Υψηλές για την εποχή είναι οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις χώρες να προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι, αφού κλήθηκαν από νωρίς να αντιμετωπίσουν καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες. Η εικόνα είναι εξίσου ανησυχητική και στην Ελλάδα, με τα στοιχεία να καταδεικνύουν πως το καλοκαίρι προμηνύεται «καυτό». Σε 70 περιοχές της χώρας, άλλωστε, οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας που σημειώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες του Μαρτίου αποτέλεσαν ρεκόρ για το συγκεκριμένο μήνα, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί προάγγελο των όσων θα ακολουθήσουν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκειμένου να μην βγείτε εκτός οικογενειακού προϋπολογισμού, υπενθυμίζονται οι «πράσινες» συμβουλές της ΕΚΠΟΙΖΩ για ένα πιο… οικονομικό από άποψης εξοικονόμησης ενέργειας καλοκαίρι:

1) Πριν αγοράσετε κλιματιστικό ή θέσετε σε λειτουργία το υπάρχον, εξετάστε και τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε δροσιά. Τα κλιματιστικά, ειδικά στις ώρες αιχμής και θα κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους και επιπλέον ρυπαίνουν αλλά και θερμαίνουν το περιβάλλον.
2) Χρησιμοποιείτε ως εναλλακτική λύση ανεμιστήρα οροφής στα δωμάτια, ο οποίος μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά κάθε χώρο, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια.
3) Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα δαπέδου.
4) Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού στα παράθυρα ανάλογα με τον προσανατολισμό τους.
5) Φυτέψτε δέντρα, κατά προτίμηση φυλλοβόλα για να σκιάσετε το κτίριο, αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λπ.).
6) Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, στις οροφές, αλλά και στις τέντες, τα οποία αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον.
7) Τις ζεστές ημέρες να αερίζετε το σπίτι οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.
8) Μην χρησιμοποιείτε ενεργοβόρες συσκευές, οι οποίες, ταυτόχρονα, θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολλή ζέστη.