Η Νανά Δαρειώτη και ο Μάκης Γεωργιάδης μας προτείνουν συνταγές για εντυπωσιακά μεζεδάκια για τα φιλικά καλέσματα στο σπίτι για χαρτιά, επιτραπέζια, ή ότι άλλο έχουμε κέφι σε μέρες γιορτής. Προτείνονται ακόμη και για ένα χαλαρό Σαββατόβραδο, όταν θέλουμε να φροντίσουμε λίγο παραπάνω τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τον εαυτό μας.
Πατάτες γεμιστές
30 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
12 baby πατάτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 γρ. βούτυρο
150 γρ. κιμά από λουκάνικο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
1 κλωναράκι θυμάρι
2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
4 κουτ. σούπας γραβιέρα, τριμμένη
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες μέχρι με ένα μαχαίρι να τρυπιούνται. Τις κρυώνουμε και κόβουμε λίγο από τη μία πλευρά ώστε να στέκονται σε πιατέλα. Τις αδειάζουμε με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού. Κρατάμε την ψίχα τους για τη γέμιση.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το βούτυρο και τον κιμά από λουκάνικο να τσιγαριστούν για 2΄. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και γεμίζουμε τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ψήνουμε για 15΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
Συνοδεύουμε με γιαούρτι χτυπημένο με λίγο σκόρδο και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Μανιτάρια γεμιστά
35 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Για τα μανιτάρια
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κλωναράκια θυμάρι, τα φύλλα ψιλοκομμένα
12 μεσαία ασπρομανίταρα
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση
τα ποδαράκια από τα άσπρα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
150 γρ. μείγμα τυριών (ανθότυρο, ξινομυζήθρα, μανούρι)
2 κουτ. σούπας γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
100 γρ. κίτρινο τυρί που λιώνει
αλάτι, πιπέρι μαύρο
Μανιτάρια: Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζουμε με ένα πανί τα μανιτάρια, βγάζουμε το ποδαράκι και το ψιλοκόβουμε. Στρώνουμε τα μανιτάρια σε ταψί, πασπαλίζουμε με το μείγμα του ελαιόλαδου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C.
Γέμιση: Σε τηγάνι ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο να τσιγαριστούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί που λιώνει και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα μανιτάρια. Πασπαλίζουμε με το κίτρινο τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15΄. Τα σερβίρουμε ζεστά.
Μπρουσκέτες μαργαρίτα
20 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
12 λεπτές φέτες από μία μπαγκέτα
4 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού
12 μικρά κομμάτια μοτσαρέλα
6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί στρώνουμε τις φέτες ψωμιού, αλείφουμε με το πέστο βασιλικού και μοιράζουμε τα κομμάτια μοτσαρέλα και από μισό ντοματίνι σε κάθε φέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 8΄ στην κάτω θέση του φούρνο.
Λωτός με μοτσαρέλα και βασιλικό
15 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
2 λωτούς ή 2 ώριμα μάνγκο
12 μικρά μοτσαρελάκια
12 φύλλα βασιλικού
μαύρο πιπέρι
ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τους λωτούς που έχουμε χαράξει σταυρωτά ελαφρά για 5′, τους βγάζουμε και με πολλή προσοχή αφαιρούμε τη φλούδα. Κόβουμε τον λωτό σε φέτες κυδωνάτες, τοποθετούμε ένα μοτσαρελάκι και ένα φύλλο βασιλικού τρυπώντας με μία οδοντογλυφίδα. Σερβίρουμε με τριμμένο πιπέρι και ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο.
Σύκα γεμιστά με κατίκι και προσούτο
50 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
6 αποξηραμένα σύκα, κομμένα στη μέση
200 ml Μαυροδάφνη
4 κουτ. σούπας κατίκι
6 φέτες προσούτο, κομμένο στη μέση
μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τα σύκα με το κρασί να μουλιάσουν και να φουσκώσουν για 30′. Στη συνέχεια, στεγνώνουμε τα σύκα και μοιράζουμε το κατίκι. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τυλίγουμε με το προσούτο. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο.
