Η Ρέζελ Κεαλόχα, food stylist και φωτογράφος από την Καλιφόρνια, μας συστήνει το μικροσκοπικό λεμόνι καλαμάνσι. Πολυταξιδεμένη και κοσμογυρισμένη, οι συνταγές της και οι μαγειρικές της μνήμες, είναι επηρεασμένες από τα χρόνια που έχει ζήσει σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη. Το λεμόνι καλαμάνσι, ξεπηδά από τα παιδικά της χρόνια και τις συνταγές της μητέρας και των γιαγιάδων της, και βρίσκει τον δρόμο για τις οθόνες μας μέσα από αυτή την καταγραφή.
«Όταν ήμουν παιδί, τις ιδιαίτερα ζεστές μέρες, η μητέρα μου έφτιαχνε παγωμένο και δροσιστικό χυμό από καλαμάνσι. Μία γουλιά αρκούσε για να με ξυπνήσει από τον λήθαργο που μόνο ο καύσωνας μπορεί να σε ρίξει. Τότε, δεν είχα ιδέα ότι αυτό το μικροσκοπικό φρούτο είναι γεμάτο ηλεκτρολύτες. Όταν η οικογένειά μου ζούσε στις Φιλιππίνες, τις κρύες νύχτες, οι γαγιάδες μου έφτιαχναν για εμένα και τον αδερφό μου από ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λίγες-πλούσιες σε βιταμίνη C-σταγόνες καλαμάνσι. Για τη γλύκα, έβαζαν και λίγο τοπικό μέλι. Ήταν το ρόφημά μας, κάθε φορά που ήμασταν κρυωμένοι.
Στη φιλιππινέζικη κουζίνα, το φρούτο αυτό το συναντάμε και σε γλυκές και σε αλμυρές παρασκευές. Το βρίσκουμε σε μαρινάδες για bbq, σε σούπες και ντιπάκια για οξύτητα, σαν τελευταία πινελιά σε ζεστά και ζουμερά πιάτα με ρύζι (arroz caldo) ή σε φιλιππινέζικα νούντλς (pancit). Θα φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου, αφού είχα περάσει μια ζωή τρώγοντας συστηματικά λεμόνια καλαμάνσι, όταν το είδα να εμφανίζεται στη λίστα της Washighton Post, που προέβλεπε τις τάσεις στη γαστρονομία για το 2019.
Αυτό το «τόσο δα» λεμονάκι κρύβει βαθιά γεύση. Το γευστικό του προφίλ θα το περιέγραφα ως κάτι μεταξύ λεμονιού, πορτοκαλιού και φρούτου του πάθους. Είναι πολύ ξινό, και στο τελείωμα σου αφήνει μια γεύση, κάπως λουλουδάτη! Τα φρέσκα καλαμάνσι, είναι δυσεύρετα, όμως αν ξέρεις πού να ψάξεις, μπορείς να τα αποκτήσεις.
Στις αμερικανικές πόλεις με μεγάλη μερίδα πληθυσμού Φιλιππινέζων, όπως είναι το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Σιάτλ και το Νιου Τζέρσεϊ, το βρίσκουμε σε μπακάλικα και αγορές με παραδοσιακά φιλιππινέζικα προϊόντα. Εκτός από φρέσκα καλαμάνσι, στα ράφια τους υπάρχει και ο κατεψυγμένος χυμός τους σε μικρά πακετάκια της κουταλιάς της σούπας. Μπορεί να σας ακούγεται μικρή ποσότητα, αλλά έχει τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε γεύση, που δεν θα χρειαστείτε περισσότερο. Σε κάποιες αγορές, μπορεί να βρείτε και το δεντράκι καλαμάνσι, κι έτσι να έχετε φρέσκα λεμόνια, στο σπίτι.
Σε μέρη όπως η Καλιφόρνια, η Χαβάη, το Σιάτλ και οι Φλόριντα, υπάρχουν και οι φιλιππινέζικες φάρμες, που παράγουν φιλιππινέζικα προϊόντα και τα πωλούν φρέσκα στις υπαίθριες αγορές. Μπορείτε να πιάσετε φιλίες με τους αγρότες και να γίνεται ένας δικός τους «suki», δηλαδή, ένας συχνός πελάτης, όπως σημαίνει στα φιλιππινέζικα. Οι καλοί πελάτες, παίρνουν πάντα και την καλύτερη σοδειά.
Τον χυμό του καλαμάνσι, δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο σε παραδοσιακές φιλιππινέζικες συνταγές, όπως το κοτόπουλο ινασάλ (κοτόπουλο bbq, μαριναρισμένο σε σόγια και χυμό καλαμάνσι), αλλά και σε όποια άλλη συνταγή που θέλει το… λεμονάκι της, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Εγώ, έχω αντικαταστήσει τον χυμό λεμονιού με χυμό καλαμάνσι, στη συνταγές μου για κρέμες, μαρέγκες και μπάρες λεμονιού. Αγαπημένη μου είναι επίσης η βουτυράτη μακαρονάδα με μίσο, τσάιβς και σταγόνες φρέσκου καλαμάνσι στο τελείωμα».
Η καταγραφή αυτή, σίγουρα μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε, να πειραματιστούμε μαζί του στην κουζίνα και να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Στην Ελλάδα, μπορεί να μην μπορούμε να βρούμε φρέσκα καλαμάνσι, όμως μπορούμε να προμηθευτούμε τον χυμό τους από καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.
Δείτε επίσης:
Vada pav: To μπέργκερ της Βομβάης και αγαπημένο fast food της Ινδίας
Τάκος με ψάρι: Ταξίδι στο Μεξικό με ποδήλατο