Μια πιο προσεκτική ματιά στην τάση που μας προκαλεί να πίνουμε περισσότερο νερό και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από γεύσεις, χρώματα και αρώματα.

Δεκατέσσερα χρόνια πριν, όταν στεκόμουν απορημένη στον διάδρομο ενός σούπερ μάρκετ στο Λονδίνο και αναρωτιόμουν «Μα ποιος θα αγόραζε ποτέ αυτό το νερό με γεύση αχλάδι και πού είναι τέλος πάντων τα “σκέτα” νερά;», δεν μου περνούσε καν από το μυαλό ότι σήμερα, στην ελληνική αγορά, τα ράφια θα ήταν πια γεμάτα με μια πληθώρα επιλογών από αρωματικά ανθρακούχα νερά και σόδες. Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα νέο προϊόν που ήρθε ξαφνικά να μπει στη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, η σημερινή τους δημοφιλία, που φαίνεται να παραμερίζει κατά περιπτώσεις ακόμη και γνωστά all time favourites αναψυκτικά, αξίζει την προσοχή μας ακόμη και αν δεν μας έχει γίνει συνήθεια το νερό που μας ξεδιψάει να έρχεται σε χρωματιστά μπουκαλάκια και με ιδιαίτερη γεύση.

Οι παλιές συνήθειες

Τα αρωματικά ανθρακούχα νερά δεν είναι κάτι νέο. Σίγουρα δεν είμαστε λίγοι αυτοί με την ανάμνηση των συμπυκνωμένων σπιτικών χυμών, όπως του βύσσινου, που μας το αραίωνε η γιαγιά μας σε νερό -ανθρακούχο ή μη- ένα ζεστό απόγευμα. Όπως και πολλοί προλάβαμε τη συνήθεια στα καλέσματα να σερβίρεται ο ελληνικός καφές μαζί με νερό αρωματισμένο με ροδοπέταλα. Και, φυσικά, τα ανθρακούχα παγωμένα νερά που πάντα τα κάναμε πολύ πιο απολαυστικά με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι. Και μια φέτα στο ποτήρι.

Το νέο πρόσωπο της σόδας

Για δεκαετίες βλέπαμε τις σόδες ως μέσο για χώνεψη και τίποτα παραπάνω. ≪Πιες μια σοδίτσα να ξεφουσκώσεις≫ ήταν η γνωστή ατάκα, αλλά σήμερα ο ρόλος τους μοιάζει να αλλάζει. Και εξηγούμαι. Πλέον, αποτελούν κι ένα δροσιστικό και απολαυστικό ανθρακούχο που αρωματίζεται με φρούτα, χυμούς, αρωματικά βότανα και προστίθενται σε cocktails και mocktails και για την ουδέτερη γεύση του και για τη γαργαλιστική αίσθηση που προσδίδει.

Δεν είναι απλώς «μια φάση»

Οι περισσότεροι έχουμε δει στα social media βίντεο με εκείνα τα τεράστια παγούρια νερού των 2-3 λίτρων που έγιναν μόδα. Ή παρατηρήσαμε τη φρενίτιδα που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στις ΗΠΑ για την αγορά ενός συγκεκριμένου παγουριού, που έφτασε να αποτελεί ακόμη και σύμβολο status. Και με ένα από τα μεγαλύτερα trends του 2023-2024 να είναι αυτό του WaterTok (βίντεο στο TikTok για το τι πρόσθετα να βάλεις στο νερό ώστε να να πίνεις όσο περισσότερο γίνεται), μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως το νερό έχει γίνει viral. Aυτό το φαινόμενο έπεσε στα ραντάρ των εταιρειών, με τα τμήματα Μarketing να εκμεταλλεύονται τη συνθήκη. Σήμερα, οι επιλογές όλο και πληθαίνουν, με τα ράφια να γεμίζουν διαρκώς με νέους γευστικούς συνδυασμούς που ίσως και να μην περιμέναμε ότι θα βρούμε ποτέ στον διάδρομο με τα νερά.

Συνδυασμοί και άλλα

Τα αρωματικά νερά και οι σόδες μπορούν να μετατραπούν και σε συστατικά για τη σύνθεση κι άλλων κρύων ροφημάτων. Ένας –φαινομενικά αναπάντεχος– αλλά πολύ αρμονικός συνδυασμός είναι αυτός του εσπρέσο με τα ανθρακούχα νερά – όλο και περισσότερα καφέ εντάσσουν τον Sparkling Espresso στον κατάλογό τους. Τα αρωματικά κι εκείνα με τους χυμούς φρούτων συνδυάζονται με τσάι και άλλα βότανα χαρίζοντας μια πολυεπίπεδη γεύση σε κάθε τέτοιο κρύο ρόφημα που θα προστεθούν. Και, φυσικά, όλα τους μπορούν να σταθούν επάξια ως κύριο σώμα ενός mocktail. Εξάλλου, πόσες είναι πια οι φορές που αναζητώντας να πιούμε κάτι μη αλκοολούχο μάς έχουν προτείνει κάτι με ≪pink grapefruit soda≫;

Τα μυστικά της ετικέτας

Το φυσικώς ανθρακούχο μεταλλικό νερό και το σοδόνερο δεν είναι το ίδιο προϊόν. Τα σοδόνερα περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που τους προστίθεται βιομηχανικά. Όταν πίνουμε CO2 που δεν είναι συνδεδεμένο με μέταλλα, όπως συμβαίνει στα φυσικώς ανθρακούχα φυσικά μεταλλικά νερά, απελευθερώνεται πιο επιθετικά στο στομάχι. Αντίθετα, τα φυσικώς ανθρακούχα περιέχουν διττανθρακικά άλατα, τα οποία εκλύουν μετά την πόση σιγά-σιγά και διαδοχικά το CO2 βοηθώντας στην ομαλή χώνεψη. Κοιτώντας την ετικέτα, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη αν το αρωματικό νερό/σοδόνερο περιέχει χρωστικές και τεχνητά αρώματα ή αν πρόκειται για φυσικά αρώματα και χυμούς φρούτων. Ακόμη, αυτά τα προϊόντα συχνά περιέχουν υδατάνθρακες και σάκχαρα, τα οποία και αναγράφονται στην ετικέτα.

Τι θα βρούμε στο ράφι

• H Aqua Carpatica, με τη νέα της σειρά Flavours, προτείνει ανθρακούχο νερόμε λάιμ και μέντα, με χυμό ροδάκινου και μάνγκο και με χυμό σμέουρου.
• Από την εταιρεία Δουμπιά δοκιμάζουμε φυσικώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό με φυσικό άρωμα μοσχολέμονο, περγαμόντο και μαστίχα.
• Η σειρά Ζαγόρι Sparkling κυκλοφορεί με φυσικό άρωμα λεμόνι, πορτοκάλι, ροζ γκρέιπφρουτ, ροδάκινο και πράσινο μήλο.
• Από τη σειρά της Souroti βρίσκουμε 5 επιλογές, με φυσικά αρώματα από λεμόνι και λάιμ, ροζ γκρέιπφρουτ, μέντας και δυόσμου, τριαντάφυλλου, αλλά και με προσθήκη μαστίχας.