Μπακλαβάς, Καζάν ντιπί, αφράτο ραβανί, Κιουνεφέ. Τα μικρασιάτικα γλυκά κατέχουν σημαντική θέση στο τραπέζι μας και όλοι έχουμε μία γλυκιά αδυναμία σε ένα τουλάχιστον από αυτά. Τα εν λόγω γλυκά έχουν και πλούσια ιστορία. Πρόκειται για συνταγές, οι οποίες έφτασαν στη χώρα μας από τους Έλληνες πρόσφυγες το ’22 που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα μικρασιατικά εδάφη.

Μπακλαβάς
Το – ίσως – πιο διάσημο σιροπιαστό γλυκό εν Ελλάδι ετοιμάζεται σήμερα σε αρκετές παραλλαγές πλην της αρχικής και διαθέτει ασύγκριτη γεύση και άρωμα. Παραδοσιακά, φτιάχνεται με φύλλα κρούστας που στρώνονται σε ένα ταψί και αλείφονται με αιγοπρόβειο βούτυρο. Στο εσωτερικό, ξηροί καρποί, καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκι πρωταγωνιστούν. Εμείς σας έχουμε συγκεντρώσει μερικές συνταγές για να ετοιμάσετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.
*Κλασικός μπακλαβάς
*Μπακλαβάς με χουρμάδες και καρύδι, με σοκολατένιο σιρόπι
*Ρολά μπακλαβά με αμύγδαλα και μέλι

Κιουνεφέ
Ένα ιδιαίτερο μικρασιάτικο γλυκό, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκουμε στην αγορά και ως παγωτό. Ένα γλυκό, δύσκολο να φτιαχτεί στις συνθήκες της προσφυγιάς μιας και το τυρί – ένα από τα δύο βασικά υλικά – ήταν τότε ακριβό και δυσεύρετο. Η συνταγή, όμως, με την τυρένια κρέμα και το φύλλο από κανταΐφι κατάφερε να περάσει στα ζαχαροπλαστεία που άνοιξαν αργότερα οι Μικρασιάτες και από εκείνους σε εμάς.

Σαραγλί
Ένα ακόμα νόστιμο σιροπιαστό γλυκό, το οποίο θυμίζει αρκετά τον μπακλαβά με τη διαφορά ότι πρόκειται για πολύ μικρά ρολάκια. Και ότι ετοιμάζεται ευκολότερα. Ένα – δύο φύλλα κρούστας τη φορά, γέμιση ξηρών καρπών και μπαχαρικών στο εσωτερικό -, τύλιγμα σε ρόλο και στη συνέχεια το κόβουμε σε ρολάκια. Συνταγή εδώ και έτοιμο!

Ραβανί
Η μεγάλη ποσότητα αυγών που περιέχει στη συνταγή του δεν αποτρέπει κανέναν να το απολαύσει. Σιμιγδαλένιο, σιροπιαστό και με πλούσια γεύση, το πιο διάσημο ραβανί στην Ελλάδα φτιάχνεται στη Χίο και εμείς έχουμε τη συνταγή.

Ισλί
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το μικρασιάτικο μελομακάρονο. Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας δημιουργεί αυτή την εικόνα από την πρώτη μπουκιά. Το μυστικό που του χαρίζει αυτή την εθιστική γεύση δεν είναι άλλο από τα μικρά κεντάκια στην επιφάνεια, τα οποία επιτρέπουν στο σιρόπι να εισχωρήσει στο σώμα του γλυκού.

Μουχαλεμπί
Μία φίνα κρέμα, στην οποία βασικό συστατικό δεν είναι άλλο από το ροδόνερο. Η παρασκευή είναι εύκολη, τα υλικά λίγα και το αποτέλεσμα μας ταξιδεύει στον πολιτισμό της Μικρά Ασίας και της Πόλης. Δείτε εδώ την πιο σοκολατένια παραλλαγή.

Καζάν Ντιπί
Ένα υπέροχο επιδόρπιο που έχει διατηρήσει την τούρκικη ονομασία του, η οποία σημαίνει «ο πάτος του καζανιού». Πρόκειται για μια κρέμα με καμένη καραμελωμένη ζάχαρη στη μία πλευρά της, αρωματισμένη συνήθως με ροδόνερο και κανέλα. Το ψήσιμο καραμελώνει τη ζάχαρη και εσείς πρέπει να περιμένετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το ταρτάρετε στους αγαπημένους σας.

Σάμαλι
Ένα απλό γλυκάκι που μοσχοβολάει… μαστίχα. Στην Ελλάδα, μας ήρθε σε δύο εκδοχές με πολλά ανάμεσα τους ομοιότητες, την πολίτικη και την μικρασιάτικη. Όποια και αν επιλέξτε να φτιάξετε, γνωρίζετε ότι ιδανικός συνοδός δεν είναι άλλος από μία μπάλα παγωτό κανταΐφι (ντουρντουμά). Συνταγή εδώ.

Σεκέρ Παρέ
Πρόκειται για μικρά – αλλά λαχταριστά – μπισκοτάκια που οι Μικρασιάτες έφτιαχναν σε γιορτινές περιόδους. Σήμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ιδανικό γλυκό συνοδευτικό του απογευματινού καφέ. Δείτε πώς θα τα ετοιμάσετε εδώ.