Ό,τι γνωρίζατε, ξεχάστε το. Οι νέοι έξυπνοι εντοιχισμένοι φούρνοι 6ης αίσθησης της Whirlpool ξέρουν πριν από μας για μας τι ώρα πρέπει να βγει το ψητό από το φούρνο, πότε πρέπει να το γυρίσουμε για να μείνει ζουμερό ως το κόκαλο και πότε να κάνουμε το τσακ παραπάνω για να πάρει ροδοκόκκινη τραγανή κρούστα. Όχι, εντάξει, ακόμα δεν ξέρουν τη συνταγή. Oυπς σόρυ, ξέρουν και τη συνταγή!

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος. Φλερτ στην αρχή μέχρι να μάθεις τα «κουμπιά» του, πάθος στη συνέχεια, όταν καταλαβαίνεις ότι είναι ο ένας και μοναδικός και τέλος, αγάπη και πίστη μιας ζωής. Γιατί τον φούρνο τον έχεις μια ζωή. Μόνο που φούρνος από φούρνο διαφέρει. Και ο φούρνος της μαμάς δεν έχει καμία σχέση από τους φουτουριστικούς έξυπνους εντοιχισμένους φούρνους 6ης αίσθησης που τα κάνουν όλα πριν από μας για μας.

Ναι, ακόμα και αυτά που ξεχνάμε γιατί ένα μυαλό το έχουμε, ενώ ο φούρνος τα έχει τετρακόσια. Ξεχάσατε να βγάλετε το κρέας από την κατάψυξη, το ψήνει κατεψυγμένο. Αρχίσατε το διάβασμα με τα παιδιά και δεν καταλάβατε πότε πέρασε η ώρα για να το γυρίσετε; Ουδέν πρόβλημα, το κάνει μόνος του! Δεν ξέρετε σε τι θερμοκρασία ψήνεται το σωστό σουφλέ; Και γι’ αυτό έχει τη λύση.

Και όλα αυτά με το πάτημα ενός κουμπιού στην οθόνη, μια απλή εντολή κατά το «Σουσάμι άνοιξε…» του Αλή Μπαμπά. Αυτό για αρχή γιατί όταν γνωριστείτε καλύτερα –ο έρως που λέγαμε- αποθηκεύει τις αγαπημένες σας συνταγές ώστε την επόμενη φορά να ξέρει το χρόνο ψησίματος και να ενημερώνει ότι το φαγητό είναι έτοιμο.

Μάθημα πρώτο: αντιστάσεις
Μέχρι τώρα οι αντιστάσεις ήταν η τριγωνομετρία στο γυμνάσιο. Μόνο που η τεχνολογία 6ης αίσθησης είναι το πιο πρακτικό λυσάρι. Που σημαίνει ότι έχετε 16 προρυθμισμένες λειτουργίες μαγειρέματος που προγραμματίζονται σε 3 απλά βήματα, δοσμένα στα ελληνικά παρακαλώ για να γίνει η ζωή μας ακόμα πιο εύκολη.

Με μια απλή περιστροφή του κουμπιού της 6ης αίσθησης μπορείτε να προγραμματίσετε το μαγείρεμα για έξι βασικές κατηγορίες φαγητών: ψωμί, πίτσα, ζυμαρικά, πουλερικά, γλυκά και βέβαια, τα ΧΧL πιάτα με τα μεγάλα χορταστικά ταψιά για όλη την οικογένεια.

Και δεν χρειάζεται να προσαρμοστείτε εσείς στο φούρνο προσαρμόζεται ο φούρνος σε σας αφού σας καθοδηγεί σε 90 αυτόματες συνταγές μέσω της έγχρωμης οθόνης πηγαίνοντας βήμα-βήμα, Του ορίζετε ποσότητα και επίπεδο ψησίματος και κάνει τις ρυθμίσεις αυτόματα.

Αν πάλι θέλετε να έχετε εσείς τον έλεγχο και σε αυτό προσαρμόζεται: γιατί λειτουργεί και με τον κλασικό τρόπο με επιλογή θερμοκρασίας και προγράμματος και ειδικές «ταχύτητες» για turbo grill για μεγάλα κομμάτια κρέατος, και ψήσιμο κατεψυγμένων. Διότι διαθέτει θερμόμετρο 4 σημείων για απόλυτη ακρίβεια στο ψήσιμο, τραγανό από έξω, αφράτο από μέσα, ακόμα και σε ρευστή ζύμη.

