Όσο πλούσιο κι αν είναι το γεύμα μας, πάντα υπάρχει λίγος χώρος ακόμη για γλυκάκι. Γι’ αυτό σας έχουμε ιδιαίτερα ανάλαφρα και γευστικά vegan γλυκά με γάλα αμυγδάλου, με καρύδα, με ξηρούς καρπούς, με αποξηραμένα φρούτα και με τόσα άλλα απίθανα υλικά, για να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στα γούστα σας.
Ποιες είναι οι δυσκολίες των vegan γλυκών;
Παρακάτω σας δίνω 2-3 tips για να τα πετύχουμε χωρίς να υστερούν σε εμφάνιση, υφή και γεύση:
Οι δυσκολίες των vegan γλυκών είναι 100% τεχνικές και προκύπτουν ουσιαστικά από την αντικατάσταση υλικών με υποκατάστατα γι’ αυτό και προτιμώ τα γλυκά που είναι από τη φύση τους vegan όπως π.χ. η φανουρόπιτα ή τα κουλούρια-μπισκότα λαδιού παρά να προσπαθήσω να φτιάξω μια μαρέγκα με υποκατάστατα ή να χρησιμοποιήσω vegan σοκολάτα που είναι εξ ορισμού επεξεργασμένη. Είμαι πολύ αυστηρός στην καθαρότητα της πρώτης ύλης γι’ αυτό και στην προκειμένη περίπτωση δίνω vegan συνταγές που η εμφάνιση, η γεύση και η υφή τους βασίζεται σε αγνά υλικά.
Γενικά προτείνω σε όσους θέλουν να απολαμβάνουν vegan γλυκά να επιλέγουν εκείνα που ο vegan χαρακτήρας τους και οι αντίστοιχες συνταγές τους βασίζονται σε όσο το δυνατόν πιο ανεπεξέργαστα υλικά παρά να προσπαθούν να φτιάξουν «πιο κλασικά» γλυκά υποκαθιστώντας τα στοιχεία τους με επεξεργασμένες πρώτες ύλες.
Το ίδιο ακριβώς πιστεύω και για τη ζάχαρη. Επιλέγω συνειδητά λιγότερη ή μη επεξεργασμένη ζάχαρη, όπου είναι εφικτό, παρά άλλου είδους γλυκαντικά. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε τα γλυκά και τα υλικά τους, μπορούμε απλώς να τα καταναλώνουμε με μέτρο. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι κέικ, φτιαγμένο με αγνό βούτυρο, φρέσκα αβγά, ποιοτική σοκολάτα και μετρημένη ζάχαρη περισσότερο καλό θα μας κάνει παρά κακό. Αντίθετα αν έχουμε ένα γλυκό φτιαγμένο με υγιεινά επεξεργασμένα υλικά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να φάμε 2 ή και 3 μερίδες χωρίς να «πάθουμε τίποτα».
Δείτε παρακάτω 6 συνταγές για vegan γλυκιές απολαύσεις από τον Στέλιο Παρλιάρο:
Σάντουιτς με μαλακό μπισκότο και σοκολάτα
Μέτρια εύκολο | Για 6 τεμάχια
Υλικά
Για το μπισκότο
50 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
50 γρ. γάλα αμυγδάλου
100 γρ. αμύγδαλο, σκόνη
50 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κορν φλάουρ
Για την κρέμα
250 γρ. γάλα αμυγδάλου
250 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
200 γρ. ταχίνι
Διαδικασία
Για το μπισκότο
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το γάλα αμυγδάλου σε μπεν μαρί (στερεώνουμε ένα πυρίμαχο μπολ στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς η βάση του να ακουμπά στο νερό) ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ομογενοποιούμε πολύ καλά. Βάζουμε κουταλιές από το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί με το οποίο έχουμε στρώσει τη λαμαρίνα του φούρνου. Εναλλακτικά, βάζουμε σε φόρμες σιλικόνης διαμέτρου 6 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 10′. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε με προσοχή.
Για την κρέμα
Ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου και το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα που έχουμε ρίξει σε ένα μπολ. Ομογενοποιούμε πολύ καλά, κατά προτίμηση με μπλέντερ χειρός αν έχουμε. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να σταθεροποιηθεί.
Για τη συναρμολόγηση
Κολλάμε δύο μπισκότα μεταξύ τους τοποθετώντας στο ενδιάμεσο κρέμα φτιάχνοντας σάντουιτς. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Κρέμα με γάλα αμυγδάλου
Εύκολο | Για 8-10 άτομα
Υλικά
Για το γάλα αμυγδάλου
300 γρ. αμύγδαλα λευκά, αποφλοιωμένα
1.200 γρ. νερό καυτό
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. νερό
150 γρ. αμύγδαλα λευκά, ωμά
Για την κρέμα
1 κιλό γάλα αμυγδάλου
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κορν φλάουρ
καραμελωμένα αμύγδαλα, για το γαρνίρισμα
Διαδικασία
Για το γάλα αμυγδάλου
Μουλιάζουμε για 1 βράδυ τα αμύγδαλα μέσα σε καυτό νερό. Την επομένη, μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ και πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά έτσι ώστε το αμύγδαλο να αλεστεί όσο γίνεται περισσότερο. Σουρώνουμε, κατά προτίμηση με τουλπάνι, και στραγγίζουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο.
