Η λέξη μυζήθρα κρύβει μέσα της τα αρώματα της ελληνικής υπαίθρου και όλες τις γεύσεις του χωριάτικου φαγητού πάνω στο οικογενειακό τραπέζι. Ακόμα και αν δεν αντικρίσατε ποτέ τα κρεμασμένα από τα ξύλινα δοκάρια τουλπάνια στο μεγάλο κοτέτσι της γιαγιάς, σίγουρα μπορείτε να αναγνωρίσετε τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση της ανάμεσα σε πολλά τυριά. Αγαπημένη σε πολλούς, κομμάτι της γαστρονομικής μας ταυτότητας είτε ξερή και αλμυρή είτε χλωρή και ξινή ή γλυκιά, νοστιμίζει ξεχωριστά τα χοντρά μακαρόνια με τον κοκκινιστό κόκορα, τα κρητικά καλιτσούνια και τα μυζηθροπιτάκια, τις λαχταριστές χυλοπίτες στα χωριά της Πελοποννήσου ή των Κυκλάδων. Ας φέρουμε στο τραπέζι μας λοιπόν μανιάτικες τσουχτές, πατάτες πρασοτηγανιά και λουκάνικο, ζεστές σαλάτες με χειμωνιάτικα παντζάρια, κρητικές και ηπειρώτικες πίτες, όλα αυτά σε 13 πιάτα με τη νοστιμιά της μοναδικής παραδοσιακής μας μυζήθρας.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές:
Τσουχτές με καβουρδισμένη μυζήθρα από το ΜANHMANH στην Ακρόπολη
Μια εύκολη συνταγή με μανιάτικες τσουχτές για το καθημερινό μας τραπέζι από το ΜANHMANH στην Ακρόπολη.
Μυζηθροπιτάκια Κρήτης
Τα παραδοσιακά μυζηθροπιτάκια της Κρήτης είναι ένα τέλειο γλύκισμα με τυρί, που μπορείτε να ετοιμάσετε για τα κυριακάτικα πρωινά, αλλά και για ένα πάρτι.
Πρασοτηγανιά με πατάτες, λουκάνικα και μυζήθρα
Ένας πρώτης τάξεως μεζές για να συνοδέψετε τη μπίρα σας.
Τυρόπιτα «ξεσκέπαστη»
Πολυδουλεμένη, αγαπητή συνταγή με πολλές παραλλαγές…
Χυλοπίτες πλατιές με κοπανιστή Μυκόνου, άγριο μάραθο και πιπεριά Φλωρίνης
Ένα απλό πιάτο ζυμαρικών που μας μεταφέρει στις Κυκλάδες με τρία μόνο υλικά: Κοπανιστή, μυζήθρα και άγριο μάραθο.
Καλιτσούνια τηγανιού με μέλι
Με έμπνευση από την παραδοσιακή κουζίνα της Κρήτης, ο μάστερ σεφ Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει πεντανόστιμα καλιτσούνια με μυζήθρα, ανθότυρο και ρικότα.
Πρασοτηγανιά πατάτας με μυζήθρα
Ένα συνοδευτικό που θα ταιριάξει τέλεια με τα ψητά κρεατικά του κυριακάτικου ή του γιορτινού σας τραπεζιού.
Ηπειρώτικη πλατσίντα
Μια ηπειρώτικη πίτα με ονομασία προέλευσης και τέχνη αιώνων, βασισμένη σε τοπικές πρώτες ύλες και εποχικότητα. Γίνεται με ξινή μυζήθρα ή φέτα και βούτυρο γάλακτος και χαρίζει απλόχερα μεγαλειώδη γεύση!
Τούρτα ομελέτας με λαχανικά και μυζήθρα
Μια διαφορετική ομελέτα με λαχανικά. Θυμίζει το κρητικό κολοκυθομπούρεκο χωρίς το φύλλο.
Μυζηθροκεφτέδες µε µάραθο
Η φρέσκια μαλακή μυζήθρα δίνει μια ασύγκριτη νοστιμιά σε αυτούς τους κεφτέδες που μεταξύ άλλων είναι ό,τι πρέπει και για ουζομεζές.
Σαλάτα με γλυκιά κολοκύθα και σάλτσα από παντζάρι, φρέσκια μυζήθρα και δυόσμο
Χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα με πρωταγωνιστή ένα αγαπημένο υλικό , την γλυκολοκύθα! Μια ζεστή σαλάτα που συνδυαστικά με τα υπόλοιπα υλικά της μας χαρίζει μία μοναδική γεύση για το δείπνο με αγαπημένους φίλους.
Ταμάλ κρητικής μπανάνας με κατσικίσια μυζήθρα και σταμναγκάθι
Μια μεξικάνικη πίτα ταμάλ γεμίζει με πουρέ κρητικής μπανάνας και σερβίρεται με κρητική μυζήθρα και σταμναγκάθι σε μια γευστική απόλαυση που θα θυμάστε για καιρό.
Μανιάτικα λαζάνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα
Φτιάχνουμε Μανιάτικα λαζάνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα και τα απολαμβάνουμε σε μια διαφορετική εκδοχή. Βάζουμε και τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Τάρτα λυχναράκι
Τα λυχναράκια ή καλιτσούνια είναι χαρακτηριστικό έδεσμα της Κρήτης, με φρέσκια γλυκιά μυζήθρα. Σε αυτή τη συνταγή, κάνουμε τα λυχναράκια τάρτα και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.