Δύο σάντουιτς, μία χώρα, ατελείωτη νοστιμιά. Η ιστορία των πιο διάσημων γαλλικών σάντουιτς και η λεπτή γραμμή (ή καλύτερα, ο κρόκος)

Αν βρεθείτε σε ένα μπιστρό στο Παρίσι και παραγγείλετε ένα Croque Monsieur (κροκ μεσιέ), ετοιμαστείτε για ένα χρυσαφένιο, τραγανό σάντουιτς με ζαμπόν, τυρί και μπεσαμέλ, ψημένο στο φούρνο ή στην πλάκα μέχρι να λιώσει και να ροδίσει. Αν όμως επιλέξετε το Croque Madame (κροκ μαντάμ), περιμένετε να εμφανιστεί από πάνω ένα τηγανητό ή ποσέ αυγό, που μετατρέπει την εμπειρία σε κάτι ακόμα πιο πληθωρικό.

Σάντουιτς αλλά ποιο; Croque Madame ή Croque Monsieur;

Croque Monsieur

Το κροκ μεσιέ πρωτοεμφανίστηκε στα γαλλικά καφέ γύρω στο 1910, και γρήγορα έγινε το απόλυτο comfort food των Παριζιάνων. Το όνομα του σημαίνει κυριολεκτικά «ο κύριος που μασάει» (από το ρήμα croquer, που σημαίνει δαγκώνω/τραγανίζω). Θεωρείται η απάντηση της Γαλλίας στο grilled cheese των Αμερικανών, μόνο που εδώ μιλάμε για πιο πλούσια εκδοχή, με κρέμα και καλό τυρί.

Croque Madame

Το κροκ μαντάμ εμφανίζεται λίγο αργότερα και διαφέρει μόνο σε ένα βασικό στοιχείο: το αυγό από πάνω. Το όνομα «madame» λέγεται πως οφείλεται στο γεγονός ότι το αυγό θυμίζει το γυναικείο καπέλο εποχής, κάνοντάς το θηλυκή εκδοχή του Monsieur.

Ομοιότητες και διαφορές στο σάντουιτς

Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο σάντουιτς είναι μεν απλή, αλλά καθοριστική στη γευστική εμπειρία. Το Croque Monsieur είναι το απόλυτο γαλλικό comfort food. Αποτελείται από δυο φέτες αφράτου ψωμιού του τοστ, αλειμμένες με βούτυρο, γεμισμένες με ζαμπόν και καλό, λιωμένο τυρί, συνήθως Gruyère ή Emmental, και περιχυμένες με μια πλούσια μπεσαμέλ. Ψήνεται στο φούρνο ή στην πλάκα μέχρι να ροδίσει εξωτερικά και να λιώνει η γέμιση στο κέντρο. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό, κρεμώδες, απόλυτα ικανοποιητικό.

Από την άλλη, το Croque Madame είναι η πιο πληθωρική και εντυπωσιακή εκδοχή. Περιέχει όλα όσα έχει και ο Monsieur, το ίδιο ψωμί, την ίδια λαχταριστή γέμιση, την ίδια μπεσαμέλ αλλά αποκτά έναν έξτρα πρωταγωνιστή: ένα αυγό από πάνω, συνήθως τηγανητό με μελάτο κρόκο ή ποσέ, που ρέει σαν σάλτσα και προσθέτει ένταση και βάθος. Με την πρώτη μπουκιά, η κρεμώδης υφή του αυγού αγκαλιάζει τα υπόλοιπα υλικά και δημιουργεί μια γεύση με διαβαθμίσεις και πολυπλοκότητα, πιο πλούσια και υπερβολικά νόστιμη.

Ουσιαστικά, το Croque Monsieur είναι το απόλυτο «ψημένο τοστ» για μεσημεριανό ή σνακ, ενώ το Croque Madame κλείνει το μάτι στο brunch και σε εμπειρίες φαγητού που δεν διαπραγματεύονται την απόλαυση.

Διαβάστε  επίσης

Lobster roll: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πιο πολυτελές street food με τον αστακό

6 club sandwich για όταν θέλετε κάτι γρήγορο αλλά χορταστικό