Τα αγαπάμε, τα ετοιμάζουμε ευλαβικά στο σπίτι ή αναζητάμε το μαγαζί που φημίζεται για την μεξικάνικη κουζίνα του. Είναι τα tacos, το street food με την ταπεινή καταγωγή που κατέκτησε τις καρδιές όλου του κόσμου και δεν έχει στεγανά. Το προτιμούν άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και οικονομικής κατάστασης.
Όμως, πόσα ξέρουμε για αυτό το γρήγορο φαγητό και τα μυστικά του;
Αν και είναι δύσκολο να πούμε πότε εμφανίστηκε το πρώτο taco, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το όνομα έχει τις ρίζες του στο 18ο αι. και τα ορυχεία αργύρου του Μεξικού. Κατά μια εκδοχή η λέξη «taco» παραπέμπει σε ένα υλικό το οποίο τύλιγαν γύρω από την πυρίτιδα πριν την τοποθετήσουν στις εσοχές που σκάλιζαν στις προσόψεις των βράχων.
Η πρώτη αναφορά των tacos στις Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογείται από το 1905 σε μια εφημερίδα, περίοδος που Μεξικανοί μετανάστες άρχισαν να φτάνουν στις ΗΠΑ για να δουλέψουν στα ορυχεία ή στους σιδηρόδρομους. Μόλις τα tacos έφτασαν στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν θέμα χρόνου μέχρι να διαδοθούν και τελικά να αμερικανοποιηθούν, και σήμερα να έχουν παγκόσμια απήχηση.
Στην παραδοσιακή, αρχική τους μορφή η τορτίγια δεν ήταν σκληρή και τραγανή όπως την ξέορυμε σήμερα (και έχει σχήμα U), αλλά αντίθετα ήταν μια φρέσκια τορτίγια καλαμποκιού με πικάντικη γέμιση. Η προτηγανισμένη τορτίγια σε σχήμα U που αγαπάμε δεν εμφανίστηκε παρά τη δεκαετία του 1940, με τους Μεξικανούς να κατοχυρώνουν αυτήν την ιδέα προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία, γεγονός που διευκόλυνε τη μαζική παραγωγή γενικότερα.
Τα μυστικά
Προσοχή στις τορτίγιες: Είτε από καλαμπόκι είτε από αλεύρι, μια τορτίγια είναι το θεμέλιο του taco. Η καλύτερη λύση είναι οι φρέσκες τορτίγες και θα ήταν ιδανική λύση αν μπορούμε να τις προμηθευτούμε και διατηρούνται στο ψυγείο μερικές εβδομάδες. Αν δεν έχουμε αυτή τη δυανότητα προτιμάμε τις πιο ποιοτικές που μπορούμε να βρούμε.
Το τουρσί είναι φίλος μας: Λίγο τουρσί μπορεί να κάνει θαύματα. Κρεμμύδια, καρότα, ραπανάκια ή jalapeños, τα τουρσιά δίνουν μια φρέσκια γεύση και υφή σε πολλά tacos. Το μωβ λάχανο δίνει τραγανότητα και ωραίο οπτικό αποτέλεσμα.
Φρέσκια σάλτσα: Όταν φτιάχνουμε tacos, οι σάλτσες που περιέχουν ένα καπνιστό συστατικό δίνουν ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα. Γενικά, προτιμάμε τα υλικά για τη σάλτσα μας να είναι φρέσκα και φτιάχνουμε μόνο όση χρειαζόμαστε γιατί αν την χρησιμοοποιήσουμε παγωμένη από το ψυγείο θα παγώσει όλο το taco.
Πλούσια γέμιση: Δεν τσιγκουνευόμαστε τη βασική γέμιση. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο κρέας και βεβαιωνόμαστε ότι η γέμιση είναι ζεστή για να έχουμε σίγουρα το πιο νόστιμο taco!
