Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στο καλοκαίρι, τόσο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώνει σε ολοένα και πιο υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη για ψύξη και κλιματισμό. Η ανάγκη αυτή, βέβαια, δεν πρέπει να οδηγήσει σε λανθασμένη χρήση των συστημάτων δροσισμού, με τις συνέπειες να είναι… ολέθριες για την τσέπη!

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) παραθέτει μερικές προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στην ψύξη – κλιματισμό. Η επιλογή των βελτιώσεων, βέβαια, που αρμόζουν σε μια συγκεκριμένη κλιματιστική εγκατάσταση γίνεται με βάση το κόστος αυτών, σε σχέση με το κόστος της ενέργειας που εξοικονομείται. Σε κάθε περίπτωση, ο καταναλωτής θα πρέπει:

  • Να απευθύνεται σε ειδικευμένους μηχανικούς για τη μελέτη της εγκατάστασης του κλιματισμού και την επιλογή του μεγέθους του.
  • Να ελέγχει το βαθμό απόδοσης των υποψηφίων για αγορά συσκευών. Ο λόγος ψυκτική ισχύς/ ηλεκτρική ισχύς για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν φρέον θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2.5.
  • Να συντηρεί και να καθαρίζει τα εγκατεστημένα μηχανήματα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Η συντήρηση θα πρέπει να γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό.
  • Να λαμβάνονται υπόψη σχετικά ανέξοδες επεμβάσεις «νοικοκυρέματος», όπως εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής, αερισμό τα βράδια, τοποθέτηση τεντών, οι οποίες μειώνουν τις ανάγκες για κλιματισμό. Κατά την κατασκευή νέου κτιρίου να δίδεται μεγάλη προσοχή στον προσανατολισμό και στα υλικά κατασκευής.

«Με την τακτική συντήρηση μπορούμε να επισημάνουμε έγκαιρα τις αιτίες βλαβών, να διατηρήσουμε το σύστημα σε μέγιστη ενεργειακή απόδοση, να επιμηκύνουμε τη ζωή των μηχανημάτων κ.λπ.», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κλιματισμό μέσω της συντήρησης συστήνονται οι εξής τρόποι:

  • Ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων αέρα στα δίκτυα αέρα. Εάν είναι δυνατό να τοποθετείται και alarm Dp που να καλεί τον τεχνίτη συντήρησης.
  • Ο τακτικός καθαρισμός των φίλτρων νερού στα δίκτυα νερού. Ένα φίλτρο νερού με ρύπους μπορεί να προκαλέσει και καταστροφή του ψύκτη με το πάγωμα της εγκατάστασης (εάν δε λειτουργήσει ο θερμοστάτης ασφαλείας).
  • Διόρθωση από τον συντηρητή λαθών κακής χρήσης, π.χ. να τοποθετεί τους θερμοστάτες χώρου και συσκευών σε λογικές θερμοκρασίες, να ρυθμίζει τη λήψη νωπού αέρα στα σημεία σχεδιασμού κ.ά.
  • Αποκατάσταση κατεστραμμένων μονώσεων σε σωλήνες.