Το γλυκό – σήμα κατατεθέν των βρετανικών Χριστουγέννων έχει μακρά ιστορία, βαθιά ριζωμένη ακόμα πιο πριν από τα χρόνια του μεσαίωνα, φτάνοντας στο γιορτινό τραπέζι σε αναρίθμητες εκδοχές.

poutigka

Τι είναι η πουτίγκα;
Πρόκειται για τυπικό βρετανικό γλυκό με υφή που μοιάζει αρκετά με αυτή του κέικ, το οποίο συνήθως ψήνεται σε μπεν μαρί μέσα σε πασίνα (στρογγυλό μεταλλικό σκεύος). Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές για πουτίγκα ποικίλουν, οι σημερινές συνταγές όμως δεν έχουν διατηρήσει τον πληθωρικό χαρακτήρα αυτών που σερβίρονταν στα τραπέζια των προυχόντων του μεσαίωνα. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει συνήθως αλεύρι, αποξηραμένα και ζαχαρόπηκτα φρούτα, βούτυρο, μπαχαρικά, αλεύρι και αλκοόλ στο οποίο μουλιάζουν τα φρούτα. Σε αρκετές περιπτώσεις το αλεύρι αντικαθίσταται από ψίχουλα ξερού ψωμιού ή τριμμένη φρυγανιά. Λόγω της προσθήκης αλκοόλ και ζάχαρης, η πουτίγκα μπορεί να διατηρηθεί αρκετά με κάποιους στην Αγγλία να ακολουθούν συγκεκριμένη διαδικασία συντήρησης προκειμένου να αναμειχθούν οι γεύσεις και να αυξηθεί η έντασή τους, απολαμβάνοντάς την μετά από δύο με τρεις μήνες ή ακόμα και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο.

poutigka1

Λίγη ιστορία
Οι θεωρίες για την ιστορία της είναι ανάλογες των τρόπων που φτιάχνεται ανά τους αιώνες ενώ η εξέλιξη. Η επικρατέστερη, αναφορικά με την παρουσία της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, την θέλει να παρουσιάζεται στα τραπέζια του 14ου αιώνα ως ένα είδος πόριτζ, το frumenty, το οποίο έφτιαχναν χρησιμοποιώντας μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας αναμειγμένο με σταφίδες, αποξηραμένα δαμάσκηνα, κρασί και μπαχαρικά. Μέχρι το 1595 το frumenty σταδιακά άλλαξε, πήρε πιο παχύρευστη μορφή με την προσθήκη αβγών και ψίχουλων ξερού ψωμιού, ενώ αποξηραμένα φρούτα, μπίρα και διάφορα αποστάγματα χρησιμοποιήθηκαν για να εμπλουτιστούν γευστικά. Καθιερώθηκε ως παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο κοντά στα 1650, όμως το 1664 οι Πουριτανοί το απαγόρευσαν επισημαίνοντας ότι ήταν «κακό έθιμο». Το 1774, ο Γεώργιος ο 1ος, γνωστός και ως «βασιλιάς της πουτίγκας», την καθιέρωσε ξανά ως κομμάτι των χριστουγεννιάτικων γευμάτων και κατά τη βικτωριανή εποχή οι πουτίγκες σερβίρονταν πλέον σε μια απλούστερη μορφή, παρόμοια με των σημερινών.

Δείτε το Δημήτρη Χρονόπουλο να φτιάχνει μια απίστευτη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα ΕΔΩ.

Δείτε επίσης:
Γιορτινό τραπέζι: 7 προτάσεις για τα «γύρω-γύρω»

Στο Polar Express σερβίρουν την πιο τέλεια σοκολάτα!

Γιορτές με γεύσεις μαγικές και ονειρεμένες!