Ζεσταίνουμε σωστά τις τορτίγιες: Το ζέσταμα της τορτίγιας είναι το τελευταίο βήμα πριν από τη συναρμολόγηση του taco. Αφήνουμε το κρέας να ξεκουράζεται και τη σάλτσα να κρυώνει, έχουμε ετοιμάσει όλα τα υπόλοιπα υλικά και πιάνουμε τις τορτίγιες. Κάθε μια που ζεσταίνουμε την τυλίγουμε σε μια πετσέτα κουζίνας για να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία όσο ψήνουμε τις υπόλοιπες. Κρύες τορτίγιες σημαίνουν αποτυχημένα tacos.
Και τώρα που μάθαμε όλα όσα πρέπει για να έχουμε σίγουρη επιτυχία, ας δοκιμάσουμε και τις πιο αγαπημένες μεξικάνικες συνταγές του Olivemagazine.gr.
Tacos από μαριναρισμένο πικάντικο κοντοσούβλι με κρεμμύδι τουρσί
Ένα αγαπημένο πιάτο με πολλές αναμνήσεις για τους περισσότερους, μετατρέπεται σε γευστικότατα tacos με απλά υλικά και με συνοδεία του αγαπημένου μας κρεμμυδιού σε μορφή τουρσί.
Tacos από χοιρινό λαιμό στον ατμό με κρεμμύδι τουρσί
Το πιο εμβληματικό πιάτο της μεξικανικής γαστρονομίας ονομάζεται μπαρμπακόα και πρόκειται ουσιαστικά για μαγείρεμα του κρέατος στον ατμό. Εδώ έχουμε μια εκδοχή που μπορεί να γίνει στο σπίτι σε κατσαρόλα, πολύ εύκολα και χωρίς ξύλα.
Tacos από χοιρινά κεφτεδάκια με σάλτσα καπνιστής γαλομυζήθρας
Τα tacos με τα χοιρινά κεφτεδάκια και τη σάλτσα γαλομυζήθρας είναι ένα πιάτο που μας ζεσταίνει την καρδιά και γεμίζει τα πεινασμένα βράδια μας.
Tacos με ζουμερό αρνίσιο κιμά!
Ο αρνίσιος κιμάς μπαίνει σε ένα από το πιο χαρακτηριστικό street food της μεξικάνικης κουζίνας, κρατώντας το γευστικό προφίλ της ινδικής γαστρονομίας, και δημιουργεί ένα πιάτο πεντανόστιμο και πολυπολιτισμικό. Σερβίρεται μέσα σε καλαμποκένια tacos με πληθώρα αρωματικών και μυρωδικών.
Tacos με κολοκυθάκια και καπνιστή πάπρικα
Ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο με λαχανικά και μαύρα φασόλια, ιδανικό για σνακ, αλλά και για βραδινό. Ενδείκνυται και για όσους ακολουθούν vegan διατροφή.
Σαλάτα tacos με κιμά, τυρί τσεντάρ και ψητές τορτίγιες
Ταξιδεύουμε στο Μεξικό, με μια σαλάτα ανάμεικτη σε γεύσεις, που χωράει άνετα και στο καλαθάκι του πικ νικ.
Tacos με πικάντικο κιμά και φασόλια
Αν θέλουμε ένα μεζεδάκι σπέσιαλ και ελαφρώς πικάντικο για να συνοδέψουμε τη μπίρα μας, ετοιμάζουμε tacos με νόστιμο πικάντικο κιμά και συνοδεύουμε με αρωματικό γιαούρτι με λάιμ.
Tacos με κουρκούτι μπακαλιάρου, pico de gallo και καπνιστή σάλτσα μαγιονέζας
Τα tacos με ψάρι (fish tacos) είναι μια νέα παγκόσμια τάση! Απολαμβάνουμε μια υπέροχη, εύκολη και κλασική συνταγή από την βορειότερη επαρχία του Μεξικού, Μπάχα Καλιφόρνια.