Το αχλάδι, που τώρα εμφανίστηκε στις λαϊκές αγορές, είναι ένα φρούτο που αγαπάει πολύς κόσμος για τη ζουμερή και αρωματική του σάρκα, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν τη μεγάλη του θρεπτική αξία και τα ευεργετικά για την υγεία μας συστατικά του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που στην Οδύσσεια του Ομήρου αναφέρεται ως «δώρο των θεών». Όσο για τις χρήσεις του στην κουζίνα είναι πολλές, γι’ αυτό κι εμείς επιλέξαμε για εσάς συνταγές που θα φτιάξετε για πρωινό, ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο, καθώς και πολλά διαφορετικά επιδόρπια, αφού η γλυκιά του γεύση και το χαρακτηριστικό του άρωμα ταιριάζουν με πολλές παρασκευές.
Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του
Τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, ενώ είναι καλή πηγή και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C συνδέεται και με την καλή αντιοξειδωτική τους ισχύ. Οι φυτικές του ίνες προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ βοηθούν ακόμη στη μείωση του σωματικού μας βάρους. Επιπλέον, η κατανάλωση αχλαδιού έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, οπότε συνιστάται για παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Οι ποικιλίες του
Από τις πιο συνηθισμένες ποικιλίες που συναντάμε στη χώρα μας ξεχωρίζουν τα Κρυστάλλια για το εξαιρετικό άρωμα και τη χυμώδη σάρκα τους. Έχουν λαμπερό πράσινο χρώμα με κόκκινο επίχρισμα εξωτερικά, λευκή, μαλακή σάρκα και μεσαίο μέγεθος (100-130 γραμ.). Μικρότερες σε μέγεθος είναι οι Κοντούλες (60-90 γραμ.), με ανοιχτό πράσινο χρώμα, έντονο άρωμα και γεύση, που βρίσκουμε λιγότερο συχνά στην αγορά και με υψηλότερη τιμή κιλού. Άλλες ξενόφερτες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η αγγλικής καταγωγής Γουίλιαμς, που χρησιμοποιείται κυρίως στην βιομηχανία παραγωγής κομπόστας, τα γαλλικής καταγωγής Αμπάτε Φέτελ, που ωριμάζουν πιο αργά από τις υπόλοιπες, στο τέλος Σεπτέμβρη, έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα, αρκετά μεγάλο μέγεθος και μακρόστενο, καμπανοειδές σχήμα και τα Κόσια, που έχουν μεσαίο μεγέθους, στενόμακρο καρπό, με ελαφρά αρωματική και βουτυρώδη γεύση.
Πότε το βρίσκουμε στην αγορά
Η Ελλάδα έχει την 6η θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή αχλαδιού και μάλιστα κάνει και εξαγωγές. Το αχλάδι είναι ένα φρούτο που συναντάμε στην αγορά από τα τέλη του Αυγούστου ως τον χειμώνα, αλλά η συγκομιδή του γίνεται από τα τέλη του Αυγούστου ως τα τέλη του Σεπτέμβρη, οπότε αυτή είναι και η περίοδος που το βρίσκουμε φρέσκο, επειδή όμως η παραγωγή του είναι μεγάλη, συνεχίζουμε να το προμηθευόμαστε και αργότερα από τα ψυγεία των παραγωγών μας, ενώ αν το βρούμε ακόμη πιο αργά, προς το τέλος του χειμώνα, μπορεί να είναι και εισαγόμενο από το νότιο ημισφαίριο.
Πώς το χρησιμοποιούμε στην κουζίνα
Το αρωματικό αυτό φρούτο με τη γλυκιά σάρκα, το κάνουμε από υλικό για πρωινό, σαλάτα ή κυρίως πιάτο μέχρι, μαρμελάδα, φινετσάτα επιδόρπια και δροσερό σορμπέ.
Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς 11 συνταγές με αχλάδι, που μπορείτε να καταναλώστε από το πρωί ως το βράδυ.
Οι αλμυρές εκδοχές
Ρολά με προσούτο, αχλάδια και ρόκα
Ένα ωραίο μεζεδάκι που συνδυάζει το προσούτο με δροσερό αχλάδι και πικάντικη ρόκα, το οποίο το πιάνεις και με το χέρι και το κάνεις μια μπουκιά. Ότι πρέπει για μια φιλική συγκέντρωση στο σπίτι.
Σαλάτα με άγρια ρόκα, αχλάδια, ροκφόρ και dressing καραμέλας
Απολαυστική πράσινη σαλάτα με μια ξεχωριστή πινελιά από το dressing καραμέλας, που θα ταιριάξει ιδανικά στο γιορτινό τραπέζι.
Σαλάτα με κατσαρό μαρούλι, αχλάδια και ψητό κατσικίσιο τυρί
Δροσερή, φθινοπωρινή σαλάτα με ψητά αχλάδια και γευστικό ψητό κατσικίσιο τυρί για να κακομάθετε τους καλεσμένους σας.
Ριζότο με αχλάδια και ροκφόρ
Η έντονη γεύση του ροκφόρ ταιριάζει πολύ με αρκετά φρούτα, όπως στην περίπτωσή μας με το αχλάδι. Φτιάχνουμε, λοιπόν, ένα υπέροχο ριζότο, που αν είστε λάτρεις του είδους θα το ξαναφτιάξετε πολλές φορές…
Οι γλυκές εκδοχές
Κέικ αχλαδιού χωρίς ζάχαρη
Από τα πιο υγιεινά και εύκολα κέικ που έχετε φτιάξει ποτέ!
Στρούντελ αχλαδιού με σταφίδες και βερίκοκα
Με τραγανό φύλλο και φρουτένια αρωματική γέμιση, αυτό το γλυκό είναι σίγουρα ο ιδανικός συνοδός του πρωινού σας καφέ.
Αχλάδια ποσέ με σάλτσα σοκολάτας
Ένα επιδόρπιο που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε φιλικά ή επίσημα τραπεζώματα: αχλάδια βρασμένα σε γλυκό κρασί, σερβιρισμένα με σάλτσα σοκολάτας.
Γαλλικά τοστ με αχλάδια μαγειρεμένα σε γλυκό κρασί
Τα γαλλικά τοστ είναι ένας τρόπος που βρήκαν οι Γάλλοι για να καταναλώνουν το μπαγιάτικο ψωμί. Να ’ναι καλά, γιατί αυτά τα τοστ είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις τη μέρα σου τρώγοντας ένα πλούσιο πρωινό.
Κέικ με κακάο και ολόκληρα αχλάδια
Αφράτο και λαχταριστό, αυτό το κέικ στο εσωτερικό του κρύβει 2 «δωράκια» έκπληξη…
Μαρμελάδα αχλάδι με κόκκινο κρασί
Μια μαρμελάδα με ιδιαίτερη νοστιμιά, με τη γλύκα της μαυροδάφνης να την κάνει πραγματικά ξεχωριστή.
Σορμπέ αχλάδι με stevia
Δροσερό σορμπέ αχλαδιού με φυσικό γλυκαντικό stevia και γάλα με μηδενικά λιπαρά για εσάς που… μετράτε θερμίδες και λιπαρά!