Ο σολομός και ο τόνος, όπως και τα περισσότερα ψάρια, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άρα είναι πολύτιμα για τη διατροφή μας. Ωστόσο, όσο προχωρημένοι και αν είμαστε στην κουζίνα συχνά αναζητάμε εύκολες και γρήγορες συνταγές για το ταπεράκι του γραφείου, του σχολείου ή ένα κυρίως γεύμα. Μάλιστα, συχνά δεν επιλέγουμε ψάρια ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, εξαιτίας της έλλειψης χρόνου που έχουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.
Επιλέξαμε, λοιπόν, τον τόνο και τον σολομό, δηλαδή δύο ψάρια που με πολλούς οπαδούς και που ταιριάζουν με ποικίλα υλικά και σας παρουσιάζουμε 13 συνταγές που μπορούμε όλοι μας να παρασκευάσουμε σε μισή ώρα ή λιγότερο.
Συνταγές με σολομό ή τόνο
Σπαγγέτι με τόνο, κάππαρη, ντοματίνια και ελιές
Μια εύκολη μακαρονάδα με τόνο και ελιές, ιδανική για το καθημερινό τραπέζι.
Μακαρονάδα με τόνο και ούζο
Μια εύκολη μακαρονάδα που μπορεί να ξεγελάσει τα πιτσιρίκια που σιχαίνονται το ψάρι. Με υλικά που πάντα έχουμε στο ντουλάπι μας, φτιάχνεται γρήγορα σε περίπτωση που μας έρθουν ξαφνικά φίλοι στο σπίτι. Το ούζο εδώ κάνει όλη τη διαφορά, μεταμορφώνοντας σε γκουρμέ νοστιμιά μια κονσέρβα τόνο.
Σπετζοφάι με τόνο Αλοννήσου
Φτιάχνουμε ζεστό ορεκτικό με τόνο, αρωματισμένο με ρίγανη, πιπεριές και μαραθόσπορο.
Τόνος (ή σολομός) στο γκριλ με γλάσο μελιού και μπαχαρικών
Ιδανικό ψάρι για τη συνταγή είναι ο τόνος, κατά προτίμηση φρέσκος, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες φέτες τόνου ή ακόμα και σολομού που ταιριάζει εξίσου καλά.
Φιλέτο τόνου και ελιές
Εξαιρετική εναλλακτική στην κλασική τηγανιά, τρώγεται σκέτος σαν μεζές, συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες, μπαίνει πάνω από ρύζι, ενώ ανακατεύεται επιτυχώς με οποιαδήποτε ζυμαρικό τραβάει ο ουρανίσκος σας. Το φιλέτο τόνου θα το βρείτε φρέσκο ή κατεψυγμένο στην αγορά (ευκολότερα στην κεντρική).
Τονοσαλάτα με ρύζι
Χορταστική και υγιεινή σαλάτα για το καθημερινό τραπέζι αλλά και το γραφείο, που μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει και ένα κυρίως γεύμα.
Ζουμερός σολομός στη φριτέζα αέρος μόνο σε 10′
Όσοι αναζητούν ένα υπέροχα ψημένο φιλέτο σολομού, μοσχομυρωδάτο, ζουμερό μέσα και τραγανό απέξω, δε χρειάζεται να κάνουν πολλά. Αρκεί να διαθέσουν μόνο 10 λεπτά από τον χρόνο τους και η φριτέζα αέρος θα αναλάβει τα υπόλοιπα.
Club sandwich με τονοσαλάτα και βασιλικό
Το club sandwich στη θαλασσινή εκδοχή του, είναι ιδανικό σνακ για το γραφείο, το σχολείο ή για ελαφρύ βραδινό παρέα με μία πράσινη σαλάτα, ενώ μπορείτε να το σερβίρετε και ως μεζεδάκι σε πάρτι. Στα συν ότι ετοιμάζεται πραγματικά σε ελάχιστο χρόνο.
Σολομός σε κρούστα από βρώμη και βότανα
Ένα ελαφρύ πιάτο, του οποίου η νοστιμιά κρύβεται στο μαρινάρισμα του σολομού και το πανάρισμα με αρωματικά και βρώμη που «θωρακίζουν» τη ζουμερή του σάρκα σχηματίζοντας μια ωραία κρούστα.
Σολομός στον ατμό με αρωματική σάλτσα μουστάρδας
Ένα νόστιμο κι ελαφρύ πιάτο, ό,τι πρέπει για μεσημεριανό ή βραδινό, που θα ετοιμάσετε σε λιγότερο από μισή ώρα. Απολαύστε το με ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί ή με ένα ποτήρι μπίρα.
Ρυζομακάρονα με τόνο και τζίντζερ
Ένα πολύ νόστιμο πιάτο με ασιατικό χαρακτήρα.
Σολομός στο «πακέτο» με λαχανικά και μυρωδικά
Κάνουμε τον σολομό «πακέτο» και τον ψήνουμε με λαχανικά και μυρωδικά, που του χαρίζουν υπέροχη γεύση. Η προσθήκη της κρέμας γάλακτος θα σας δώσει μία πλούσια και γευστική σάλτσα.
Φετουτσίνι με καπνιστό σολομό, κρέμα και βότκα
Ο καπνιστός σολομός για να παντρευτεί την ιταλική πάστα έπρεπε αφενός να μεθύσει με βότκα και αφετέρου να κολυμπήσει στην κρέμα για να μεταφέρει τη γεύση του πάνω στα ζυμαρικά. Τα τρία συστατικά αυτά, που αποτελούν τη βάση για τις περισσότερες εκδοχές της συνταγής, εδώ συμπληρώνονται από λεμόνι που μαζί με την σπιρτάδα της βότκας εξισορροπεί αριστοτεχνικά την καπνιστή γεύση και τη μεστή, λιπώδη αλμύρα του σολομού.