Το Πάσχα έφτασε και όλοι ετοιμαζόμαστε για τα γιορτινά ψησίματα, από τα κουλούρια και τα τσουρέκια μέχρι το ψητό. Διότι Πάσχα χωρίς ψητό δεν γίνεται! Όποιο κρέας και αν επιλέξουμε, ακόμα και αν δεν είμαστε φίλοι του παραδοσιακού αρνιού, το ζήτημα που μας απασχολεί είναι ένα: Πώς θα γίνει νόστιμο, ζουμερό και τραγανό το κρέας, χωρίς να χάσει τα υγρά του; Η απάντηση συνοψίζεται στην εξής πρόταση: Χρησιμοποιώντας το εκλεκτό φυσικό βούτυρο Lurpak στο μαγείρεμα!
Ας δούμε 3 διαφορετικές εκδοχές -με αρνί, χοιρινό και μοσχάρι – για τέλειο ψητό στο φούρνο και από μια αγαπημένη μας συνταγή σε κάθε περίπτωση.
Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με μουστάρδα
* Επιλέγουμε μπούτι αρνίσιο ολόκληρο ή «σπασμένο» από τον χασάπη, κατά προτίμηση από μικρό ζώο για να γίνει πιο τρυφερό
* Στην πιο κλασική εκδοχή του το συνδυάζουμε με πατάτες φούρνου, κομμένες κυδωνάτες
* Για καλύτερο αποτέλεσμα, αν έχουμε χρόνο, σιγοψήνουμε στους 160 C αντί για τους 180 C
Υλικά
1 μπούτι αρνίσιο ή κατσικίσιο, περίπου 2 κιλά
3-4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
6 κλωναράκια θυμάρι, κομμένα
2 κλωναράκια δεντρολίβανο, κομμένα
150 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
1 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. απαλή μουστάρδα
2 φλιτζ. λευκό κρασί
6 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα στα 4
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C στον αέρα. Βάζουμε το αρνί σε ένα ταψί και το χαράζουμε σε διάφορα σημεία με ένα μικρό μαχαίρι. Τοποθετούμε στα ανοίγματα από λίγο σκόρδο, δεντρολίβανο και φρέσκο θυμάρι. Μαλακώνουμε το βούτυρο Lurpak και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το αλάτι, το πιπέρι, το μέλι και τη μουστάρδα. Αλείφουμε καλά το κρέας με το μείγμα. Ρίχνουμε στη βάση του ταψιού το κρασί και τα κρεμμύδια και από πάνω ακουμπάμε το κρέας. Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με πατάτες βάζουμε περιμετρικά 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, τις οποίες ανακατεύουμε στο μείγμα.
Καλύπτουμε πολύ καλά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2μιση περίπου ώρες μέχρι να γίνει πολύ μαλακό. Περίπου 15΄ πριν το ξεφουρνίσουμε αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ροδίσει. Ανακατεύουμε καλά με τα κρεμμύδια στη βάση του ταψιού και σερβίρουμε αμέσως το αρνί σε μια μεγάλη πιατέλα.
Μπριζολίκι χοιρινό με θυμάρι και κρεμμυδάκια εσαλότ
* Επιλέγουμε κότσι, μπούτι ή χοιρινό καρέ ή μπριζολίκι, δηλαδή ολόκληρο το κομμάτι του χοιρινού που αποτελείται από 7-8 μπριζόλες
* Το συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου, ψητά λαχανικά στο γκριλ ή με μικρά κρεμμυδάκια εσαλότ, όπως στην παρακάτω συνταγή
Υλικά
1 μπριζολίκι χοιρινό (1×8 μπριζόλες), καθαρισμένα τα κόκαλα, χαραγμένη η πέτσα
λίγα κλαράκια θυμάρι
20-25 κρεμμυδάκια εσαλότ μικρά, ζεματισμένα για 3 λεπτά σε καυτό νερό και ξεφλουδισμένα
1 ποτήρι κρασί λευκό
ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak λιωμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσιμο και το στεγνώνουμε πολύ καλά (ειδικά την πέτσα του) με χαρτί κουζίνας. Χαράσσουμε την πέτσα του με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και το αφήνουμε στην άκρη χωρίς να το σκεπάσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 C στον αέρα. Τρίβουμε το κρέας με λίγο ε.π. ελαιόλαδο και με μπόλικο αλάτι, κυρίως μέσα στις εγκοπές που χαράξαμε. Αλατοπιπερώνουμε καλά το υπόλοιπο μπριζολίκι.
Τοποθετούμε το μπριζολίκι σε ένα ρηχό ταψί με τη μεριά της πέτσας προς τα πάνω και το ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 190 C, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κρασί και το θυμάρι στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50 λεπτά επιπλέον.
Λίγο πριν το τέλος βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και καλύπτουμε την ξεροψημένη κρούστα με μια στρώση λιωμένου βούτυρου Lurpak. Το ξανατοποθετούμε στον φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι η κρούστα του να γίνει «χρυσή» και τραγανή.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κρέας να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε μερίδες. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με τα ψητά κρεμμυδάκια και τους χυμούς από το ταψί.
Μοσχαρίσιες μπριζόλες με αρωματικό βούτυρο στο φούρνο
Μπορούμε να πάρουμε μοσχαρίσιες μπριζόλες από κόντρα φιλέτo χωρίς κόκαλο (t-bone steaks), αλλά η συνταγή γίνεται και με σπαλομπριζόλες στο φούρνο.
Υλικά
4 μπριζόλες μοσχαρίσιες από κόντρα φιλέτο (πάχους 3 εκ.)
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουτ. σούπας σάλτσα Worcestershire
1 κουτ. σούπας πιπερόριζα (τζίντζερ) φρέσκια, τριμμένη
χοντρό αλάτι (θαλασσινό)
Για το αρωματικό βούτυρο
250γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
3-4 φύλλα βασιλικού φρέσκου, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτο το αρωματικό βούτυρο χρησιμοποιώντας το αγνό φυσικό βούτυρο Lurpak: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χέρι ή με κουτάλι μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μια μαλακή κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεμβράνη και τυλίγουμε, πλάθοντάς το σε μικρό ρολό. Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Πλένουμε τις μπριζόλες καλά και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Σε ένα βαθύ ταψί (που να χωράει τις μπριζόλες σε μονή στρώση) ανακατεύουμε το κρασί, τις σάλτσες και την πιπερόριζα.
Βάζουμε τις μπριζόλες μέσα στο ταψί και τις γυρίζουμε για να βραχούν καλά και από τις δύο πλευρές. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες (τις γυρίζουμε 1-2 φορές στο ενδιάμεσο, να μαριναριστούν καλά).
Στραγγίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Τις αφήνουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ψήνουμε τις μπριζόλες στο γκριλ, στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σκεπάζουμε τις μπριζόλες με αλουμινόχαρτο και τις αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς. Αλατίζουμε καλά, κόβουμε από πάνω το βούτυρο σε φέτες και σερβίρουμε με μπόλικη πράσινη σαλάτα.