Αρωματικό, τραγανό, βελούδινο, ζουμερό και νόστιμο, το ροδάκινο δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του κορυφαίου καλοκαιρινού φρούτου. Φρεσκοκομμένο τονώνει τις φρουτοσαλάτες, ο χυμός του δίνει γεύση στα δροσερά κοκτέιλ, η μαρμελάδα ζωηρεύει τα πρωινά και η κομπόστα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας. Σε ετήσια βάση η Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγει 380.000 τόνους ροδάκινου, γεγονός που την κατατάσσει 4η στην ευρωπαϊκή παραγωγή και 8η σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνει τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής κονσερβοποιημένων ροδάκινων και κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές.

Καρπός αρχαιοτάτων χρόνων

Τα ροδάκινα καλλιεργούνται στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια, με στοιχεία που δείχνουν ότι η εξημέρωση του φρούτου έγινε ήδη από το 6000 π.Χ. στην επαρχία Zhejiang. Από την Κίνα, ο καρπός ταξίδεψε δυτικά μέσω του δρόμου του μεταξιού στην Περσία, όπου καλλιεργήθηκε ευρέως, με αποτέλεσμα να λάβει τη βοτανική ονομασία Prunus persica, που μεταφράζεται από τα λατινικά ως «Δώρο από την Περσία», αναφερόμενο στην εισαγωγή του ροδάκινου από τους Πέρσες στους Ρωμαίους. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές από τον 3ο αιώνα π.Χ και στην Ιταλία από τον 1ο αι. π.Χ. Από αναφορές μαθαίνουμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μετέφερε σπόρους ροδάκινου στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας την εισαγωγή του στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που αναφέρθηκε στα ροδάκινα είναι ο αρχαιότερος διαιτολόγος – ιατρός, Δίφιλος ο Σίφνιος. Ο Αθήναιος (82e) παραθέτει μια αναφορά στα ροδάκινα την οποία αποδίδει στο έργο του Θεόφραστου «Περί φυτών ιστορίας». Η αρχική ονομασία του ήταν «πέρσικον μήλον» και έγινε γνωστό στην Ελλάδα ερχόμενο από την Καυκασία και όχι από τη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο ιστορικός Andrew Dalby. Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία το ροδάκινο τρωγόταν μόνο φρέσκο «μερικά φρούτα όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα μούρα, τα ροδάκινα και άλλα παρόμοια δεν κάνει να ξεραίνονται» αναφέρει ο Γαληνός στο «Περί ευχυμίας και κακοχυμίας τροφών» και ονοματίζει το φρούτο «πρεκόκκιον» το οποίο όμως καταλήγει ως ονομασία στο βρεκόκκιον, δηλαδή στο βερίκοκο. Ένα είδος ροδάκινου πήρε το όνομά του από το επίθετο duracinus που μεταφράζεται ως «έχει σκληρό κουκούτσι» εξ ου και το μεταγενέστερο ελληνικό «δοράκινον» που κατέληξε στο νεοελληνικό «ροδάκινο».

Ροδακινί, το χρώμα του 2024

Το Pantone Color Institute μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος Pantone Color of the Year εμπλέκει τους designers και τους λάτρεις του χρώματος σε όλο τον κόσμο σε μια συζήτηση γύρω από αυτό, ενδυναμώνοντας τη σχέση μεταξύ πολιτισμού και χρώματος και το πώς μπορούν οι άνθρωποι να εκφράζονται μέσω της γλώσσας του χρώματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χρόνο η Pantone αναζητά μια απόχρωση που να απηχεί την έμφυτη λαχτάρα για εγγύτητα και σύνδεση, έτσι λοιπόν για το 2024 επιλέχθηκε ένα χρώμα που ακτινοβολεί ζεστασιά και σύγχρονη κομψότητα. Το PANTONE 13-1023 Peach Fuzz αποτυπώνει την επιθυμία μας να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Είναι ένας βελούδινος απαλός ροδακινί τόνος, του οποίου η αίσθηση εμπλουτίζει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Είναι μια απόχρωση που απηχεί συμπόνια, προσφέρει μια απτή αγκαλιά και γεφυρώνει αβίαστα το νεανικό με το διαχρονικό.

Ροδάκινο, νεκταρίνι ή γιαρμάς;

Σύμφωνα με την International Peach Genome Initiative, το 2010 ολοκληρώθηκε η ανάλυση του DNA του ροδάκινου, το οποίο αποτελείται από 227 εκατομμύρια οργανικές ενώσεις (νουκλεοτίδια). Όσον αφορά στην ομοιότητα που έχουν τα ροδάκινα, οι γιαρμάδες και τα νεκταρίνια, ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο είδος και χαρακτηρίζονται από το μέγεθος και την ύπαρξη ή την έλλειψη χνουδιού στη φλούδα τους.

