Sponsored Content 

Η Κοιλάδα της Αταλάντης είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς, ιδανικός για την καλλιέργεια αμπελιών και την παραγωγή κρασιού καθώς διαθέτει ιδιαίτερο μικροκλίμα. Βασικό χαρακτηριστικό του οικοσυστήματος της περιοχής αποτελεί το δροσερό αεράκι που έρχεται από τον Παρνασσό και κατεβαίνει προς τη θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες και το αντίστροφο τον χειμώνα και την άνοιξη. Έτσι τα ανοιξιάτικα κρύα βράδια λόγω του πιο θερμού αέρα, τα φύλλα των αμπελιών δεν παγώνουν και αργότερα όταν έρθει η ώρα του τρύγου τα σταφύλια ωριμάζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χάρη στα πολύ δροσερά για την εποχή βράδια. Αυτές οι συνθήκες σε συνδυασμό με την αμπελοκαλλιεργητική παράδοση της Αταλάντης και το εύπορο έδαφος, έπεισαν τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Κτήματος Χατζημιχάλη, Δημήτρη Χατζημιχάλη, να επενδύσει στη συγκεκριμένη περιοχή και να κάνει πράξη την αγάπη του για το ελληνικό κρασί.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Δημήτρης Χατζημιχάλης, σε ηλικία μόλις 19 ετών, έφτιαξε το πρώτο του κρασί στην αυλή του σπιτιού του. Συνέχισε μελετώντας την ιστορία του κρασιού και δημιούργησε ένα μικρό πατητήρι στις εγκαταστάσεις της οικογενειακής του επιχείρησης. Το 1973 αγόρασε τα πρώτα 90 στρέμματα στην Κοιλάδα της Αταλάντης και σε μία εποχή που το ποιοτικό ελληνικό κρασί έκανε τα πρώτα του σημαντικά βήματα ο Δημήτρης Χατζημιχάλης ξεκίνησε την «Επανάσταση του Ελληνικού Κρασιού».

Με σύμβολο τη γαλοπούλα
Το σήμα κατατεθέν του Κτήματος Χατζημιχάλη είναι μια γαλοπούλα. Πώς προέκυψε άραγε αυτό το, φαινομενικά άσχετο με το κρασί, σύμβολο; Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν εύκολα για τον Δημήτρη Χατζημιχάλη γι αυτό δημιούργησε ένα αγρόκτημα όπου εξέτρεφε γαλοπούλες ώστε να υποστηρίξει οικονομικά τη δραστηριότητά του στο κρασί και να βγάλει τα έξοδα των πρώτων αμπελώνων του. Οι γαλοπούλες αυτές εισάγονταν από τον Καναδά αεροπορικώς στις αρχές Σεπτεμβρίου και εκτρέφονταν για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έχοντας ως αρχή του ότι το αμπέλι απαιτεί φροντίδα και περιποίηση προκειμένου να δώσει καρπούς, επένδυε όλα τα έσοδα από την εκτροφή και πώληση γαλοπούλας σε αυτό. Ευτυχώς η ανταπόδοση δεν άργησε να έρθει και από τότε η γαλοπούλα αποτελεί το έμβλημα του Κτήματος Χατζημιχάλη και αποτυπώνεται με υπερηφάνεια στις ετικέτες των κρασιών του.

Από το 1973 στο σήμερα
Το Κτήμα Χατζημιχάλη σήμερα είναι μία σύγχρονη οικογενειακή αμπελουργική επιχείρηση που διαθέτει 2.200 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελιών. Διοικείται από τον ιδρυτή Δημήτριο Λ. Χατζημιχάλη και τους 2 γιους του, Λεωνίδα και Παναγιώτη. Οι δύο νέοι συμμετέχουν ενεργά και με πάθος στην επιχείρηση, συνεχίζοντας την παράδοσή της στην παραγωγή ποιοτικού οίνου και επεκτείνοντας τα σύνορά της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιορτινό wine pairing με κρασιά Χατζημιχάλη
Το Κτήμα Χατζημιχάλη διαθέτει πολλές και διαφορετικές επιλογές κρασιών οι οποίες μπορούν να ταιριάξουν αρμονικά με τα φαγητά των εορταστικών τραπεζιών που θα ετοιμάσουμε αυτές τις ημέρες. Το Alfega Ροζέ που συνδυάζει ισορροπημένα τρεις διαφορετικές ποικιλίες (Grenache Rouge, Syrah, Μαλαγουζια) είναι το τέλειο απεριτίφ αλλά και ο ιδανικός συνοδός μιας πράσινης σαλάτας με καπνιστό σολομό και γλυκό dressing. Με μια πράσινη σαλάτα με πορτοκάλι, ρόδι και καρύδια ταιριάζει επίσης η εξαιρετικά αρωματική Μαλαγουζιά.

Τα αρώματα σκούρων φρούτων και οι μαλακές τανίνες του Merlot Αλαργινό ταιριάζουν ιδανικά με τα πουλερικά του χειμώνα, ιδιαίτερα με την κλασική γεμιστή γαλοπούλα με κάστανα. «O βασιλιάς των κόκκινων κρασιών», δηλαδή το πληθωρικό Cabernet Sauvignon, συνοδεύει ωραία το παραδοσιακό φουρνιστό αρνί με πατάτες ενώ το γευστικά πολύπλοκο Syrah απογειώνει το χοιρινό ρολό με μπαχαρικά, δαμάσκηνα και πουρέ γλυκοπατάτας.