Κάθε χρόνο, οι προτιμήσεις των αναγνωστών του Cantina αποκαλύπτουν αυτό που αναζητούμε όλοι στην κουζίνα μας: ευκολία, έμπνευση, γεύση που θυμίζει σπίτι ή απλώς κάτι καινούριο για δοκιμή. Έτσι κι εφέτος, συγκεντρώσαμε τις 15 συνταγές που ξεχώρισαν περισσότερο μέσα από τις χιλιάδες επιλογές του αναγνωστικού μας κοινού. Πρόκειται για πιάτα που κέρδισαν κλικ, σχόλια, κοινοποιήσεις και -κυρίως- σταθερή επιστροφή σε αυτά. Σας παρουσιάζουμε τις 15 κορυφαίες συνταγές της χρονιάς, με τη σειρά που τις ανέδειξε το ίδιο το κοινό τού Cantina.
Οι top 15 συνταγές του 2025

Νο1: Το εύκολο γλυκό ψυγείου με τη γεύση των εκλέρ, χωρίς το μπελαλίδικο ψήσιμο (θέμα)
Το εκλέρ είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα γλυκά, με χαρακτηριστική γέμιση βανίλιας και επικάλυψη σοκολάτας. Παρά τη φαινομενική του απλότητα, η παρασκευή του απαιτεί τεχνική ακρίβεια, χρόνο και υπομονή. Aν είναι από τα γλυκά που αγαπάτε, αλλά θέλετε να αποφύγετε την ταλαιπωρία, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα επιλογή. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο2: Ζελέ σοκολάτας – πλούσιο σε κολλαγόνο και με μόλις 69 θερμίδες/μερίδα
Ένα φίνο και δροσερό επιδόρπιο με πολύ λίγες θερμίδες, που μας κάνει και καλό. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο3: Γλυκό ψυγείου με μπισκότα πτι μπερ
Κλασικό γλυκό με κρέμα, μπισκότα και σοκολάτα, εύκολο στη παρασκευή του και το οποίο λατρεύεται σταθερά από μικρούς και μεγάλους. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο4: Κεμπάπ όπως το φτιάχνουν στην Τουρκία (+ συνταγή)
Η γεύση του κεμπάπ έχει δημιουργηθεί από μερακλήδες για να το απολαμβάνουν, επίσης, οι μερακλήδες. Θέλει άριστης ποιότητας κρέας, προετοιμασία με λεπτομέρεια και τέχνη στο ψήσιμο. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο5: Dondurma: Πώς φτιάχνεται το τούρκικο παγωτό που δεν λιώνει
Το dondurma δεν είναι τυχαίο παγωτό. Η ελαστική, παχύρρευστη, σχεδόν μαστιχωτή υφή του είναι κάτι ανάμεσα σε παγωτό και γλυκό του κουταλιού. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο6: Ζυμαρικά al Limone
Ένα πιάτο-ύμνος στην απλότητα της ιταλικής κουζίνας: ζυμαρικά με μια βελούδινη, λεμονάτη σάλτσα που ετοιμάζεται στον χρόνο που χρειάζεται το νερό να βράσει. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο7: Η πιο θρεπτική ομελέτα με τα 26,7 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα
Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη δίνουμε στον οργανισμό μας μια ισχυρή «ώθηση» για να αντεπεξέλθει καλύτερα στις διάφορες δραστηριότητες που ακολουθούν. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο8: Μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες στο air fryer
Οι κολοκυθοκεφτέδες αποτελούν έναν από τους γευστικότερους μεζέδες. Συνήθως τούς απολαμβάνουμε παρέα με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού ή με το παραδοσιακό ελληνικό τζατζίκι. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο9: Καζάν ντιπί – το τούρκικο γλυκό με το «κρυφό» συστατικό
Το καζάν ντιπί (Kazandibi) είναι ένα από τα πιο εμβληματικά τούρκικα γλυκά με βελούδινη κρέμα γάλακτος, καραμελωμένη επιφάνεια και μια ιστορία που ξεκινά από τα παλάτια της Ανατολής. Κι όμως, πίσω από την καμένη κρούστα του κρύβεται ένα απρόσμενο υλικό. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο10: Γαμοπίλαφο – Το πιλάφι της Κρήτης
Tο σφακιανό πιλάφι, πιο γνωστό ως «γαμοπίλαφο», είναι έθιμο να σερβίρεται στην Κρήτη σε γάμους, βαφτίσια, εορταστικά τραπέζια και πανηγύρια. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο11: Κρύο γλυκό ψυγείου με κρέμα και ζελέ
Το συγκεκριμένο γλυκό με την κρέμα βανίλιας και το ζελέ θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και «παραδοσιακό». Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο12: Καρυδάτα με σοκολάτα και πορτοκάλι
Καρύδια, σοκολάτα και πορτοκάλι -ένας ακαταμάχητος συνδυασμός. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο13: Γλυκό με ανανά και γιαούρτι
Ένα επιδόρπιο που όσες φορές το δοκιμάζουμε «επιστρέφουμε» στα παιδικά μας χρόνια και στις διακοπές στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο14: Κοτόπουλο piccata με σάλτσα λεμονιού και κάππαρης
Μία από τις πιο αγαπημένες συνταγές. Κλασικό ιταλοαμερικάνικο πιάτο με σάλτσα λεμονιού, βουτύρου και κάππαρης που ετοιμάζεται εύκολα στο σπίτι. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Νο15: Ανεβατή ζύμη – Η βασική συνταγή και πέντε λαχταριστές πίτες
Η ανεβατή ζύμη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι «θαυματουργή», αφού μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να φτιάξουμε διαφόρων ειδών πίτες και πιτάκια, με τα υλικά της κάθε εποχής. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.