Στα γιορτινά τραπέζια πρωτοστατούν βεβαίως τα εορταστικά και πληθωρικά κυρίως πιάτα, αλλά μπορούμε να εντυπωσιάσουμε εξίσου τους καλεσμένους μας με κρύους μεζέδες, όπως με ένα πλούσιο πλατό τυριών που θα συνοδεύσει το ποτό ή το κρασί της εορταστικής βραδιάς.

Έτσι, συγκεντρώσαμε για εσάς μια ποικιλία από επιλεγμένα τυριά για να φτιάξετε το πιο νόστιμο πλατό για το ρεβεγιόν. Επιλέξαμε μόνο σκληρά τυριά πoυ κάνουν καλή παρέα και όχι κακές εκπλήξεις στις ισορροπίες και στην ακολουθία των γεύσεων. Προσθέσαμε για το τέλος το κυανό, που θα κλείσει όμορφα τον κύκλο. Ταιριάξτε τα με φρούτα, φρέσκα ή ξηρά, αλλά όχι πολύ γλυκά, και ξηρούς καρπούς, ουδέτερα κριτσίνια και παξιμαδάκια ή μπαγκέτα, αλλά αποφύγετε κάθε είδους μαρμελάδες, αν θέλετε να τα απολαύσετε με τη συνοδεία ενός αποστάγματος.

Γραβιέρα με φιστίκια Αιγίνης
Μια ιδιαίτερη πρόβεια γραβιέρα από το τυροκομείο του Παγώνη στις Ερυθρές της Αττικής. Έχει καθαρό κίτρινο χρώμα, με ευδιάκριτες, διάσπαρτες τρύπες, ευχάριστη βουτυρένια υφή και καθαρά αρώματα ξηρού καρπού, που μάλιστα κυριαρχούν τόσο στο στόμα όσο και στην επίγευση. Η ιδανική του θέση βρίσκεται σε πλατό σκληρών τυριών και πιθανόν σε μια μπρουσκέτα με ντομάτα και πιπεράτη ρόκα. Από τον Μιράν.

Λαδοτύρι Πάρου
Αιγοπρόβειο τυρί με αρώματα των βοτάνων του νησιού, ρίγανη και θυμάρι δηλαδή, αρκετά θρυπτό, με σφιχτή σάρκα, νόστιμο και ευχάριστα αλμυρό. Την εξαιρετικά ήπια αίσθηση του λαδιού την παίρνεις μόνο από την εξωτερική επιφάνεια όπου και έχει γίνει η επάλειψη. Ωραίο για ντάκους και σαλάτες, τρώγεται ευχάριστα σε μια ποικιλία σκληρών τυριών και συντροφεύει βαρελάτα λευκά κρασιά. Από τον Μιράν.

Γραβιέρα Σάμου
Από το τυροκομείο του Βουλιώτη, μια ανοιχτόχρωμη γραβιέρα με αρώματα φρέσκου γάλακτος, μικρές διάσπαρτες τρύπες και σχετικά ελαστική μάζα. Ώριμη, με ισορροπημένη αλμύρα και οξύτητα και γαλατένια επίγευση, ζητάει δίπλα της ένα φρέσκο προζυμένιο ψωμί, με τροφαντή ψίχα. Από τον Μιράν.

Κανιάκι από την Καστοριά
Ένα αιγοπρόβειο τυρί νέας γενιάς, με τυροκόμηση ανάμεσα σε κεφαλογραβιέρα και παρμεζάνα, φτιαγμένο από τον Θωμά Μόσχο και τον αδελφό του. Έντονα ρουστίκ, με καθαρά αρώματα γίδινου γάλακτος, ορεκτική οξύτητα και ισορροπημένη αλμύρα, έχει ανάλαφρη υφή και ιδιαίτερη νοστιμιά. Από τον Αραπιάν.

Κασέρι Καρδίτσας
Ένα τυρί-αποκάλυψη, που θυμίζει παλιά κασέρια στα καλύτερά τους. Κι αυτό σημαίνει όμορφα ωριμασμένο, με πολύ πλούσια, φρέσκα αρώματα βουτύρου. Έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και ελαστική υφή, ισορροπημένη αλμύρα, πλούσια γλυκιά γεύση στην αρχή και γεμάτη, μεγάλης διάρκειας πικάντικη και βουτυρένια επίγευση. Η έκπληξη των δοκιμών μας. Από τον Αραπιάν.

Αγκωνάρι Ολύμπου
Με ωρίμαση που διαρκεί 24 μήνες, αυτό το τυρί από 100% πρόβειο γάλα έχει μικρές διάσπαρτες τρύπες κα ελαφρύ κίτρινο χρώμα. Με ωραία γαλατένια αρώματα, ήπια οξύτητα και ισορροπημένη, πολύ ευχάριστη γεύση, συνοδεύεται από βουτυράτη επίγευση με βοτανικές νύξεις μεγάλης διάρκειας. Απολαύστε το σκέτο με ένα ελαφρύ παξιμάδι ή με ζυμωτό ψωμί. Από τα Καραμανλίδικα του Φάνη.

Κυανό
Το πρώτο ελληνικό μπλε τυρί, από 100% γίδινο γάλα, που δικαιολογεί την πιο θρυπτή υφή σε σχέση με τα άλλα μπλε, αλλά και την πιο χαμηλή λιπαρότητα. Με ιδιαίτερο χαρακτήρα, ταιριάζει με γήινες και σχετικά γλυκές γεύσεις, όπως ένα ψητό παντζάρι ή μια πιπεριά Φλωρίνης, αλλά και με ξερά φρούτα, όπως τα σύκα και τα βερίκοκα. Από τον Αραπιάν.

Λαζαρέτο με κρίταμο Σύρου
Από την Ιθάκη, το τυρί που έκανε γνωστό το τυροκομείο του νησιού, εμπλουτισμένο με συριανό κρίταμο, βασισμένο σε μια ιδέα του δαιμόνιου παντοπώλη Κώστα Πρέκα. Ιδιαίτερα εύθρυπτο, έχει αρώματα που συγκεράζουν εκείνα του βοτάνου με τα γαλακτώδη. Ο συνδυασμός τους δίνει ως αποτέλεσμα πολύ ευχάριστη και πικάντικη γεύση, ενώ η ωρίμαση του ταιριάζει ιδιαίτερα. Ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη της δοκιμής μας. Από τον Μιράν.

Γραβιέρα της τρύπας
Μόνο στην Κρήτη δίνουν αυτό το όνομα σε τυριά που ωριμάζουν σε σπηλιές στα όρη, όπου έχουν το καλοκαίρι τα κοπάδια τους οι κτηνοτρόφοι-τυροκόμοι. Η συγκεκριμένη τυροκόμηση είναι μία από τις σπάνιες που γίνονται πια στο νησί. Ιδιαίτερα βουτυράτη, με αρώματα βοτάνων και εξαιρετικά ισορροπημένη οξύτητα, θυμίζει έντονα παρμεζάνα. Είναι συμπαγής, δίχως τρύπες, με πικάντικες νότες και γεμάτη, πλούσια επίγευση. Από τα Καραμανλίδικα του Φάνη.

Συνταγές: Νανά Δαρειώτη, Μάκης Γεωργιάδης

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio Lm