Φρούτο με συμβολισμούς

Σε όλη την ιστορία, το ροδάκινο έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο σε διάφορους πολιτισμούς, ενώ η βελούδινη υφή της φλούδας, οι θερμοί χρωματισμοί και το σχήμα του τεμαχισμένου καρπού έχουν αποτυπωθεί στους πίνακες εικαστικών παγκοσμίου βεληνεκούς όπως ο Ρενουάρ, ο Καραβάτζιο κα. Ιδιαίτερη σημασία για τον κινεζικό πολιτισμό είχε το άνθος του, το οποίο θεωρούνταν ότι έδιωχνε τα κακά πνεύματα και έδινε ζωτικότητα. Όταν ταξίδευαν μεταξύ των πόλεων, οι αυτοκράτορες προπορεύονταν από στρατιώτες που μετέφεραν τα άνθη του και κάθε νέο έτος άρχιζε με άνθη ροδάκινου κρεμασμένα στις εξώπορτες σε όλη την επαρχία. Κάθε άνοιξη, η περιοχή της Ημαθίας μετατρέπεται σε ένα θεαματικό πάπλωμα καυτού ροζ και ζωηρού πράσινου λόγω της άνθησης των φημισμένων ροδακινοδέντρων, που χρωματίζουν μια ολόκληρη πεδιάδα.

Ροδάκινα Νάουσας ΠΟΠ

Το 1994 τα Ροδάκινα Νάουσας εντάχθηκαν στο ευρωπαϊκό μητρώο των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία προέλευσης και η ονομασία μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το προϊόν που παράγεται από την καλλιέργεια της ροδακινιάς στη γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει τις περιοχές: Καραίδα, Τσιφλίκι, Στράντζα, Μαντέμι, Γάστρα, Σμίξη, Ισβόρια, Μπλάνα, Στύλος, Γαλατζιάνοσ, Παλιοκάλιο, Κουκούλι, Μπαλτανέτο, Κουτίχα, Δαλαμάρι, και οριοθετείται από τα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Αρκοχώρι, Στενήμαχος, Κοπανός, Λευκάδια, Μαρίνα, Γιαννακοχώρι, Ροδοχώρι. Συνακόλουθα, αίτημα προς την ΕΕ έχει διαβιβαστεί για το «Κλαρίσιο Ροδάκινο» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) για την παραδοσιακή πρακτική που εφαρμόζεται στον τρόπο συγκομιδής, διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας του.

10 προϊόντα που ξεχωρίσαμε με βάση το ροδάκινο

Χειροποίητο Άλειμμα
Χειροποίητο άλειμμα από βιολογικά φρούτα υπό μετατροπή, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δεν περιέχει πηκτίνη, συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα. Αποτελείται από 100% πούλπα και χυμούς φρούτων και είναι ιδανικό για το πρωινό σε ψωμί, στο γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, σαν γέμιση σε κρουασάν, σε παγωτό, κέικ και τυριά. Παράγεται από «Το περιβόλι της λίμνης» που βρίσκεται στα 850μ. υψόμετρο στην Λίμνη Πλαστήρα και μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στο https://toperivolitislimnis.gr.

Μαρμελάδα έξτρα βελουτέ για παιδιά
Αυτή η έξτρα μαρμελάδα παρασκευάζεται από τουλάχιστον 65g φρούτου ανά 100g τελικού προϊόντος, περιέχει ζάχαρη, πηκτίνη, χυμό από λεμόνι και ξεχωρίζει για τη βελούδινη, διάφανη και λαμπερή υφή που θυμίζει ζελέ. Είναι ιδανική πρόταση για τα καλοκαιρινά πρωινά των παιδιών και παρασκευάζεται στην περιοχή Γιάννουλη της Λάρισας από την εταιρεία Food Surfing που εξειδικεύεται στην παραγωγή αλειμμάτων με βάση τα φρούτα. Περισσότερες γεύσεις θα βρείτε στο https://www.foodsurfing.gr.

Οσμωτικό ροδάκινο
Όσμωση είναι η διαδικασία αφυδάτωσης των φυσικών φρούτων, μέσω της οποίας αποφεύγεται η θερμική επεξεργασία και δεν διασπάται η αρχική δομή τους, διατηρώντας ανέπαφα τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων. Η φυσική όσμωση σε αντιπαράθεση με την συμβατική μέθοδο, παρατείνει το χρόνο ζωής των προϊόντων έως 18 μήνες καθιστώντας τα, ως πλέον λειτουργικά για τη βιομηχανία τροφίμων. Το συγκριτικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές είναι ότι επιλέγονται μόνο φρέσκα φρούτα Α΄ διαλογής και δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά και πρόσθετα. Το άλειμμα από οσμωτικό ροδάκινο παρασκευάζεται με συμπυκνωμένο χυμό μήλου και θα το βρείτε στο www.biozita.gr.

Χειροποίητη Καραμέλα
Με ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια και μία παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, από παππού σε γιο και σήμερα στην εγγονή, η εταιρεία Μούσιου στο Άργος Ορεστικό, συνεχίζει να παράγει με παραδοσιακό τρόπο αυτές τις δύσκολες στην παραγωγή τους καραμέλες που έχουν νοσταλγική διάθεση. Λόγω του βαθμού δυσκολίας η παραγωγή είναι περιορισμένη και θα τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα ειδών delicatessen. Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία τους και την παρασκευή της καραμέλας θα βρείτε στο www.mousiou.com.

