Με τη θερμοκρασία να έχει ήδη αρχίσει την ανοδική της πορεία και το καλοκαιράκι να βρίσκεται πλέον μία… ανάσα μακριά πλησιάζει εκείνη η στιγμή που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό σας. Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, άλλωστε, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπου το πράσινο αποτελεί είδος προς εξαφάνιση, το κλιματιστικό είναι η βασική πηγή δροσιάς. Πριν πατήσετε το κουμπί λειτουργίας, όμως, καλό θα ήταν να έχετε προηγουμένως φροντίσει για τέσσερα βασικά πράγματα που θα σας γλυτώσουν από περιπέτειες, οικονομικές, αλλά κυρίως υγείας!

1) Μεριμνήστε για τη σωστή συντήρηση! Όσο τετριμμένο και εάν ακούγεται, η συντήρηση ενός κλιματιστικού είναι απολύτως απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του. Κι αυτό γιατί, ένα κλιματιστικό, το οποίο δεν είναι σωστά συντηρημένο, εκτός του ότι μπορεί να επιβαρύνει το «πορτοφόλι» σας, ταυτόχρονα ευνοεί και την ανάπτυξη μικροβίων και ιών, απειλώντας την ίδια την υγεία σας. Η συντήρηση δε, συστήνεται να γίνεται από εξουσιοδοτημένους τεχνικούς και με βάση τις ενδεδειγμένες οδηγίες από τον κατασκευαστή.
2) Φροντίστε για τον τακτικό καθαρισμό των φίλτρων και την αντικατάστασή τους. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε συχνά – κάθε έναν με δύο μήνες – τα φίλτρα του κλιματιστικού σας, ενώ σε περίπτωση που οι ανάγκες του χώρου το επιτάσσουν (για παράδειγμα, υπάρχουν καπνίζοντες), καλό θα ήταν να επιλέγεται η λύση της αντικατάστασης κάθε περίπου δύο με τρία χρόνια.
3) Τσεκάρετε τη μόνωση! Όσο προηγμένο κι αν είναι ένα μηχάνημα ή καλοσυντηρημένο εφόσον πρόκειται για παλαιότερης τεχνολογίας εάν ο χώρος, στον οποίο καλείται να λειτουργήσει, δεν είναι σωστά μονωμένος, τότε είναι βέβαιο πως δεν θα αποδώσει σωστά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη, αλλά και την άνεσή σας. Φροντίστε, λοιπόν, ο χώρος που χρησιμοποιείται το κλιματιστικό σας να έχει επαρκή μόνωση, ενώ μην ξεχνάτε να κλείνετε τις πόρτες και τα παράθυρα ενόσω λειτουργεί.
4) Επιλέξτε την κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας: Αυτή κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα μπορούσε να είναι οι 26°C, αποφεύγοντας τα άσκοπα άνοιξε – κλείσε.