Η πρόληψη εκτός από ζωές σώζει και… πορτοφόλια! Ο λόγος, βέβαια, για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, προκειμένου να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας, γλυτώνοντας έτσι και χρήματα.

Σύμφωνα με τη συνεταιριστική επιχείρηση ηλεκτρολόγων Astron Electric, με την αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια και τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους είναι κρίσιμο να ληφθούν τα εξής μέτρα:

1. Θέρμανση/ψύξη και μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Χρησιμοποιώντας ορθά τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης μπορείτε να κάνετε σημαντική διαφορά στην κατανάλωση ενέργειας. Π.χ χρησιμοποιήστε ένα προγραμματιζόμενο θερμοστάτη για να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά τη θερμοκρασία και εξετάστε την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.
2. Ενεργειακές συσκευές. Η χρήση ενεργειακά αποδοτικών συσκευών μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας. Είτε πρόκειται για λάμπες LED, πλυντήρια με βαθμολογία Energy Star, ή ψυγεία Α+, αυτές οι συσκευές είναι σχεδιασμένες να εκτελούν τα καθήκοντά τους χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια.
3. Μαγειρέψτε έξυπνα. Ο τρόπος που μαγειρεύετε μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την κατανάλωση ενέργειας. Κατά το μαγείρεμα σε εστία πάντα να ταιριάζετε το μέγεθος του σκεύους με το αντίστοιχο «μάτι» για μέγιστη αποδοτικότητα. Μια ακόμη συμβουλή είναι να χρησιμοποιείτε χύτρα ταχύτητας, καθώς έτσι θα  εξοικονομήσετε 30% με 60% ρεύμα. Ενώ τέλος, όταν βράζετε νερό να σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της, καθώς έτσι θα βράσει γρηγορότερα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιείτε βραστήρα.
4. Φόρτιση και συσκευές. Μεριμνήστε ώστε να μην αφήνετε τις συσκευές σας σε λειτουργία αναμονής (stand-by) γιατί έτσι αυτές συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Δεν αφήνουμε όλο το βράδυ ή για πολλές ώρες άσκοπα τις συσκευές για φόρτιση καθώς αυτές απαιτούν μόνο λίγες ώρες. Επίσης, εάν δεν τις αφαιρούμε, ακόμα και όταν αυτές έχουν φορτίσει τελείως, εκείνες συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια.
5. Ανακυκλώστε και επαναχρησιμοποιήστε. Με τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων και την ανακύκλωση υλικών μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή και την απόρριψη των αγαθών. Η ανακύκλωση μόνο ενός κουτιού αλουμινίου, για παράδειγμα, εξοικονομεί αρκετή ενέργεια για να λειτουργεί μια τηλεόραση για τρεις ώρες.