Πρόκειται για το σκούρο καστανό γλυκό σιρόπι από τον καρπό του ομώνυμου δέντρου, που φύεται στο μεγαλύτερο μέρος του νότιου Καναδά. Το φύλλο του, μάλιστα, κοσμεί και την καναδική σημαία.
Η γεύση του σιροπιού σφενδάμου (maple syrup) είναι μεν γλυκιά αλλά δεν σε λιγώνει, γι’ αυτό αγαπάει πολύ τα επιδόρπια από τηγανίτες ή pancakes, λουκουμάδες και βάφλες μέχρι φρουτοσαλάτες, γλυκά σιροπιαστά (ραβανί, γαλακτομπούρεκο ή μπακλαβά), cheesecake, κρεμ μπρουλέ και μπισκότα.
Συνδυάστε το με άλλα υλικά σε μαρινάδες που περιέχουν τζίντζερ ή χρωματιστά πιπέρια για χοιρινό κρέας, σολομό ή κοτόπουλο -τους ταιριάζει πολύ! Γίνεται και υπέροχη βινεγκρέτ σε σαλάτες, αντικαθιστώντας άψογα το μέλι.
info
Θα το βρείτε στο Μπαχάρ (Ευριπίδου 31, Αθήνα), αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και delicatessens.