Αν ψάχνετε για τους πιο σπάνιους χουρμάδες στο κέντρο της Αθήνας, η απάντηση κρύβεται στα έθνικ παντοπωλεία στη γύρω περιοχή της Ομόνοιας. Εκεί, θα βρείτε ποικιλίες που ξεπερνούν κατά πολύ ό,τι προσφέρουν τα σουπερμάρκετ. Σε αυτή τη γαστρονομική εξερεύνηση, ανακαλύψαμε διαφορετικές γεύσεις και τρόπους επεξεργασίας που φέρνουν την παράδοση της Μέσης Ανατολής στην καρδιά της αθηναϊκής πρωτεύουσας.

Αθήνα, οδός Μενάνδρου. Οχλαγωγία και συνωστισμός μπροστά στα παντοπωλεία που μοιάζουν με χρονοκάψουλες από το Καράτσι, τη Ριάντ, το Κάιρο. Στενά γεμάτα κούτες και καφάσια, ράφια με πακέτα που γράφουν στα αραβικά, μυρωδιές κύμινου και κάρδαμου να αιωρούνται στον αέρα. Στην καρδιά τους, οι χουρμάδες. Σκούροι, γεμάτοι ζάχαρη, άλλοι μαλακοί σαν βούτυρο, άλλοι στεγνοί και ινώδεις. Κάποιοι είναι ενωμένοι με το κλαδάκι ακόμα στη μέση, σαν να μας λένε πως έρχονται κατευθείαν από το δέντρο.

Οι χουρμάδες στις κορυφαίες χώρες παραγωγής

Οι χουρμάδες είναι από τα αρχαιότερα φρούτα που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο, με ιστορία χιλιάδων ετών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές χρονολογούνται περίπου το 6000 π.Χ., ενώ θεωρούνται βασική τροφή των αρχαίων πολιτισμών της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου και της Αραβικής Χερσονήσου.

Σήμερα, κατατάσσεται σε ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα που καταναλώνονται ως σνακ και αξιοποιούνται ως εναλλακτικό γλυκαντικό. Οι μεγαλύτερες χώρες παραγωγής χουρμάδων είναι η Αίγυπτος, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Πακιστάν. Η Αίγυπτος κατέχει την πρώτη θέση, με εκατομμύρια τόνους παραγωγής ετησίως, ενώ οι χουρμάδες του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας είναι διάσημοι για την ποιότητά τους και τις εξαγωγές τους σε όλο τον κόσμο.

Οι πιο σπάνιες και ποιοτικές ποικιλίες

Οι χουρμάδες που θα βρείτε εδώ δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς των σουπερμάρκετ. Στα χρωματιστά καφάσια στοιβάζονται ποικιλίες με ονόματα που ακούγονται σαν προορισμοί ταξιδιού: Medjool, Ajwa, Barhi, Deglet Noor. Κάθε ένας με τη δική του γεύση. Κάποιοι χουρμάδες είναι από τη φύση τους τόσο πλούσιοι ζάχαρη που οι κρύσταλλοι έχουν αρχίσει να σχηματίζονται πάνω στη φλούδα τους. Άλλοι, πράγματι διατηρούνται σε έξτρα ζάχαρη, Ενώ, άλλοι, πιο σκληροί και σταφιδιασμένοι, είναι τέλειοι για αργό μάσημα.

Πώς θα τους ξεχωρίσετε

Οι Πακιστανοί και οι Μπαγκλαντέζοι είναι μυστήριοι τύποι. Αν προσπαθήσετε να τους προσεγγίσετε ζητώντας διευκρινήσεις ίσως να μην τα καταφέρετε. Εξαρτάται που θα πέσετε. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε κάποιον έξτρα φιλικό που να μιλάει ελληνικά και να έχει όρεξη να μοιράσει τις γνώσεις του. Αν δεν είστε τυχεροί θα πετύχετε κάποιον που απλώς θέλει να πάρετε ένα πακέτο, να πληρώσετε και να φύγετε. Άλλοι δεν θέλουν να τους κοιτάζετε και άλλοι προσπαθούν να σας πουλήσουν όλο το μαγαζί με το ζόρι.

Ένας Πακιστανός πωλητής μου δείχνει μια ποικιλία με ένα κλαδάκι ακόμα επάνω: «Είναι σαν σφραγίδα original», μου λέει με σπαστά ελληνικά, «αυτοί έρχονται απευθείας από τη Σαουδική Αραβία». Επειδή οι συσκευασίες έχουν αραβικά γράμματα, ψάξτε πάνω στο κουτί κάποιες από τις παρακάτω λέξεις -κλειδιά στα αγγλικά:

  • Medjool: Ο «βασιλιάς» των χουρμάδων, μεγάλος, σαρκώδης και εξαιρετικά γλυκός, με νότες καραμέλας και μελιού. Παράγεται κυρίως στο Μαρόκο, την Ιορδανία και τις ΗΠΑ.
  • Ajwa: Μια από τις πιο σπάνιες και ακριβές ποικιλίες, προερχόμενη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει θρησκευτική σημασία, καθώς αναφέρεται στις ισλαμικές παραδόσεις. Ο καρπός είναι μαύρος, μικρός, με πλούσια και μεστή γεύση.
  • Barhi: Αφράτος και γλυκός, τρώγεται ακόμα και φρέσκος. Προέρχεται από το Ιράκ και θεωρείται από τις πιο νόστιμες ποικιλίες.
  • Deglet Noor: Η πιο γνωστή ποικιλία στη Βόρεια Αφρική, με ημίξηρη υφή και ήπια γλυκύτητα. Παράγεται κυρίως στην Τυνησία και την Αλγερία.

