Η Κυριακή των Βαΐων σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι μια μέρα γιορτής καθώς σηματοδοτεί την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου η υποδοχή έγινε μετά βαΐων και κλάδων. Παράλληλα, αποτελεί τη μέρα της μετάβασης στη Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των παθών του Χριστού και την κορύφωση της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Επειδή η νηστεία έχει φτιαχτεί με έναν τρόπο που να ισορροπείται η εγκράτεια με κάποιες στιγμές χαλάρωσης, επιτρέπεται το ψάρι κάποιες φορές μέσα στη νηστεία. Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Σαρακοστή τρώμε ψάρι 2 φορές: την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί ψάρι και όχι κρέας;

Στην περίοδο της νηστείας το κρέας απαγορεύεται. Η εξαίρεση γίνεται με το ψάρι, καθώς ο χριστιανισμός έχει συνδεθεί και συμβολικά με το ψάρι, οπότε η κατανάλωσή του είναι συνδεδεμένη με μια εορταστική διάθεση.

Τι τρώμε την υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα πάλι με τη χριστιανική παράδοση και τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί αιώνες πριν -και δεν έχουν αλλάξει- η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ίσως είναι η αυστηρότερη νηστεία του ορθόδοξου δόγματος. Ξεκινά το βράδυ της Κυριακής των Βαίων, αφού τότε ξεκινούν οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας στην εκκλησία, και κορυφώνεται τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, που κάποιοι δεν τρώνε ούτε λάδι. Από την άλλη, σε πολλές περιοχές -ειδικά στα Επτάνησα- κάποιοι τρώνε κανονικά το Μ. Σάββατο μετά τις 12μμ., επειδή γίνεται η πρώτη Ανάσταση, οπότε και γιορτάζεται η κάθοδος και νίκη του Χριστού στον Άδη (με το κλασικό έθιμο που σπάνε τις στάμνες).

Η νηστεία της Μ. Εβδομάδας θα λέγαμε βέβαια ότι είναι και μια καλή προετοιμασία για το φαγοπότι του Πάσχα, καθώς οι λιχουδιές τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά εδέσματα είναι πολλές και δελεαστικές.

Τι ψάρι να φάμε την Κυριακή των Βαΐων;

Κάποιοι τρώνε μπακαλιάρο-σκορδαλιά ακόμα και αυτήν την ημέρα, όπως και την 25η Μαρτίου. Ωστόσο, οποιοδήποτε ψάρι είναι κατάλληλο για το τραπέζι της ημέρας.

Σας δίνουμε μερικές ιδέες, με μπακαλιάρο ή χωρίς:

Φαγκρί στη λαδόκολλα
Ψήνουμε τα ψάρια μας στη λαδόκολλα και σε λιγότερο από ώρα έχουμε έτοιμο ένα νόστιμο πιάτο.

Μπακαλιάρος μπιάνκο
Αυτός ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με πατάτες, λευκό κρασί και χυμό λεμόνι και γίνεται νοστιμότατος και πολύ χορταστικός!

Μπριάμ λαχανικών με φρέσκο ψάρι
Ένας πολύ ιδιαίτερος συνδυασμός για όσους αγαπούν το ψάρι, που συνδυάζεται μοναδικά με τα λαχανικά εποχής.

Mπακαλιάρος μπουρδέτο από την Κέρκυρα
Το κερκυραϊκό μπουρδέτο το χαρακτηρίζει η πάπρικα. Η συνταγή αυτή είναι μια πεντανόστιμη επιλογή για μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού ή ένα χορτοφαγικό πιάτο, αν αφαιρεθεί το ψάρι, κάτι που συνηθίζουν οι Κερκυραίοι.

Τσιπούρα ψητή με κόκκινη πάστα κάρι και σαλάτα ρυζιού με μάνγκο
Η μέρα ορίζει ψάρι. Και τι πιο νόστιμο από μια ψητή τσιπούρα! Η συνταγή γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και πιο… εξωτική με τη ρυζοσαλάτα με μάνγκο.