Η παρασκευή των ζυµαρικών µε το σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι έχουν ταυτιστεί, αλλά τώρα τα πράγµατα έχουν αλλάξει, αφού παρασκευάζονται από πολλά και διαφορετικά άλευρα.

• Τα κλασικά ζυμαρικά: Φτιάχνονται από καθαρισµένο σιµιγδάλι σκληρού σιταριού, και σε µερικές περιπτώσεις από µονοποικιλιακό σιτάρι. Μερικές φορές προστίθενται σίδηρος και βιταµίνες του συµπλέγµατος Β (εµπλουτισµένο αλεύρι) για να δώσουν ένα ποσοστό θρεπτικών συστατικών από αυτά που χάνονται στην επεξεργασία τους. Βράζουν άψογα
(κανονικά ή αλ ντέντε) και δεν λασπώνουν εύκολα.

• Με αλέυρι από σιτάρι ολικής άλεσης: Τα δεύτερα ευρέως διαδεδοµένα ζυµαρικά είναι πιο σκούρα και πιο θρεπτικά, αφού παρασκευάζονται από ολόκληρο το αλεύρι σιταριού. Και έτσι περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, που σε κρατούν χορτάτο για περισσότερη ώρα.

• Με εναλλακτικό αλεύρι: Ζυµαρικά φτιαγµένα από διάφορα είδη δημητριακών, σπόρων ή οσπρίων, όπως το αλεύρι ζέας (Triticum dicoccum), ή από καλαµπόκι, ρύζι, κινόα, ρεβίθι, αρακά ή καµούτ (είδος µακρύκοκκου σιταριού). Γίνονται πιο µαλακά και κολλώδη, αλλά τα περισσότερα αποτελούν µία ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση για τα άτοµα µε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία στη γλουτένη (αναζητήστε το ειδικό σήµα στη συσκευασία).

• Χρωματιστά: Φτιάχνονται συνήθως από σιτάρι ή άλλα δημητριακά µε την προσθήκη φυτικών χρωστικών εκχυλισμάτων από λαχανικά, µμπαχαρικά ή άλλα υλικά όπως το µελάνι σουπιάς, πριν από το στάδιο της ξήρανσης. Τα χρώματα αυτά προσδίδουν παράλληλα και κάποια ελαφριά γεύση.

Δείτε επίσης:
Τα 7 λάθη που κάνουμε με τα ζυμαρικά στο σπίτι

Η τεχνική για ζυμαρικά στον φούρνο που θα λατρέψετε

Ζυμαρικά με κρύες σάλτσες: 4 δροσερές συνταγές