Η ώριµη, ζουµερή ντοµάτα ψήνεται στον φούρνο ή γίνεται εξαιρετικός μεζές για τις καλοκαιρινές συναθροίσεις.

Ρολάκια ντοµάτας µε φέτα, κουκουνάρι και βασιλικό
30 λεπτά | Εύκολο | Για 2-3 άτομα

Μπορείτε να παίξετε µε διάφορες γεµίσεις, από γαύρο µαρινάτο µέχρι ρύζι για σούσι, αφού εδώ µετατρέπουµε την ντοµάτα σε ένα φύλλο µέσα στο οποίο τυλίγουµε τη φέτα. Επιλέξτε µεγάλες ντοµάτες για να βγάλετε αντίστοιχα µεγάλα «φύλλα» που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να τυλίξετε τη γέµιση πιο εύκολα.

Υλικά:
2 µεγάλες ντοµάτες
12 µπαστουνάκια φέτα, περίπου 20 γρ. το καθένα
4 φύλλα βασιλικού µεγάλα, κοµµένα οριζόντια στα 3
4-5 σπόρους κουκουνάρι για κάθε ρολάκι
½ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
½ µικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένη ρίγανη
αλάτι
µαύρο πιπέρι

Διαδικασία:
Βάζουµε στη φωτιά ένα κατσαρολάκι που να χωράει τις δύο ντοµάτες µαζί µε τόσο νερό ώστε να τις καλύπτει. Με µυτερό µαχαίρι τις χαράζουµε σταυρωτά µε 3 χαρακιές ξεκινώντας από το κοτσάνι, φτάνοντας από την άλλη µεριά του (σαν χαρταετό) και προσέχοντας να χαράξουµε µόνο τη φλούδα, όχι πολύ βαθιά. Μόλις το νερό πάρει βράση, σβήνουµε τη φωτιά και ρίχνουµε µέσα τις ντοµάτες για 10-15′.

Τις κρυώνουµε αµέσως σε µπολ µε κρύο νερό και αφαιρούµε εύκολα τη φλούδα. Αφαιρούµε το κοτσάνι τους, τις γυρνάµε ανάποδα και κόβουµε σε 6 κοµµάτια κυδωνάτα (εκεί που χαράξαµε). Με ένα µαχαιράκι, ξεκινώντας από τη µύτη, αφαιρούµε τους σπόρους και την εσωτερική σάρκα, δηµιουργώντας 6 πέταλα ντοµάτας.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 150°C και ραντίζουµε τα πέταλα µε το µισό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη. Βάζουµε τις ντοµάτες στον φούρνο για 3-4′, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς και να µπορούν να γυρίζουν. Στο µεταξύ, σε µούλτι χτυπάµε τη σάρκα και τους σπόρους για 2-3′. Επαναλαµβάνουµε για άλλες δύο φορές. Αλατίζουµε ελαφρώς και τις βάζουµε σε σουρωτήρι που έχουµε στερεώσει πάνω από ένα µπολ (θα χρειαστούµε τα υγρά).

Βγάζουµε τις ντοµάτες από τον φούρνο, αφήνουµε να κρυώσουν και τυλίγουµε στο κάθε πέταλο από 1 κοµµάτι φέτα, 1 κομµάτι από το φύλλο βασιλικού και το κουκουνάρι. Βάζουµε στο ψυγείο. Ανακατεύουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα υγρά της ντοµάτας που κρατήσαµε και το σκόρδο και ραντίζουµε τα ρολάκια πριν από το σερβίρισµα. ΓΡ.Χ.

Ντοµάτες «ακορντεόν» µε δάφνη και µοτσαρέλα
40 λεπτά | Εύκολο | Για 4-6 άτομα

Υλικά:
3-4 φέτες ψωµί προζυµένιο, σε κυβάκια
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
12 ντοµάτες ποµοντόρια
2-3 µπάλες µοτσαρέλα, σε µικρά κοµµάτια
6 φύλλα δάφνη, κοµµένα στη µέση κατά µήκος
1 µικρό βαζάκι pesto βασιλικού

Διαδικασία:
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Αλείφουµε κάθε κοµµάτι ψωµιού µε ελαιόλαδο και τα στρώνουµε σε ένα µέτριο αντικολλητικό ταψί. Ψήνουµε στον φούρνο για 20΄ όσο ετοιµάζουµε τις ντοµάτες. Τοποθετούµε τα ποµοντόρια οριζόντια µπροστά µας και τα χαράζουµε βαθιά 5-6 φορές, προσέχοντας να µη φτάσει το µαχαίρι µέχρι κάτω. Γεµίζουµε κάθε άνοιγµα µε ένα κοµµατάκι µοτσαρέλα, ενώ στο κέντρο κάθε ντοµάτας βάζουµε από 1 φύλλο δάφνη.

Ακουµπάµε τις ντοµάτες «ακορντεόν» πάνω στα κυβάκια του ψωµιού που έχουν αρχίσει να γίνονται τραγανά. Σε κάθε άνοιγµα ρίχνουµε λίγο πέστο µε ένα κουταλάκι. Περιχύνουµε µε λίγο ελαιόλαδο και αλατίζουµε καλά. Ψήνουµε για επιπλέον 20΄ ή µέχρι οι ντοµάτες να µαλακώσουν και ψηθούν µέχρι µέσα. Σερβίρουµε µε τα κυβάκια ψωµιού που θα έχουν απορροφήσει το ωραίο ζουµί. Δ.Δ

Αυγά µπουγιουρντί
35 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Ο συνδυασµός της ντοµάτας µε τα αυγά είναι µοναδικός. Είναι η απόλυτη καλοκαιρινή γεύση που την αγαπούν όλοι και σε αυτή τη συνταγή το µπουγιουρντί από µεζές µετατρέπεται σε ένα χορταστικό γεύµα.

