Ακόμα και το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν τις βρίσκουμε όσο ώριμες και ζουμερές θα θέλαμε στον πάγκο του μανάβη. Μην τις αφήσετε όμως να ωριμάσουν εκεί αφού αυτό μπορείτε να το κάνετε κι εσείς πανεύκολα.

Δεν είναι δύσκολο να ωριμάσετε φρούτα και λαχανικά στο σπίτι, ειδικά το καλοκαίρι που η υψηλή θερμοκρασία βοηθά πολύ στη διαδικασία. Παραθέτουμε λοιπόν τρεις απλούς τρόπους που θα εφαρμόσετε στις ντομάτες.

Αφήστε τες να… λιαστούν
Ο πιο κλασικός τρόπος ωρίμασης της ντομάτας είναι να την τοποθετήσετε σε μέρος που έχει άπλετο φυσικό φως με την πλευρά του στελέχους που έχει κοπεί από το κλαδί προς τα κάτω για να είναι σταθερή. Μετά από μερικές μέρες στον ήλιο είναι αρκετά ζουμερές, ό,τι πρέπει για μια ωραία χωριάτικη σαλάτα.

Βάλτε τες σε μια σακούλα
Αν θέλετε να επιταχύνετε λίγο τη διαδικασία, τοποθετήστε τες σε μια σακούλα (πλαστική ή χάρτινη) ή χάρτινη κούτα που έχετε τρυπήσει σε κάποια σημεία για να παίρνει το περιεχόμενο αέρα. Μην τις στριμώξετε, χρειάζονται χώρο για να ωριμάσουν σωστά. Η διαδικασία παγιδεύει μια ποσότητα αιθυλενίου που απελευθερώνουν οι ντομάτες και αυτό βοηθά στην ταχύτερη ωρίμασή τους.

Χρησιμοποιήστε μια μπανάνα
Αν θέλετε να τα καταφέρετε ακόμα πιο γρήγορα, έχουμε έναν ακόμα τρόπο που δεν είναι άλλος από μία… μπανάνα. Βάζετε τις ντομάτες με μια μπανάνα σε σακούλα ή κουτί που -όπως παραπάνω- τρυπήσατε σε κάποια σημεία για να παίρνει αέρα. Οι μπανάνες απελευθερώνουν περισσότερο αιθυλένιο από κάθε άλλο φρούτο οπότε θα επιταχύνουν τη διαδικασία. Αν δεν έχετε μπανάνες, τα μήλα είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή.

Δείτε επίσης

Πώς ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες

Πώς να ξεφλουδίσεις το σκόρδο με δυο κινήσεις

Καβούρια: Ξέρετε πώς να τα μαγειρεύετε ή απλώς τα… αποφεύγετε;