Που βρήκαμε τη μεγαλύτερη ποικιλία σε χουρμάδες

1. SAROUFIM KLEOPATRA
Φροντίστε να έχετε όρεξη και ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσετε σε αυτή την αραβική-αιγυπτιακή αγορά. Είναι το ιδανικό μέρος για να βρείτε σπάνια κίτρινα μάνγκο και ζουμερούς χουρμάδες. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στις κονσέρβες με τα φούλια (μικρά κουκιά) σε γευστικούς συνδυασμούς από την Αίγυπτο και τον Λίβανο με τσίλι, ταχίνι, κύμινο. Αν είστε φαν των εναλλακτικών γλυκαντικών, θα βρείτε μελάσα από ρόδι, χουρμά, ζαχαροκάλαμο και χαρούπι.
info
Κρατίνου 11-13, τηλ: 211 4100698, 210 5910307

2. AZAM
Αν είστε οπαδοί των σνακ (τσιπς, γαριδάκια κ.λπ.), έχετε όμως βαρεθεί τα γνωστά, ο Azam θα σας δείξει τον δρόμο. Μπαίνοντας στο μικρό ασιατικό μίνι μάρκετ του, η πρώτη εικόνα που θα τραβήξει το βλέμμα σας είναι τα γεμάτα από πολύχρωμες σακούλες ράφια του που συγκεντρώνουν διάσημα φιλιππινέζικα σνακ, γλυκά και αλμυρά (από πικάντικα κράκερ γαρίδας και caramel puffs μέχρι κράκερ ρυζιού με γεύσεις λαχανικών). Ψαχουλέψτε και τα αντικριστά ράφια για δημοφιλείς λιχουδιές εξ Ανατολής, όπως πάστα χουρμά από τα Ηνωμένα Αραβικά
Εμιράτα, έτοιμα μείγματα φαλάφελ από Συρία και σαρδέλες παστές από το Μαρόκο.
info
Βασ. Γεωργίου, τηλ: 215 5157110

3. BALKHI SUPER MARKET
Στην οδό Αριστοτέλους βρήκαμε μεγάλη ποικιλία με προϊόντα από τα βάθη της Ανατολής: περσικά μπαχαρικά, αποξηραμένα βότανα, δέρματα φρούτων, βασιλικούς χουρμάδες, αποξηραμένες ρίζες σπαραγγιών, νερά και αναψυκτικά αρωματισμένα με τριαντάφυλλο. Λειτουργεί κρεοπωλείο halal με αραβικές κοπές. Στα highlights σημειώσαμε τα σιροπιαστά που πωλούνται τυποποιημένα σε μεταλλικά κουτιά.
info
Αριστοτέλους 97, τηλ: 6949 829110

4. PRINCEWAY EXCLUSIVE
Εδώ θα βρείτε τα πιο παράξενα και άγνωστα τρόφιμα της Αφρικής με έμφαση στα συστατικά της νιγηριανής κουζίνας. Εκτός από γιαμ, θα βρείτε καρπούς από χαρούπι, χουρμάδες, μείγματα με κακάο, αλεύρι από τεφ, μείγματα για ιντζέρα (αιθιοπικό flatbread), αναψυκτικά. Πιθανόν να μην το βρείτε εύκολα καθώς δεν υπάρχει μεγάλη επιγραφή, όμως αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για εξερεύνηση.
info
Φυλής 242, τηλ: 6976 629455

Οι χουρμάδες πέρα από σνακ

Κάποιοι τους τρώνε σκέτους. Άλλοι τους γεμίζουν με ταχίνι ή βούτυρο αμυγδάλου. Στη Μέση Ανατολή, μπαίνουν σε σιροπιαστά γλυκά, σε ροφήματα, ακόμα και σε μαγειρευτά. Αν δεν τους έχετε δοκιμάσει ποτέ εκτός του τυποποιημένου πλαστικού κουτιού, είναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστείτε φτιάχνοντας

Νηστίσιμα τρουφάκια σοκολάτας με ταχίνι και χουρμάδες σε 15′
Για εκείνους που νηστεύουν ή ακολουθούν μια vegan ή low calorie διατροφή, αυτά τα τρουφάκια ταχινιού είναι η ιδανική λύση για γλυκάκι

Πεντανόστιμα vegan brownies με χουρμά χωρίς ψήσιμο σε 15′
Φτιάχνουμε τα αγαπημένα brownies σε μια απόλυτα vegan πεντανόστιμη εκδοχή χωρίς ζάχαρη

Χουρμάδες γεμιστοί με ανθότυρο και αμύγδαλα
Ένα γλυκάκι ισορροπημένο και δροσερό, με γεύσεις που όμορφα θα συνδυάζετε με ένα φλιτζάνι ελληνικό αρωματικό καφέ.

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

Δείτε επίσης

Χουρμάδες: η υπερτροφή που πρέπει να εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας

Πώς να φτιάξετε θρεπτικό ρόφημα «καφέ» από χουρμά