Υλικά:
3 ώριµες ντοµάτες
1 πιπεριά πράσινη
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα
1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυµάρι + λίγο επιπλέον για το σερβίρισµα
150 γρ. φέτα, θρυµµατισµένη
100 γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυµµατισµένο
1 κ.γ. µπούκοβο + λίγο επιπλέον για το
σερβίρισµα
3-4 αυγά
100 γρ. κασέρι, σε κυβάκια
5-6 ντοµατίνια
αλάτι,
µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Διαδικασία:
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ξεφλουδίζουµε τις ντοµάτες και τις κόβουµε µαζί µε την πιπεριά σε κύβους. Τα ανακατεύουµε σε ένα µπολ µε το ελαιόλαδο, αλατίζουµε και προσθέτουµε το θυµάρι. Σε ένα πυρίµαχο σκεύος ανακατεύουµε τη φέτα και το κατσικίσιο τυρί και πασπαλίζουµε µε λίγο µπούκοβο και πιπέρι.

Προσθέτουµε τις ντοµάτες και ανακατεύουµε ξανά. Ψήνουµε για 15΄, βγάζουµε το µπουγιουρντί από τον φούρνο µε ένα κουτάλι και ανοίγουµε τρεις-τέσσερις τρύπες. Εκεί ρίχνουµε από ένα αυγό, το κασέρι και γύρω τα ντοµατίνια. Ψήνουµε για ακόµη 10΄ και σερβίρουµε µε λίγο ωµό ελαιόλαδο, θυµάρι και µπούκοβο. Ε.Μ.

Σκορδόψωµο µε φουρνιστές ντοµάτες, πικάντικη ρόκα και Μετσοβόνε
35 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
2 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα 4
8 σκελίδες σκόρδο (ή λιγότερες), ψιλοκομμένες
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
4-5 μέτριες φέτες χωριάτικο ψωμί (φρέσκο ή μπαγιάτικο), χωρίς την κόρα
2 ματσάκια φύλλα ρόκας, χοντροκομμένα
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
½ κουτ. γλυκού. μπούκοβο γλυκό
150 γρ. Μετσοβόνε, χοντροτριμμένο
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
αλάτι
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε τις ντομάτες σε ένα μέτριο, ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Προσθέτουμε το σκόρδο, περιχύνουμε με 50 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Τις ψήνουμε για 20΄ μέχρι να μαλακώσουν, να βγάλουν λίγα από τα υγρά τους και να ζαρώσει η φλούδα τους.
Βγάζουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ.

Στρώνουμε στο ταψί τις φέτες του ψωμιού σε μονή στρώση, τις πιέζουμε ελαφρά στα ζουμί από τις ντομάτες και τις γυρίζουμε από την άλλη μεριά. Ψήνουμε τις φέτες για 5΄, γυρίζοντάς τες μία φορά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και από την άλλη πλευρά. Τις κόβουμε σε κύβους. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τη ρόκα, τις ψημένες ντομάτες, τους κύβους του ψωμιού, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το μπούκοβο και προσθέτουμε το τριμμένο Μετσοβόνε.

Ανακατεύουμε προσεκτικά. Σουρώνουμε το λιγοστό ζουμί που έχει μείνει στο ταψί και το βάζουμε σε ένα μπολάκι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξίδι, χτυπάμε με ένα πιρούνι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως. ΝΤ.Ν.

Φουρνιστές ντοµάτες µε πετιµέζι, για µεζέ
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
6 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες (ακαθάριστες)
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
40 ml πετιμέζι
φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι στο οποίο απλώνουμε τις ντομάτες σε μονή στρώση με το κομμένο μέρος προς τα πάνω. Σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και βάζουμε τις ολόκληρες σκελίδες ανάμεσα στις ντομάτες.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα από φρέσκο θυμάρι. Ψήνουμε τις ντομάτες για 20΄. Ρυθμίζουμε τον φούρνο στο γκριλ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5΄-7΄ μέχρι να αρχίζουν να καψαλίζονται. Σερβίρουμε τις ντομάτες με φρέσκο χωριάτικο
ψωμί. ΝΤ.Ν

Φέτα ψητή µε ντοµάτα και ρίγανη
1 ώρα | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά:
ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1 καλή πρέζα µπούκοβο
800 γρ. ντοµάτες ποµοντόρια, χωρίς φλούδα, ψιλοκοµµένες
1 µικρή χούφτα φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκοµµένα
400 γρ. φέτα, σπασµένη σε κοµµάτια
τραγανό ζεστό ψωµί για το σερβίρισµα
αλάτι

Διαδικασία:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το σκόρδο για 1΄. Προσθέτουµε το µπούκοβο και τις ντοµάτες και σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 25΄ µέχρι να συµπυκνωθεί η σάλτσα.

Αλατίζουµε και ανακατεύουµε µέσα τη ρίγανη. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 2000C στον αέρα. Ρίχνουµε τη φέτα σε ένα πυρίµαχο ταψάκι, καλύπτουµε µε τη σάλτσα και ψήνουµε για 20΄. Σερβίρουµε αµέσως µε τραγανό ψωµί.

Συνταγές: Δ. Δημήτρουλα, Εύα Μονοχάρη, Ντ. Νικολάου, Γρ. Χέλμης.