Το leche flan (φλαν από γάλα) είναι το νούμερο ένα γλυκό που συναντάμε στις Φιλιππίνες. Σπάνια δεν αποτελεί τον γλυκό επίλογου κάποιου τραπεζώματος, ειδικά σε τοπικούς εορτασμούς και γιορτές. Κλασικό και αγαπημένο, έχει κερδίσει τόσους ουρανίσκους με την πλούσια γεύση και βελούδινη υφή του.

Αν και εύκολη παρασκευή, πρέπει να προσέξουμε την εκτέλεση και τις αναλογίες αυγού, ώστε να μην υπερισχύσει η γεύση του και… χαλάσει το γλυκό.

Ποια είναι η διαφορά του leche flan με την κρεμ καραμελέ;
Αν και μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, δεν είναι το ίδιο γλυκό. Η Φιλιππινέζικη εκδοχή τους όντως έχει ρίζα ευρωπαϊκή, αλλά έχει διαφορά στη συνταγή. Στο leche flan δεν προσθέτουμε κρέμα γάλακτος, αφού κερδίζει την πηκτή και κρεμώδη του σύσταση από το ζαχαρούχο γάλα και το γάλα εβαπορέ. Επίσης, η κρεμ καραμελέ είναι λίγο πιο ελαφριά και ντελικάτη, ενώ το leche flan έχει μια πιο έντονη γεύση, που θυμίζει περισσότερο παραδοσιακό τοπικό γλυκό, και όχι μια πιο ραφιναρισμένη εστιατορική εκδοχή του.

Λίγη ιστορία
Κοντά στα 1500 μ.Χ., όταν οι Ισπανοί μετοίκησαν στις Φιλιππίνες (μια παραμονή που θα διαρκούσε περίπου 300 χρόνια), έφεραν μαζί τους πολλά στοιχεία της κουλτούρας τους, τα οποία αφομοιώθηκαν και επηρέασαν και την τοπική κουλτούρα. Κομμάτι αυτής της κουλτούρας ήταν φυσικά και η γαστρονομία.

Οι νέοι άποικοι των Φιλιππίνων που κατέφθασαν κάποιο καιρό αργότερα, οι Αμερικανοί, επηρέασαν και εκείνη τη συγκεκριμένοι συνταγή με τη δική τους γαστρονομία, και κυρίως τις συσκευασμένες τους τροφές. Γι΄αυτό, η συνταγή του leche flan, περιέχει και ζαχαρούχο γάλα.

Fun fact: Γιατί τόσοι κρόκοι;
Οι Ισπανοί, έχτισαν στις Φιλιππίνες πολλές εκκλησίες. Στην κατασκευή κάθε εκκλησίας χρησιμοποιούσαν αρκετά ασπράδια αυγών, αφού το ασπράδι όταν ανακατεύονταν με άσβηστο ασβέστη, δημιουργούσε ένα δυνατό κολλώδες υλικό, χρήσιμο στις κατασκευές κτιρίων. Οπότε, κάπως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν όλοι αυτοί οι κρόκοι που περίσσευαν. Και βρέθηκε ο πιο γλυκός τρόπος.

Η συνταγή
Υλικά για 6 φλαν
10 αυγά
1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα
1 φλιτζ. γάλα φρέσκο ή εβαπορέ
10 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση
Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστούμε μόνο τους κρόκους. Τους χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ είτε με ένα πιρούνι είτε με τον αυγογδάρτη.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά.

Παίρνουμε φόρμες για φλαν, τις τοποθετούμε πάνω στην εστία μας και τις ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Βάζουμε τη ζάχαρη στις φόρμες και την ανακατεύουμε σχολαστικά μέχρι να γίνει καραμέλα και να αποκτήσει ένα ωραίο καφέ χρώμα.

Απλώνουμε ομοιόμορφα την καραμέλα στον πάτο κάθε φόρμας.

Περιμένουμε 5΄ και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα αυγών. Καλύπτουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο.

Για να μαγειρευτούν τα φλαν σωστά, θα πρέπει να τα ατμίσουμε. Αυτό, μπορούμε να το κάνουμε με 3 τρόπους. Είτε στον φούρνο σε μπεν μαρί (τοποθετώντας τις φόρμες μέσα σε ένα ταψί με νερό), είτε στον ατμομάγειρα, είτε στην κατσαρόλα με το ειδικό σκεύος για μαγείρεμα στον ατμό στην κατσαρόλα. Τα φλαν θα χρειαστούν 30΄-35΄, εκτός αν επιλέξουμε τον πρώτο τρόπο με το μπεν μαρί, θα χρειαστούμε 5΄-10΄ παραπάνω.

Για να τα βάλουμε στο ψυγείο θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Σερβίρονται από το ψυγείο.

Δείτε επίσης:

Φτιάχνουμε καχέτα, την καραμέλα με τη βαθιά γεύση και ιστορία

Ζυμώνουμε ψωμάκια conchas, το εθνικό γλυκό του Μεξικό

Καλαμάνσι, το φίνο φιλιππινέζικο λεμόνι

Το άρθρο της εβδομάδας