Είστε λάτρεις του καλού καφέ, αλλά στο σπίτι περιορίζεστε στον εσπρέσο ή στον φίλτρου; Κι όμως, δεν είναι τόσο δύσκολο να φτιάξετε καφέδες σαν αυτούς που απολαμβάνετε στην καφετέρια. Υπάρχουν μερικά μυστικά στην παρασκευή του κάθε καφέ, που αν τα προσέξετε θα έχετε σίγουρη επιτυχία. Όπως για παράδειγμα, η δημιουργία του αφρόγαλου, που θέλει ειδική τεχνική.
Εμείς επιλέξαμε για εσάς μερικούς κλασικούς ιταλικούς καφέδες και κάποιες πιο ιδιαίτερες προτάσεις, για να εντυπωσιάσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Κάποιες συνταγές είναι πολύ απλές στην παρασκευή τους, κάποιες χρειάζονται μεγαλύτερη μαεστρία. Εμείς σας προτείνουμε να πειραματιστείτε ανάλογα με τη διάθεση και τα γούστα σας και να γίνετε ο barista της παρέας.
Cappuccino
Ο ιταλικός αυτός καφές, που κατάγεται αρχικά από την Αυστρία, έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια πολλών Ελλήνων. Συνήθως, φτιάχνεται με έναν μονό εσπρέσο, ωστόσο πολλές καφετέριες χρησιμοποιούν διπλό εσπρέσο, δηλαδή 60ml. Το μυστικό της επιτυχίας του είναι το καλά ατμισμένο γάλα στην επιφάνειά του.
Υλικά
60ml εσπρέσο
150-200ml αφρόγαλα
σκόνη κανέλας ή κακάο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Ρίχνετε τον εσπρέσο σε μια κούπα 250ml. Στη συνέχεια, φτιάχνετε το αφρόγαλα. Αν χρησιμοποιείτε ράβδο ατμού μηχανής εσπρέσο, κρατήστε τη ράβδο ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, φροντίζοντας να μην αφήνετε κρύο αέρα να μπει. Δεν πρέπει να σφυρίζει ή να πιτσιλάει σταγόνες γάλακτος πουθενά. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον ατμό για να κάνετε το γάλα να «στροβιλιστεί», τραβώντας την κανάτα προς τα κάτω αργά, καθώς ζεσταίνεται το γάλα. Αυτό ονομάζεται «τέντωμα» του γάλακτος και βοηθά στην παραγωγή αφρού. Θα πρέπει να είναι αφρώδες και κρεμώδες όταν είναι έτοιμο.
Εάν έχετε συσκευή για αφρόγαλα, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά. Ακολουθείτε τις οδηγίες και έχετε τοπ τέλειο αφρόγαλα. Ειδάλλως, ζεσταίνετε πρώτα το γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων ή στην εστία, φροντίζοντας να μην βράσει. Και στη συνέχεια ρίχνετε το γάλα σε ατομική καφετιέρα φίλτρου, βυθίστε προσεκτικά το φίλτρο πάνω-κάτω για να σπρώξετε αέρα μέσα από το γάλα για να δημιουργήσετε αφρό.
Ρίχνετε το αφρόγαλα πάνω από τον εσπρέσο απαλά από χαμηλό ύψος. Για τον cappuccino, δεν χρειάζεται να ανακατέψετε τον καφέ και το γάλα, όπως θα κάνατε για έναν latte ή έναν flat white – θέλετε ο αφρός να είναι λείος και κρεμώδης. Προσπαθήστε να το ισορροπήσετε από πάνω – το γάλα πρέπει να διαχέεται κάτω από τον αφρό, επιτρέποντας στον πιο στερεό αφρό γάλακτος να καθίσει από πάνω με ένα δυνατό χτύπημα εσπρέσο στο κάτω μέρος του φλιτζανιού. Πασπαλίστε με κανέλα ή κακάο σε σκόνη, αν θέλετε.
Flat white
Ένας καφές με καταγωγή από τη Νέα Ζηλανδία. Πρόκειται για έναν δυνατό καφέ, διπλό εσπρέσο, με ζεσταμένο γάλα με πυκνή υφή, ο οποίος είναι λιγότερο αφρώδης από τον cappuccino ή τον latte. Η επιφάνεια του καφέ είναι επίπεδη, εξ’ ου και το όνομά του.