Επιπλέον, χάρη στη χωρητικότητα 73 λίτρων και τη δυνατότητα τοποθέτησης της σχάρας σε πέντε επίπεδα μπορείτε με το cook4, να μαγειρέψετε τέσσερα διαφορετικά πιάτα σε ένα κύκλο ψησίματος χωρίς να αναμειγνύονται οι γεύσεις εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Μάθημα δεύτερο: προθέρμανση
Το έτερο σκονάκι που έπρεπε να έχουμε πάντα ξεκινώντας μια συνταγή. Οι πίτες θέλουν προθέρμανση ή όχι; Μήπως φουσκώσει απότομα το κέικ αν το βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο; Και όταν λέμε προθέρμανση πόση ώρα και σε ποια θερμοκρασία; Χωρίς να υπολογίσει κανείς πόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος -για το βιώσιμο μαγείρεμα μίλησε κανείς; Για τη σπατάλη ενεργειακών πόρων;. Μόνο που οι νέοι έξυπνοι φούρνοι 6ης αίσθησης δεν χρειάζονται καν προθέρμανση. Το λέμε για να το εμπεδώσουμε. Δεν χρειάζονται προθέρμανση. Χάρη στο σύστημα Ready2Cook βάζει κανείς το φαγητό αμέσως στο φούρνο εξοικονομώντας 20% ενέργεια αλλά και χρόνο. Αν πάλι είστε φανατικοί της προθέρμανσης και για αυτό έχει λύση μειώνοντας το χρόνο στο ελάχιστο δυνατό.

Μάθημα τρίτο: άνοιγμα και κλείσιμο
Το ξέραμε από τη μαμά μας όταν ανοίγαμε κρυφά τον φούρνο να τσιμπήσουμε μια πατάτα από το ψητό. Δεν ανοίγουμε ποτέ τον φούρνο γιατί πέφτει η θερμοκρασία του φαγητού. Μόνο που τώρα πλέον δεν χρειάζεται να τον ανοίγουμε γιατί με το σύστημα MultisenseProbe εξασφαλίζει πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας μέσα και έξω.

Και επειδή άνοιξε-κλείσε κάποια στιγμή χαλάρωνε και η πόρτα, οι έξυπνοι φούρνοι 6ης αίσθησης έχουν εκπαιδευτεί για γερά καψόνια. Με το σύστημα SoftClosing κλείνετε την πόρτα του φούρνου χωρίς τον παραμικρό ήχο και χάρη στους τηλεσκοπικούς μηχανισμούς, μπορείτε να σύρετε και να επανατοποθετήσετε τα ράφια ομαλά για μεγαλύτερη σταθερότητα.

Μάθημα τέταρτο: σωστή χρήση του φούρνου
Και τώρα οι αγγαρείες. Γιατί καλό το ψήσιμο αλλά το καθάρισμα είναι μαρτυρικό. Για την ακρίβεια, βαρετό. Και χρονοβόρο όταν υπάρχουν χιλιάδες άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να περνά δημιουργικά το χρόνο του -ακόμα και ως ψυχοθεραπεία να το δει κανείς πάλι δεν αξίζει!

Γι’ αυτό και οι νέοι έξυπνοι φούρνοι είναι αυτοκαθαριζόμενοι. Χάρη στην τεχνολογία SmartClean χρειάζονται μόλις 35 λεπτά για το καθάρισμα και χωρίς τη χρήση απορρυπαντικών. Ανάλογα την περίπτωση, επιλέγετε το σύστημα καθαρισμού που χρειάζεται και σε λίγα λεπτά ο φούρνος είναι όπως τον παραλάβατε την πρώτη μέρα. Του κουτιού. Και με εξοικονόμηση σε νερό, ενέργεια, χρήμα και κόπο. Τι σας λέγαμε; Tα κάνουν όλα και συμφέρουν. Είναι να μην τον αγαπήσει κανείς;