Η στάκα, προϊόν-σύμβολο της Κρήτης, χρησιμοποιείται ευρέως στην κρητική κουζίνα για να δώσει γεύση και ένταση σε διάφορα πιάτα, όπως τα σκιουφιχτά μακαρόνια, οι σούπες και οι πίτες, ενώ συχνά συνοδεύει γιορτινά τραπέζια.

Ένας από τους πιο αγαπημένους συνδυασμούς της στάκας είναι αυτός με αυγά τηγανητά και πατάτες τηγανητές. Σε αυτό το πιάτο, η στάκα λειτουργεί ως πλούσια βάση που «αγκαλιάζει» τους κρόκους των αυγών, ενισχύοντας τη γεύση τους.

Παράλληλα, οι πατάτες τηγανητές, χρυσαφένιες και τραγανές, απορροφούν το λιπαρό, αρωματικό μείγμα της στάκας και των αυγών, δημιουργώντας μια μοναδική ισορροπία. Το πιάτο αυτό, παρά την απλότητά του, είναι απόλυτα πληθωρικό και αναδεικνύει πλήρως την αυθεντικότητα της κρητικής κουζίνας.

Να τονίσουμε επίσης ότι ο συνδυασμός της στάκας με τα τηγανητά αυγά και τις πατάτες δεν είναι μόνο ζήτημα μαγειρικής, αλλά συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία της κρητικής διατροφής: λίγα, απλά και αγνά υλικά, μαγειρεμένα με αγάπη και γνώση.

Στάκα με αυγά τηγανητά

Υλικά

2 κουτ. σούπας στάκα για κάθε αυγό
ελάχιστο αλάτι, καθώς η στάκα είναι αλμυρή ούτως ή άλλως
ε.π. ελαιόλαδο ή στακοβούτυρο

Διαδικασία

Υπάρχουν δύο τρόποι για να ετοιμάσουμε το συγκεκριμένο πιάτο.

1ος τρόπος

Σε ένα τηγάνι βάζουμε τη στάκα και ανακατεύουμε, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να βγάλει λίγο από το βούτυρό της. Τότε σπάμε τα αυγά, τα αλατίζουμε ελάχιστα πάνω από τον κρόκο και με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει προκύψει, μέχρι ο κρόκος να αποκτήσει τη λευκή μεμβράνη του και να σφίξει το ασπράδι.

Σε περίπτωση που η στάκα δεν βγάλει το βούτυρό της, τότε προσθέτουμε λίγο λάδι ή λίγο στακοβούτυρο και εν συνεχεία τηγανίζουμε τα αυγά.

2ος τρόπος

Τηγανίζουμε τα αυγά σε λάδι ή σε στακοβούτυρο και προσθέτουμε τη στάκα στο σερβίρισμα (1-2 κουταλιές σε κάθε πιάτο).

Τηγανίζουμε τις πατάτες σε λάδι. Μόλις ετοιμαστούν, τίς σερβίρουμε σε πιάτο και από επάνω βάζουμε 1-2 κουταλιές στάκα και τα τηγανητά αυγά.

Tip: Οι πατάτες τηγανητές θέλουν περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν. Οπότε, για να απολαύσετε ζεστό το πιάτο σας, ξεκινήστε πρώτα να τηγανίζετε τις πατάτες και υπολογίστε ότι τα αυγά χρειάζονται περίπου 15 λεπτά.

Διαβάστε επίσης

Στάκα: Η γεύση – σύμβολο της Κρήτης και πώς θα τη φτιάξετε στο σπίτι