Από τα πιο αγαπητά εδέσματα, η γαλατόπιτα ήταν πάντα παρούσα στο τραπέζι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με αυτές τις συνταγές, σας καλούμε να θυμηθείτε τη γεύση και τα αρώματα της παραδοσιακής συνταγής είτε να την αγαπήσετε ξανά σε πιο σύγχρονες αλλά εξίσου πεντανόστιμες εκδοχές. Γεμίζουμε το στρόγγυλο ταψί με φρέσκο γάλα και αυγά, απλώνουμε από πάνω χωριάτικο φύλλο ή την αφήνουμε γυμνή να μπει στον φούρνο και να μοσχομυρίσει το σπίτι. Από τη θεσσαλική ή εκείνη από την Πελοπόννησο, την αλμυρή εκδοχή της με χοντρό φύλλο αλλά και την πιο εναλλακτική με μπισκοτένια βάση, οι επιλογές είναι πολλές και μία προς μία το ίδιο ξεχωριστές.
Δείτε παρακάτω τις συνταγές μας:
Γαλατόπιτα από τη Θεσσαλία
Συνταγή για αγαπημένη αρωματική γαλατόπιτα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
Το γάλα που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά για το φίνο αυτό γλύκισμα ήταν πρόβειο ή πρόβειο ανάμικτο με κατσικίσιο. Αν δεν βρείτε τέτοιο γάλα, θα χρησιμοποιήσετε το παστεριωμένο του εμπορίου, αλλά για να έχει επιτυχία η υφή της γαλατόπιτας θα χρειαστεί να το ανακατέψετε με κρέμα γάλακτος.
Γαλατόπιτα με άρωμα πορτοκάλι
Αυτή η γαλατόπιτα σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά, ενώ σκορπίζει άρωμα πορτοκαλιού σε όλο το σπίτι.
Αλμυρή γαλατόπιτα, από την Ερασμία Μπαλάσκα
Η Ερασμία Μπαλάσκα φτιάχνει μια γαλατόπιτα διαφορετική από τις άλλες, που δεν είναι γλυκιά, αλλά αλμυρή. Ιδανική πρόταση για πρώτο πιάτο.
Γαλατόπιτα ανοιχτή με φύλλο
Γλυκιά και απολαυστική γαλατόπιτα, με βάση που θυμίζει μπακλαβά. Θα κλέψει καρδιές με τη γεύση της!
Γυμνή γαλατόπιτα με σιρόπι πορτοκάλι
Από τα πιο αγαπητά γλυκά της ελληνικής παράδοσης, η γαλατόπιτα μάς συστήνεται στη… γυμνή εκδοχή της.
Αλμυρή γαλατόπιτα με φέτα χωρίς φύλλο
Η αλμυρή εκδοχή της γαλατόπιτας είναι το τέλειο σνακ για το γραφείο.
Γαλατόπιτα με μπισκοτένια βάση
Απολαυστική γαλατόπιτα με βάση που θυμίζει cheesecake. Είναι από τα καλύτερα επιδόρπια για τα καλοκαιρινά και ανοιξιάτικα τραπέζια.
Γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο
Η παραδοσιακή γαλατόπιτα με απαλή κρέμα και τραγανό φύλλο που αγαπά πολύ -μα πάρα πολύ- ο ελληνικός καφές.