Φρουτοσαλάτα με ροδάκινο On-the-go
Μια δροσερή και φρουτένια επιλογή για το γραφείο ή την εκδρομή έρχεται από τον «Αγρόκηπο Χαλβατζή» που προτείνει φρουτοσαλάτα με Ελληνικά ροδάκινα από τη φημισμένη για την καλλιέργεια και παραγωγή της, περιοχή της Ημαθίας. Πρόκειται για φέτες ροδάκινου διατηρημένες σε χυμό σταφυλιού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς τεχνητά αρώματα και χρώματα. Η συσκευασία από ανακυκλώσιμο πολυστρωματικό υλικό προστατεύει το φυσικό άρωμα και τη γεύση του ενώ παράλληλα εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.makedoniki.gr.

Μαύρο τσάι ροδάκινο με ζαμπούκο
Η σειρά των παγωμένων τσαγιών που προτείνει η Κρητική εταιρεία Thamma είναι ιδανική επιλογή για ενυδάτωση και αναπλήρωση της χαμένης ενέργειας κατά τις ζεστές ώρες του καλοκαιριού. Τα βιολογικά βοτανικά μείγματα συνδυάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών από την Ελληνική και την Κρητική φύση, μαζί με τσάι και άλλα ωφέλιμα φυτά και μπαχαρικά. Το ready-to-drink μαύρο τσάι ροδάκινο με ζαμπούκο προτείνεται καλά παγωμένο όλες τις ώρες της ημέρας. Αναζητήστε περισσότερες γεύσεις στο https://www.thamma.gr.

Chutney ροδάκινο με λιναρόσπορο και σινάπι
Αυτό το πικάντικο άλειμμα με βάση το ροδάκινο είναι χειροποίητο προϊόν οικοτεχνικής και περιορισμένης παραγωγής. Δημιουργός είναι η Ζωή Βρατσκίδου, μια πρώην αεροσυνοδός που πλέον ζει και εργάζεται στην καρδιά του ροδακινώνα της Ελλάδας, στην περιοχή Αγκαθιά Ημαθίας. Το chutney παρασκευάζεται σε πολλές και μικρές ποσότητες με τα ροδάκινα να μπαίνουν στην κατσαρόλα αμέσως μόλις κοπούν από τα δέντρα, γι’ αυτό και διατηρούν τα έντονη γεύση και το χρώμα του καρπού. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://www.facebook.com/AgkathasFarm.

Μπάρα ροδάκινο – καρότο
Οι μπάρες πρωτεΐνης αποτελούν τη νούμερο ένα προτίμηση των καταναλωτών όταν αναζητούν ένα τονωτικό και ταυτόχρονα γλυκό σνακ με όλα τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς ενοχές. Η «Nutree» έχει σχεδιάσει μία μεγάλη συλλογή με ευφάνταστους συνδυασμούς γεύσεων για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Από τη γκάμα τους δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η φρουτένια γεύση και το άρωμα του ροδάκινου γι’ αυτό και μας προτείνουν αυτή την εκδοχή που παρασκευάζεται με πάστα βασιλικού χουρμά, αποξηραμένο ροδάκινο, πρωτεΐνη αρακά, βρώμη, αποξηραμένο καρότο και φυσικό εκχύλισμα ροδάκινου. Μάθετε περισσότερα στο www.nutree.gr.

Ροδάκινο σε σκόνη
Τουλάχιστον δέκα διαφορετικές βιταμίνες περιέχει το ροδάκινο, με σημαντικά ποσοστά της βιταμίνης Α που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι σημαντική για την καλή όραση και την υγεία των οστών. Τα φρεσκοκομμένα ροδάκινα αποξηραίνονται και μετατρέπονται αμέσως σε σκόνη, δίνοντάς μας μία θρεπτική εναλλακτική λύση για να χρησιμοποιήσουμε ως σνακ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές ζαχαροπλαστικής, σε κέικ και χυμούς, ανθρακούχο νερό, smoothie bowl, πρωινά με γιαούρτι ή και δημητριακά και άλλα, καθώς χαρίζει πλούσια γεύση, χρώμα και άρωμα. Θα το βρείτε στο www.myrro.gr.

Κομπόστα ροδάκινο
Στην οικοτεχνία «Δωράκινο» παράγουν χειροποίητες κομπόστες και μαρμελάδες από φρέσκα ροδάκινα δικής τους παραγωγής. Σε αντίθεση με τη βιομηχανική κομπόστα, όλα τα φρούτα είναι καθαρισμένα στο χέρι και όχι σε καυστική ποτάσα, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τα θρεπτικά συστατικά. Η κομπόστα ροδάκινο αποτελείται από 100% φρούτο και λόγω της οικοτεχνικής παραγωγής η ποσότητα είναι περιορισμένη. Θα τους βρείτε στο www.facebook.com/dwrakino.