Μεσημέρι Σαββάτου στην ηλιόλουστη Κηφισιά. Έχουμε κάνει τη βόλτα μας και θέλουμε να φάμε κάτι υγιεινό και νόστιμο. Το μυαλό μας πάει αμέσως στο nice n easy, το organic bistro, που μας συστήθηκε στο Κολωνάκι το 2009 και έκτοτε έγινε στέκι μας τόσο στο Κέντρο (Ομηρου 60 & Σκουφά, τηλ. 2103617201) όσο και στην Κηφισιά που ακολούθησε μερικά χρόνια αργότερα. Κι αυτό γιατί, πέρα από καλαίσθητα εστιατόρια, τα nice n easy αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη φιλοσοφία ζωής. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο στόχος των ιδιοκτητών τους, του επιχειρηματία Δημήτρη Χριστοφορίδη και του σεφ Χρήστου Αθανασιάδη. Να δημιουργήσουν ένα στέκι για υγιεινό φαγητό από αγνές και βιολογικές πρώτες ύλες και να μυήσουν τους Αθηναίους στην ποιοτική διατροφή στο εστιατόριο, που παντρεύεται με αντισυμβατικά cocktails, jazz μουσική και ένα ωραίο σκηνικό εμπνευσμένο από το παλιό Hollywood. Και βέβαια, αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα και το κοινό που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, τα κατάφεραν και μάλιστα πολύ καλά. Μάλιστα, πέρα από τα δύο ομώνυμα εστιατόρια, λειτουργούν άλλα δύο σήμερα, ένα στη Βουλιαγμένη (Αstir Beach, Απόλλωνος 40, τηλ. 2108901625) και ένα στη Μύκονο (Πλατεία Αλευκάνδρας, Χώρα, τηλ. 2289025421).
Το μενού των nice n easy κινείται στην bio-organic λογική, όπου πρωταγωνιστούν πάντα φρέσκα υλικά εποχής και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Όπως η Τσιπούρα βιολογικής εκτροφής που δοκίμασα με τσιγαριαστό σταμναγκάθι, σπαράγγια της θάλασσας και σούπα κακαβιά ή η μακαρονάδα Al Pacino, που ήταν λινγκουίνι με φρέσκο τόνο, πράσο, σέλερυ, σπανάκι και ρόκα. Τα δύο πιάτα δεν ήταν μόνο γευστικά αλλά ήταν και πολύ ελαφριά, μοσχομύριζαν φρεσκάδα και ήταν ωραία σερβιρισμένα. Μάλιστα τη σούπα κακαβιά στη ρίχνει πάνω από το ψάρι ο ίδιος ο σερβιτόρος όταν σου φέρνει το πιάτο!
Εκτός από τα ζυμαρικά και τα κυρίως, τα οποία έχουν υιοθετήσει ονόματα διάσημων ηθοποιών και τραγουδιστών (The John Lennon, το Κριθαρώτο με chorizo, αγκινάρα και λάδι κάρδαμου, The Sean Connery, ο Σολομός φούρνου με miso, πορτοκάλι και αρωματικό ταμπουλέ από κινόα, κ.α.) υπάρχουν και 6-7 ωραιότατα πιάτα ημέρας. Σε αυτά κυριαρχούν οι μαμαδίστικες συνταγές, όπως η Παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο ή το Μοσχαράκι κατσαρόλας με κριθαράκι και φέτα, τα οποία φυσικά αλλάζουν ανά ημέρα. Σε γενικές γραμμές το μενού, που επιμελούνται ο Executive Chef Χρήστος Αθανασιάδης και ο Chef de Cuisine Άκης Αμιράς, καλύπτει μια μεγάλη γκάμα επιλογών από ζυμαρικά μέχρι κρεατικά και θαλασσινά, τα οποία παντρεύουν με μοντέρνα υλικά και τεχνικές σε συνταγές μεσογειακής παραδοσιακής κουζίνας. Από τον κατάλογο του nice n easy δεν λείπουν ποτέ επίσης οι τελευταίες τάσεις στη διατροφή, όπως τα raw πιάτα και τα superfoods, που βρίσκεις τόσο στις σαλάτες όσο και στα κυρίως. Δοκίμασε τη σαλάτα της Ava Gardner με kale, κινέζικο λάχανο, σαβόι, κόκκινο λάχανο, φύτρες φασολιού, καρύδια πεκάν, αχλάδι και dressing wasabi. Μάς άρεσε η πρωτοτυπία της και σίγουρα θα την επιλέξουμε ξανά. Όπως σίγουρα θα ξαναπάρουμε το ψητό αβοκάντο σχάρας, αλλιώς The Marylin Monroe στα ορεκτικά! Ναι, ψητό αβοκάντο συνδυασμένο αριστοτεχνικά με σπαγγέτι κολοκυθιού, ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης και καψαλισμένη χανιώτικη ξυνομυζήθρα.
Κάτω από κάθε πιάτο του καταλόγου αναγράφονται τα διατροφικά στοιχεία (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) και οι θερμίδες, που σημαίνει ότι μπορείς να φας ακόμα και αν κάνεις δίαιτα. Μέχρι και burger υπάρχει, που θα έπαιρνε χαλαρά την έγκριση του διαιτολόγου, το Skinny burger του Michael Jackson με μόλις 328 θερμίδες, αφού πρόκειται στην ουσία για ένα μπιφτέκι τυλιγμένο σε φύλλο iceberg!
Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στην ευγένεια του προσωπικού σε όλα τα πόστα, που είναι πραγματικά υποδειγματική και ξεχωρίζει. Όπως και στο καταπληκτικό πρωινό. που σερβίρεται καθημερινά 10.00-14.00 και περιλαμβάνει από δυναμωτικά acai bowls και avocado toasts μέχρι αβγά benedict σε διάφορες εκδοχές και απολαυστικά pancakes.
info
Nice n Easy Κηφισιά: Παπαδιαμάντη 7, τηλ. 2108082014. Λειτουργεί: Δευτέρα – Κυριακή 9.00 π.μ. – 1.30 π.μ. Κόστος: €25-35/άτομο. Περισσότερα: http://niceneasy.gr