Υλικά
60ml εσπρέσο
100-130ml γάλακτος
Διαδικασία
Φτιάχνετε τον εσπρέσο σε ένα φλιτζάνι 150-170ml χρησιμοποιώντας μια μηχανή εσπρέσο. Στη συνέχεια, βράζετε το γάλα στον ατμό. Εάν χρησιμοποιείτε ακροφύσιο ατμού μηχανής εσπρέσο, κρατήστε το ακροφύσιο τουλάχιστον 1-2 εκ. κάτω από την επιφάνεια, φροντίζοντας να μην αφήνετε κρύο αέρα να μπει. Δεν πρέπει να σφυρίζει ή να πιτσιλάει σταγόνες γάλακτος πουθενά.
Η διαδικασία για το αφρόγαλα είναι η ίδια με παραπάνω.
Ρίχνετε το γάλα στον εσπρέσο, ξεκινώντας από τη μέση. Καθώς ανασηκώνετε τη βάση της κανάτας, αρχίζετε να την κουνάτε μπρος-πίσω για να φτιάξετε ένα σχέδιο πάνω από τον εσπρέσο. Ή, για να δημιουργήσετε ένα απλό σχήμα καρδιάς, συνεχίστε να ρίχνετε και να σπρώχνετε το γάλα, γέρνοντας τη βάση της κανάτας προς τα πάνω και, στη συνέχεια, περιορίστε το γάλα τραβώντας το στόμιο προς τα πάνω ακριβώς το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το γάλα σας πρέπει να έχει ωραία υφή, λείο και όχι πολύ πηχτό.
Macchiato
Ένας macchiato είναι ένας εσπρέσο, με μια κηλίδα ζεστό, πυκνό γάλα. Στα ιταλικά σημαίνει «λερωμένος» σαν να λερώνεις τον καφέ σου με γάλα, οπότε θα πρέπει να είναι μόνο μια κουταλιά αφρού γάλακτος πάνω από τον εσπρέσο, ίσα-ίσα για να πάρει την έντασή του.
Υλικά
30ml εσπρέσο
λίγο γάλα
Εκχυλίστε 30 ml διπλού σφηνάκι εσπρέσο σε ένα φλιτζάνι ή ποτήρι εσπρέσο.
Διαδικασία
Βράζετε το γάλα στον ατμό. Εάν χρησιμοποιείτε ακροφύσιο ατμού μηχανής εσπρέσο, κρατάτε το ακροφύσιο τουλάχιστον 1-2 εκ. κάτω από την επιφάνεια, φροντίζοντας να μην αφήνετε κρύο αέρα να μπει. Δεν πρέπει να σφυρίζει ή να πιτσιλάει σταγόνες γάλακτος πουθενά.
Η διαδικασία για το αφρόγαλα είναι η ίδια με τα παραπάνω και διαφέρει εάν έχετε ειδικά σκεύη ή όχι. Εάν βρίσκετε το γάλα σας πολύ αφρισμένο, μπορείτε να ξύσετε το αφρώδες επάνω μέρος με ένα κουτάλι.
Ρίχνετε προσεκτικά μια σταγόνα (το εννοούμε, μια σταγόνα) γάλα στον εσπρέσο και ρίχνετε περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας ζεστό αφρόγαλα από πάνω.
Irish coffee
Εδώ, ο καφές ανακατεύεται με ιρλανδέζικο ουίσκι, καστανή ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και μοσχοκάρυδο, για μια πιο ιδιαίτερη περίσταση.
Υλικά
50ml ιρλανδέζικο ουίσκι
2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
150-200ml φρεσκοφτιαγμένο σκέτο καφέ
50-100ml κρέμα γάλακτος, παγωμένη
μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Γεμίζετε ένα ποτήρι με ζεστό νερό και ξεπλύνετε. Ρίχνετε το ουίσκι στο ποτήρι μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε τον καφέ και ανακατεύετε.
Χτυπάτε ελαφρά την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει ελαφρώς και μετά αδειάζετε πολύ αργά την κρέμα πάνω από το πίσω μέρος ενός κουταλιού στο ποτήρι, ώστε να επιπλέει πάνω από τον καφέ σε μια στρώση. Τρίβετε από πάνω λίγο μοσχοκάρυδο και σερβίρετε.