Καμαμπέρ με μαρμελάδα
25 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
1 φύλλο ζύμη κουρού
250 γρ. τυρί καμαμπέρ
4 κουτ. σούπας μαρμελάδα φραγκοστάφυλο
μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Στον πάγκο εργασίας στρώνουμε το φύλλο κουρού και με ένα κουπ πατ σε σχήμα αστεριού κόβουμε 12 αστέρια. Μεταφέρουμε τα αστέρια ζύμης σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τρυπάμε με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 12΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.
Τοποθετούμε ένα κομμάτι από το τυρί. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και λίγο προτού σερβίρουμε βάζουμε τη μαρμελάδα φραγκοστάφυλο σε κάθε κομμάτι.
Τάκος με κοτόπουλο
25 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
3 φιλέτα κοτόπουλο για σνίτσελ
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών (κόλιανδρο, τζίντζερ, γαρίφαλο, κύμινο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, μαραθόσπορο)
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
1 λάιμ, χυμό
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
12 τάκος
ντομάτα, ψιλοκομμένη
λάχανο, ψιλοκομμένο
καρότο, ψιλοκομμένο
γιαούρτι στραγγιστό
τσένταρ, τριμμένο
φρέσκο κόλιανδρο
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο ρίχνουμε το κοτόπουλο ψιλοκομμένο να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές για 1′. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα μπαχαρικά, τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον χυμό λάιμ, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μοιράζουμε στα τάκος κοτόπουλο, ντομάτα, λάχανο, καρότο, τελειώνουμε με γιαούρτι, τσένταρ και φύλλα κόλιανδρο.
Πατάτες baby με βούτυρο και παρμεζάνα
35 Λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
12 πατάτες baby
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
λευκό ξίδι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
50 γρ. μαγιονέζα
λίγες σταγόνες λεμονιού
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τις πατάτες και σε αλατισμένο νερό τις βράζουμε μέχρι με ένα μαχαίρι να τρυπιούνται. Σουρώνουμε και αφήνουμε να χλιάνουν για να μπορέσουμε να τις κόψουμε στα 4.
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες σε μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, το τυρί και την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15΄.
Σερβίρουμε με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει με το γιαούρτι, τη μαγιονέζα και λίγες σταγόνες λεμονιού.
Γαρίδες με τσιπς
15 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
12 γαρίδες Νο 2 χωρίς κεφάλι και κελύφη
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (κύμινο, τζίντζερ, κόλιανδρο)
λίγο μπούκοβο
1 λεμόνι, τον χυμό
4 κουτ. σούπας μαγιονέζα
2 κουτ. σούπας σάλτσα τσίλι γλυκιά
12 τσιπς γαρίδας
Διαδικασία
Σε καυτό τηγάνι ρίχνουμε τις γαρίδες μαζί με το ελαιόλαδο να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών και το μπούκοβο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Ανακατεύουμε τη μαγιονέζα μαζί με τη σάλτσα τσίλι μοιράζουμε λίγη σάλτσα σε κάθε τσιπ. Βάζουμε από μία γαρίδα από πάνω και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγη επιπλέον σάλτσα τσίλι.
Σολομός μπουκιές
35 λεπτά | Εύκολο | Για 6 άτομα
Υλικά
12 μπουκιές φρέσκου σολομού
2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
σουσάμι μαύρο και άσπρο
σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε τις μπουκιές του σολομού μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 30΄ τουλάχιστον.
Στεγνώνουμε τις μπουκιές και σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο. Περνάμε τις μπουκιές να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές για 2΄.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τις σερβίρουμε με επιπλέον ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Έξυπνο tip
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τον σολομό από το πρωί και να τον περάσουμε από το τηγάνι λίγο προτού σερβίρουμε ή να τον βάλουμε στον φούρνο στο γκριλ για 2΄.
Συνταγές: Νανά Δαρειώτη, Μάκης Γεωργιάδης
Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio Lm