Μπορεί η επόμενη αργία – αυτή του Αγίου Πνεύματος – να φαντάζει μακριά, με την είσοδο του Ιουνίου, ωστόσο, αρχίζει να… μυρίζει καλοκαιράκι. Αυτό σημαίνει πως όσο περνούν οι ημέρες, τόσο θα μπαίνουμε σε mood διακοπών, αναζητώντας τον επόμενο προορισμό ή προγραμματίζοντας την απόδραση στο εξοχικό. Όπως και να έχει για να απολαύσετε ήρεμοι τις διακοπές σας καλό θα ήταν να φροντίσετε και για το σπίτι που αφήνετε πίσω, εφαρμόζοντας μερικές μικρές συμβουλές, οι οποίες, μάλιστα, θα σας εξοικονομήσουν ενέργεια.

1) Αφαιρέστε τις συσκευές από τις πρίζες. Πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάτε ρεύμα άσκοπα όσο διάστημα απουσιάζετε από το σπίτι. Έτσι, πριν κλείσετε πίσω σας την πόρτα για τον οποιοδήποτε προορισμό σιγουρευτείτε ότι όχι μόνο έχετε κλείσει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και ότι τις έχετε βγάλει από την πρίζα. Με τον τρόπο αυτό, εκτός του ότι εξοικονομείτε ενέργεια, προστατεύετε και την περιουσία σας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, άλλωστε, οι διακοπές ρεύματος είναι συχνό φαινόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλεκτρικές συσκευές είναι πιο… επιρρεπείς σε βλάβες, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί!
2) Κλείστε το γενικό του νερού. Για τους έχοντες εξοχικό το κόστος διαμονής δεν αποτελεί πρόβλημα και άρα, είναι πολύ πιθανό η παραμονή σας να παραταθεί. Στην περίπτωση, λοιπόν, που σχεδιάζετε να λείψετε για αρκετό καιρό από το σπίτι σας κλείστε καλά τις βρύσες, ενώ συστήνεται να κλείσετε το γενικό διακόπτη νερού για να αποφύγετε ανεπιθύμητα προβλήματα.
3) Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία (ή χαμηλότερη το χειμώνα) πριν φύγετε για διακοπές. Το καλοκαίρι μπορείτε να το ρυθμίσετε γύρω στους 29°C ή υψηλότερα και το χειμώνα στους 15°C ή χαμηλότερα. Αυτό θα αποτρέψει την άσκοπη λειτουργία του κλιματιστικού ή του καλοριφέρ σας όσο εσείς απουσιάζετε για διακοπές.
4) Κλείστε κουρτίνες και στόρια. Last but not least: πριν φύγετε φροντίστε να έχετε κλείσει τις κουρτίνες και τα στόρια. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ώστε να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό, έτσι ώστε όταν επιστρέψετε να μην χρειαστεί να λειτουργήσετε το κλιματιστικό στο φουλ!