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε έως ότου το σιρόπι φτάσει στους 116ο C (με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής) και τότε ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς. Πρώτα θα αρχίσουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις καραμελώσουν καλά, απλώνουμε το μείγμα σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ή μια επιφάνεια σιλικόνης και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα 900 γρ. από το γάλα αμυγδάλου μαζί με τη ζάχαρη. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στα υπόλοιπα 100 γρ. γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα προτού αρχίσει ο βρασμός. Ανακατεύουμε. Μόλις η κρέμα βράσει και δέσει, την αδειάζουμε σε μικρά μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει. Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Tip
Θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
Αμυγδαλωτά με κουκουνάρι
Εύκολο | Για 20 τεμάχια
Υλικά
70 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
450 γρ. λευκό αμύγδαλο σκόνη
200 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
Για το τελείωμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μίξερ τον χυμό πορτοκαλιού με το ξύσμα και το λευκό αμύγδαλο σε σκόνη και φτιάχνουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 30 γρ. Τις ρολάρουμε στο κουκουνάρι που έχουμε ρίξει σε ένα πιάτο, πιέζοντας πολύ καλά για να κολλήσει.
Τις μεταφέρουμε σε λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 15′. Αφήνουμε να κρυώσουν τα αμυγδαλωτά και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tip
Αν θέλετε, ρολάρετε τα αμυγδαλωτά σε ψιλοκομμένο λευκό αμύγδαλο αντί για κουκουνάρι. Θα γίνουν εξίσου νόστιμα.
Μπισκότα με καρύδα και κακάο
Εύκολο | Για τεμ. των 15-18 γρ
Υλικά
100 γρ. ινδική καρύδα
50 γρ. αμύγδαλο, σκόνη
80 γρ. πετιμέζι
2 κουτ. σούπας κακάο, σκόνη
2 κουτ. σούπας γάλα καρύδας
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Πλάθουμε μικρά μπισκότα σε μπαλίτσες και τα τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με το οποίο έχουμε στρώσει τη λαμαρίνα του φούρνου. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για περίπου 15′.
Tip
Εκτός από γάλα καρύδας μπορούμε να προσθέσουμε όποιο άλλο φυτικό γάλα θέλουμε και έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή από γάλα αμυγδάλου μέχρι φουντουκιού ή σόγιας.
Μπάρες vegan
Εύκολο | Για 8 τεμάχια
Υλικά
Για τις μπάρες
200 γρ. φουντούκια
250 γρ. χουρμάδες, απύρηνοι
250 γρ. δαμάσκηνα, απύρηνα
3 κουτ. σούπας έλαιο καρύδας ή αραβοσιτέλαιο
30 γρ. κακάο, σκόνη
50 γρ. πετιμέζι
Για την επικάλυψη
σουσάμι λευκό
Διαδικασία
Στο μπλέντερ βάζουμε τα φουντούκια και τα αλέθουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνια πάχους περίπου 2,5 εκ. και τα ρολάρουμε στο σουσάμι. Κόβουμε 8 μπάρες μήκους 10 εκ. και τις διατηρούμε τυλιγμένες μία-μία σε αντικολλητικό χαρτί στο ψυγείο.
Tip
Το υλικό της επικάλυψης μπορεί να είναι κάποιο άλλο υλικό της αρεσκείας σας, δηλαδή κάποιος ψιλοκομμένος ξηρός καρπός ή ακόμα και κουκουνάρι καβουρδισμένο σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
Άλειμμα με ταχίνι & σοκολάτα
Εύκολο | Για 700 γρ.
Υλικά
100 γρ. φουντούκια
100 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. γάλα καρύδας
220 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, ψιλοκομμένη
100 γρ. ταχίνι
1 κουτ. σούπας κακάο σκούρο, σκόνη
Διαδικασία
Ψήνουμε τα φουντούκια στον φούρνο ή στα μικροκύματα να ζεσταθούν πολύ καλά. Βάζουμε τα ζεστά φουντούκια μαζί με τη ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ και τα αλέθουμε πολύ καλά έως ότου να γίνουν μια μάζα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας και μόλις ζεσταθεί καλά το αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη σοκολάτα που έχουμε βάλει μέσα σε ένα μπολ. Αφήνουμε για λίγο και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ να λιώσει η σοκολάτα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα υπόλοιπα υλικά συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Διατηρούμε σε βαζάκι με καπάκι.
Tip
Αυτό το άλειμμα είναι ιδανικό για το πρωινό μας πάνω σε ζεστές φέτες ψωμιού, σε φρυγανιές, σε ζεσταμένη αραβική πίτα για μια εύκολη γλυκιά πίτσα μαζί με φρούτα, ή τρώγεται μανιωδώς με το κουτάλι.