Στα τέλη του περασμένου μήνα ενεργοποιήθηκε και επισήμως η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, γεγονός που σημαίνει ότι στις εφορίες και στα κατά τόπους λογιστικά γραφεία επικρατεί αναβρασμός, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός των σχετικών προθεσμιών.

Και μπορεί οι εφετινές δηλώσεις να έχουν πλήθος αλλαγών, μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, εντούτοις οι εργαζόμενοι στους συγκεκριμένους χώρους οφείλουν να εφαρμόσουν τις ίδιες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειες, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, το παλαιότερο μήνυμα της ΑΑΔΕ που χαρακτήριζε ως «καθήκον όλων» την ενεργειακή εξοικονόμηση, φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Παρακάτω παρατίθενται οι επτά συμβουλές της Αρχής προς τους εργαζόμενους:

1) Ρυθμίζουμε πάντα τον κλιματισμό σε σταθερή θερμοκρασία στους 27°C κατά τη θερινή περίοδο και στους 19°C κατά τη χειμερινή.
2) Εκτυπώνουμε και φωτοτυπούμε μόνο οτιδήποτε είναι απολύτως αναγκαίο.
3) Κλείνουμε πάντα τον κλιματισμό όταν αερίζουμε τους χώρους εργασίας μας.
4) Εξοικονομούμε νερό: Κλείνουμε τις βρύσες. Εάν διαπιστώσουμε διαρροή, ενημερώνουμε αμέσως.
5) Όταν φεύγουμε από το γραφείο σβήνουμε τα φώτα, απενεργοποιούμε τους υπολογιστές και τα κλιματιστικά, εκτός από αυτά που λειτουργούν για λόγους ασφαλείας.
6) Οδηγούμε οικονομικά και οικολογικά τα υπηρεσιακά μας οχήματα. Φροντίζουμε να γίνονται εγκαίρως οι εργασίες συντήρησής τους.
7) Αναδιατάσσουμε τη διαρρύθμιση επίπλων εργασίας στα γραφεία μας, ώστε να αξιοποιούμε τον φυσικό φωτισμό.

Με το Πάσχα να έχει πλέον παρέλθει και δεδομένης της προαναγγελίας από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής έως τα τέλη Ιουλίου πολλοί είναι εκείνοι που θα αφήσουν για αργότερα τη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων. Εκτός, βέβαια, εάν τίθεται θέμα επιστροφής φόρου, γεγονός που αποτελεί δέλεαρ για την επίσπευση της διαδικασίας. Όπως και να έχει, ένα είναι βέβαιο: η προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να είναι συνεχής, χωρίς… εκπτώσεις!