Λένε ότι η υψηλή γαστρονομία είναι σαν την κλασική μουσική που παίζεται ζωντανά από μια μεγάλη ορχήστρα. Όλα εξαρτώνται από το ταλέντο των μουσικών στα επί μέρους όργανα και φυσικά από την επιδεξιότητα του μαέστρου. Αυτό ακριβώς ισχύει και στις κουζίνες των πραγματικά μεγάλων σεφ. Ειδικά όταν δύο κορυφαίοι μάγειρες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα μενού, οι γεύσεις, τα αρώματα, τα υλικά, η έμπνευση, η φαντασία και η δημιουργικότητα τους μετουσιώνονται σε μοναδικές εμπειρίες υψηλής γαστρονομικής απόλαυσης.

Μια τέτοια ακριβώς εμπειρία είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο «Four Hands Dinner» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο εστιατόριο «MFlavours» του Athens Capital Hotel-MGallery Collection.

Το ευφάνταστο μενού έφερε την υπογραφή του Executive Chef του ξενοδοχείου, Δημήτρη Μπούτσαλη, υπεύθυνου επίσης για το μενού του κομψού «Galerie Café» στο ισόγειο και του «Mappemonde» στο roof top, και του προσκεκλημένου του Γάλλου Chef Clément Convard από το εστιατόριο «Le Cénacle» του ξενοδοχείου La Cour des Consuls Hotel & Spa-MGallery Collection στην Τουλούζη που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin.

Στην ατμοσφαιρική σάλα του που βρίσκεται στον 9ο όροφο η μαγεία ξεκινάει από την ανεπιτήδευτα πολυτελή διακόσμηση που δημιουργεί μια όμορφη αίσθηση ζεστής φιλοξενίας και φυσικά από την συναρπαστική θέα που περιλαμβάνει όλα τα εμβληματικά σημεία της Αθήνας: τον ρομαντικό Λυκαβηττό, την ολόφωτη Βουλή και την, πάντα γεμάτη ζωντάνια, πλατεία Συντάγματος.

Στην ανοιχτή κουζίνα του εστιατορίου είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε από πολύ κοντά τους δύο διακεκριμένους σεφ να συνεργάζονται αρμονικά δημιουργώντας ένα μενού υψηλών, αισθητικών και γευστικών, απαιτήσεων. Αυτό όμως που έκανε αυτό το μενού πραγματικά ξεχωριστό είναι ότι οι δύο σεφ κατάφεραν να συνδυάσουν την ελληνική με τη γαλλική κουζίνα αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα και τη διαχρονικότητα των μεσογειακών υλικών μέσα από την αξία της απλότητας τους.

Το γευστικό ταξίδι ξεκίνησε με ένα ποτήρι σαμπάνιας Deutz. Δροσερή και φινετσάτη προετοίμασε τους γευστικούς μας κάλυκες για τα πλούσια πιάτα του μενού που ακολούθησε το οποίο συνοδευόταν από εκλεκτά ελληνικά και γαλλικά κρασιά, προσεκτικά επιλεγμένα σε συνεργασία με την Deals SA. Στο αριστοτεχνικά δομημένο μενού τα πιάτα ήταν σαν να συνδιαλέγονταν μεταξύ τους σε μια αρμονική εναλλαγή. Η αρχή έγινε με μια μπουκιά-κομψοτέχνημα γεμάτη Ελλάδα, δηλαδή ένα μίνι taco χωριάτικης σαλάτας φτιαγμένο από λεπτεπίλεπτο τζελ ντομάτας και ελαφριά κρέμα φέτας, ιδανικό amuse bouche.

Ολόφρεσκο ταρτάρ τσιπούρας με ισορροπημένη λιπαρότητα και μαραθόριζα (αφρό και πούδρα) να του δίνουν απολαυστική δροσιά, μπαρμπούνι τρυφερό και ζουμερό με σάλτσα rouille και βαθιάς νοστιμιάς μπουγιαμπέσα από πετρόψαρα και ψητό κρεμμύδι με βελούδινο πουρέ φασολιών, σκουμπρί, καπνιστό χέλι και ταραμά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που ξεχώρισαν δίνοντας το καθένα το δικό του ξεχωριστό στίγμα.

Όσο για τις οινικές συντροφιές, το φρέσκο και χαρακτηριστικά φρουτώδες Sauvignon Blanc Pouilly Fume του Pascal Jolivetτο, το Βιδιανό, με τα έντονα και πολυσύνθετα αρώματα, από το οινοποιείο Οίνωψ  και το Risus του κτήματος Νεράντζη, ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι από πληθωρικό Cabernet Sauvignon συνδυασμένο με τη σπάνια ποικιλία Κόνιαρος ταίριαξαν περίφημα με τα πιάτα που συνδυάστηκαν δημιουργώντας αλληλουχία και χτίζοντας μια ομαλή σχέση ανάμεσα σε όλα τα στοιχεία του δείπνου.

Το γλυκό επιστέγασμα, δια χειρός της pastry chef Νάντιας Μακρυγιάννη, ήταν μια ελαφριά κρέμα μελιού Ελάτης, με καραμελωμένα κυδώνια, πραλίνα αμυγδάλου και δροσάτο σορμπέ που πλημμύριζε κάθε κουταλιά με διακριτική γεύση και λεπτεπίλεπτα αρώματα χαμομηλιού.

Info
Για κρατήσεις στο «MFlavours», επικοινωνήστε με το τηλ. 214 444 2000.

Φωτογραφίες: ALWAYSHUNGRY.GR