Κρύος καφές με σιρόπι καραμέλας
Υλικά
25ml σιρόπι καραμέλας + έξτρα για το σερβίρισμα
μια μεγάλη χούφτα πάγο
60ml διπλό εσπρέσο ή 150ml δυνατό κρύο καφέ φίλτρου
180ml γάλακτος
σαντιγί (προαιρετικά)
Διαδικασία
Περιχύνετε ένα μεγάλο ποτήρι των 250-300ml με λίγη καραμέλα. Προσθέτετε τον πάγο και, στη συνέχεια, προσθέτετε τον εσπρέσο ή τον κρύο καφέ φίλτρου.
Γεμίζετε το ποτήρι με κρύο γάλα ή άλλο γάλα της επιλογής σας αφήνοντας περίπου 1-2 εκατοστά χώρο στο επάνω μέρος. Προσθέτετε τη σαντιγί και περιχύνετε με λίγη ακόμα καραμέλα από πάνω.
Μοκατσίνο
Αν εκτός από τον καφέ αγαπάτε και τη σοκολάτα, υπάρχει και η εκδοχή του μοκατσίνο, που συνδυάζει τέλεια τα δύο αυτά ροφήματα.
Υλικά
20γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη + επιπλέον τριμμένη για το σερβίρισμα
(εναλλακτικά: αναμειγνύουμε ½ κουτ. σούπας ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη και 1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό)
60ml εσπρέσο
130ml αφρόγαλα
Διαδικασία
Ρίχνουμε τα κομμάτια σοκολάτας (ή τo μείγμα ζεστής σοκολάτας) σε μια κούπα. Σε περίπτωση που θέλουμε πιο πικρό το ρόφημά μας, επιλέγουμε κακάο σε σκόνη ή μαύρη σοκολάτα.
Ρίχνουμε τον εσπρέσο πάνω από τη σοκολάτα στην κούπα μας. Για το ρόφημά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ εσπρέσο, παρασκευασμένο με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο: από μηχανή που παίρνει εσπρέσο σε σκόνη, μηχανή με κάψουλες, ατομική καφετιέρα (moka pot) ή ακόμα και στιγμιαίο εσπρέσο σε φακελάκια που διαλύεται σε ζεστό νερό. Ανακατεύουμε για να λιώσει η σοκολάτα και να αναμειχθεί με τον καφέ.
Στη συνέχεια χτυπάμε το γάλα. Πρέπει να είναι αφρώδες και παχύρρευστο και ιδανικά λίγο πιο ζεστό από το γάλα, που χρησιμοποιούμε για τον cappuccino ή τον latte.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το σύστημα παρασκευής αφρόγαλου της μηχανής εσπρέσο, κρατάμε το ακροφύσιο ατμού ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του σκεύους όπου έχουμε το γάλα, φροντίζοντας να μην εισέλθει κρύος αέρας. Δεν θα πρέπει να κάνει θορύβους σφυρίγματος ή να πιτσιλάει σταγόνες γάλακτος. Γι΄ αυτό προσπαθούμε να τραβάμε το σκεύος αργά προς τα κάτω καθώς το γάλα θερμαίνεται, ώστε να παραχθεί περισσότερος αφρός. Αν έχουμε το εξάρτημα aeroccino των μηχανών με κάψουλες, τότε μπορούμε να το παρασκευάσουμε εκεί εύκολα.
Αν δεν έχουμε ειδικά μηχανήματα και σκεύη, μπορούμε πιο απλά να φτιάξουμε το αφρόγαλα χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων και το μιξεράκι του στιγμιαίου καφέ. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή να μη βράσει) και στη συνέχεια βυθίζουμε καλά το μιξεράκι στο γάλα, κουνώντας το πάνω-κάτω ώστε να ωθήσουμε τον αέρα στο εσωτερικό του και να δημιουργηθεί αφρός.
Αδειάζουμε το γάλα στην κούπα και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν. Γαρνίρουμε τον καφέ μόκα με τριμμένη σοκολάτα ή με σκόνη κακάο ή σοκολάτας.