Εάν η κουζίνα θεωρείται από τους πλέον ενεργοβόρους χώρους ενός σπιτιού, τότε η κατανάλωση ενέργειας στα εστιατόρια χτυπάει… κόκκινο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Wikihow.com, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χρησιμοποιούν περισσότερο από το διπλάσιο της ενέργειας ενός μέσου εμπορικού κτιρίου ίδιου μεγέθους. Αυτό από μόνο του καθιστά επιτακτική την ανάγκη της παρακολούθησης της ενέργεια που καταναλώνεται, προκειμένου ο ιδιοκτήτης να μπορέσει να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό. «Ένας ενεργειακός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια που ξοδεύονται τα περισσότερα χρήματα», σημειώνει χαρακτηριστικά, συστήνοντας τα εξής:

  • Κλείνετε τον εξοπλισμό όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Ένας από τους πιο βασικούς τρόπους για την αποφυγή της σπατάλης ενέργειας είναι ο περιορισμός της συχνότητας χρήσης συσκευών. Ακόμη και εάν μία συσκευή είναι απενεργοποιημένη για μικρό χρονικό διάστημα κάθε ημέρα εξοικονομείτε πολλή ενέργεια.
  • Αντικαταστήστε τον παλιό σας εξοπλισμό με νέα μοντέλα εξοικονόμησης ενέργειας. Ενώ η αγορά νέου εξοπλισμού μπορεί να είναι ακριβότερη από την επισκευή όσων έχετε ήδη θα μπορούσε να σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα. Τα ψυγεία, οι φριτέζες, οι φούρνοι κ.λπ. είναι μερικές επιλογές που μπορείτε να αντικαταστήσετε.
  • Συντηρείτε και επισκευάζετε τον εξοπλισμό σας όταν αρχίζει να παρουσιάζει βλάβες. Αντιμετωπίστε τα προβλήματα μόλις τα παρατηρήσετε για να αποτρέψετε την επιδείνωσή τους. Ο κατεστραμμένος εξοπλισμός σπαταλάει πολύ περισσότερη ενέργεια. Ακόμη και εάν αυτές οι διαρροές δεν φαίνονται σαν κάτι το αξιοσημείωτο το κόστος συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Κάντε μεγαλύτερη χρήση των ενεργειακά αποδοτικών συσκευών που διαθέτετε. Εξασφαλίστε ότι το μενού σας για να παρασκευαστεί χρειάζεται η χρήση περισσότερο του εξοπλισμού κουζίνας που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.
  • Κλείνετε τις πηγές θερμότητας στο εστιατόριο όταν δεν χρησιμοποιούνται. Θυμηθείτε ότι οι συσκευές μαγειρέματος θα αποδώσουν αρκετή θερμότητα μόνοι τους. Διατηρήστε το εστιατόριο σε μια άνετη θερμοκρασία για τους καλεσμένους σας, λαμβάνοντας υπόψη την επιπλέον θερμότητα που προέρχεται από την κουζίνα.