Sponsored content
Νόστιμα, θρεπτικά και γευστικά ευέλικτα, τα καλαμαράκια ταυτίζονται στο νου των περισσότερων με τον μεζέ της παρέας ενώ την περίοδο της Σαρακοστής έχουν την τιμητική τους. Παρόλα αυτά, μπορούν επάξια να κερδίσουν μια θέση στο καθημερινό τραπέζι αλλά και σε κάθε επίσημη μάζωξη σε αμέτρητα πιάτα, εύκολα και γρήγορα.
Διατροφικός θησαυρός
Τα καλαμάρια, όπως και όλα τα θαλασσινά, συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν χαμηλή θερμιδική αξία. Συγκεκριμένα, βοηθούν στην άμεση απορρόφηση, αποθήκευση και μεταβολισμό του σιδήρου για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων χάρη στο υψηλό ποσοστό χαλκού (90% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) που περιέχουν. Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας, βοηθούν σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της υγείας οστών και δοντιών, αφού έχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, φωσφόρου και ασβεστίου.
Παράλληλα, αποτελούν καλή πηγή ψευδάργυρου και σελήνιου, ωφέλιμων για το ανοσοποιητικό, αλλά και βιταμινών Β2, Β3 και Β12 που ευθύνονται για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών. Όσο για τη χαμηλή θερμιδική τους αξία, ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα 100γρ. ψητού καλαμαριού έχουν μόνο 90 θερμίδες και πολλά «καλά» Ω3 λιπαρά με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Ένα υλικό, αμέτρητες συνταγές
Τα καλαμάρια ταιριάζουν μοναδικά με αρκετά υλικά, σε διάφορους συνδυασμούς και για κάθε περίσταση. Είτε τα απολαύσετε σε μια ποικιλία θαλασσινών με πατάτες και χωριάτικη σαλάτα στο αγαπημένο ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα, είτε τα συνοδεύσετε με όσπρια ή ζυμαρικά στο σπίτι μαζί με οικογένεια και φίλους είναι ο μεζές που συμπληρώνει ιδανικά το κάθε πιάτο. Φυσικά οι επιλογές δε σταματούν εδώ: πανέ στο τηγάνι με λεμόνι, κοκκινιστά με κρασί και μυρωδικά, μέσα σε πράσινη σαλάτα ή σε ένα σαγανάκι θαλασσινών. Αλλά και σε άλλες πιο ευφάνταστες και δημιουργικές εκδοχές, όπως γεμιστά με σπανακόρυζο ή με ψιλοκομμένο λουκάνικο και πλιγούρι, μαγειρεμένα σε γλυκόξινη σάλτσα στο τηγάνι και αρωματισμένα με τζίντζερ ή με άρωμα Ιταλίας συνοδευόμενα από πέστο βασιλικού.
Όλη η γεύση, εύκολα και γρήγορα, σε μια κονσέρβα
Εάν ωστόσο ο χρόνος σας πιέζει ή εάν το πολύωρο καθάρισμα των νόστιμων θαλασσινών δεν είναι η αγαπημένη σας ασχολία, η επιλογή της κονσέρβας δίνει τη λύση που χρειάζεστε και μάλιστα χωρίς να ασχοληθείτε καθόλου με το μαγείρεμα. Έτσι, με μια μόνο κίνηση, έχετε πεντανόστιμα καλαμαράκια, έτοιμα να γίνουν το τέλειο μεζεδάκι για το ούζο σας δίπλα σε 2,3 φέτες ψωμί ραντισμένες με ελαιόλαδο ή να συνοδεύσουν μια απλή σαλάτα. Και αν έχετε λίγη υπομονή μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό κυρίως πιάτο με μια χορταστική μακαρονάδα ή ένα αρωματικό ριζότο σε σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάστε ακόμα να τα προσθέσετε σε μια φάβα, σε μια σαλάτα με όσπρια ή με βραστά λαχανικά ή να τους δώσετε επιπλέον γεύση με σος, σάλτσες (ακόμα και chutney) της αρεσκείας σας.