Για να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καταφεύγουμε σε ελαφρά γεύματα, χυμούς και φρούτα που μας δίνουν την ενέργεια και την ενυδάτωση που χρειαζόμαστε. Ένα φρούτο που έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό τελευταία, είναι το κίτρινο καρπούζι, που εξωτερικά είναι ίδιο με το απλό καρπούζι που όλοι γνωρίζουμε. Ωστόσο, η σάρκα του φρούτου εσωτερικά έχει λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα! Αυτό το είδος καρπουζιού δεν είναι καινούριο, αλλά καλλιεργείται στην Αφρική εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχει πέντε ποικιλίες.

Κίτρινο ή κόκκινο;
Το κόκκινο καρπούζι παίρνει το κόκκινο χρώμα του από το λυκοπένιο, μια ισχυρή φυτική χρωστική ουσία με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υπάρχει και στις ντομάτες. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C, κάλιο και μεγάλη ποσότητα νερού.

Το κίτρινο καρπούζι δεν έχει λυκοπένιο, αλλά διαθέτει όλα τα άλλα οφέλη, συν ένα ακόμη, την βήτα καροτίνη. Αυτή η χρωστική ουσία είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει στις γλυκοπατάτες και στα καρότα το πορτοκαλί ή κιτρινωπό τους χρώμα.

Έτσι, όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, όποιο από τα δύο και αν προτιμήσουμε,είναι σίγουρο ότι θα επωφεληθούμε!

Τι γεύση έχει;
Η γεύση του κίτρινου καρπουζιού, μοιάζει πολύ με αυτή του κόκκινου. Είναι γλυκό, ζουμερό και νόστιμο! Ορισμένοι από όσους το έχουν δοκιμάσει, θεωρούν ότι είναι λίγο πιο γλυκό από το κόκκινο, με γεύση σχεδόν σαν μέλι.

Το καταναλώνουμε ακριβώς όπως και το κόκκινο και δοκιμάζουμε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Το προσθέτουμε σε σαλάτες, το τρώμε με τυρί, φτιάχνουμε γλυκάκια, σμούθις και χυμούς ή το δοκιμάζουμε στα κοκτέιλ χωρίς τύψεις, γιατί έχει λίγες θερμίδες. Το βρίσκουμε σε τοπικές αγορές φρούτων και παντοπωλεία.

 

Διαβάστε ακόμα:

Το χτυπάς το καρπούζι;

Τα φρούτα που καταπολεμούν τον καύσωνα

Ανακαλύψαμε μπριζόλα καρπουζιού και έχουμε μείνει άφωνοι!