Οι γιορτές φέρνουν μαζί τους μια αδυναμία που δύσκολα κρύβεται: τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ανάμεσά τους, τα μελομακάρονα κρατούν σταθερά την πρώτη θέση, με τους πιο φανατικούς να ξεκινούν την αναζήτηση των καλύτερων της πόλης από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Παλιότερα, σχεδόν κάθε σπίτι έφτιαχνε τη δική του εκδοχή, με μια οικογενειακή συνταγή που περνούσε από γενιά σε γενιά. Σήμερα, όμως, όσοι δεν προλαβαίνουν να μπουν στην κουζίνα έχουν στη διάθεσή τους δεκάδες φούρνους και ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που τιμούν την παράδοση. Με αγνά υλικά, δοκιμασμένες συνταγές και διαφορετικές προσεγγίσεις — από κλασικά κομμάτια μέχρι μικρές μπουκιές, γεμιστά ή σοκολατένια – τα μελομακάρονα της πόλης καλύπτουν κάθε προτίμηση και κάνουν την επιλογή… δύσκολη υπόθεση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
72Η
Είναι από αυτά που δεν μπορείς να τους αντισταθείς. Μικρά που μυρίζουν κανέλα και γαρύφαλλο. Μελώνονται πλούσια χωρίς όμως να χάνουν την τραγανή τους επιφάνεια. Από πάνω εμπλουτίζονται με χοντροκομμένα καρύδια και επιπλέον μέλι.
Μητροπόλεως 27 και Πατρώου 9, Σύνταγμα, τηλ. 2160006770
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Pavlov’s Lab
Είναι αρωματικά και καλυμμένα με άφθονο τριμμένο καρύδι. Έχουν μικρό μέγεθος και δεν είναι υπερβολικά σιροπιαστά, αφού δεν περιέχουν καθόλου σιμιγδάλι. Η κανέλα και το γαρίφαλο τους δίνουν χαρακτήρα, ενώ η φρεσκάδα του πορτοκαλιού -μέσα από ξύσμα και χυμό- ολοκληρώνει τη γεύση τους.
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 15, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 211 01024 691
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αφοί Ασημακόπουλοι
Τέτοια εποχή, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο γεμίζει κόσμο που περιμένει υπομονετικά για τα μελομακάρονα και άλλα γλυκά. Φτιαγμένα σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή και με προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, λουσμένα στο μέλι και με ελαφριά γεύση καρυδιού, είναι μικρά θαύματα που εξαφανίζονται γρήγορα από τα πιάτα.
Τρικούπη Χαριλάου 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3641846
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παπαπαρασκευάς
Το ζαχαροπλαστείο φημίζεται για τις γεμάτες γεύση καριόκες του, που έχουν φέρει κόσμο από όλη τη βόρεια Ελλάδα στην Ξάνθη, σχηματίζοντας ουρές. Αυτή την εποχή, όμως, οι πρωταγωνιστές είναι τα μελομακάρονα τύπου ισλί. Μικρά και εύκολα στο στόμα, γεμισμένα με ψιλοκομμένα, καβουρδισμένα καρύδια, βυθίζονται σε σιρόπι μελιού σε τέτοιο βαθμό ώστε να παραμένουν τραγανά εξωτερικά αλλά ζουμερά στο εσωτερικό.
Παπανδρέου 13 & Λαζαρίδη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980 220
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Άκρα
Βασίζονται στη συνταγή της γιαγιάς του Σπύρου Πεδιαδιτάκη. Έχουν μπόλικα μπαχαρικά, πορτοκάλι και μικρό σχήμα. Σιροπιάζονται ζεστά, μόλις βγουν από το φούρνο σε κρύο σιρόπι, ενώ όταν μπουν στο δίσκο αρτίζονται πλουσιοπάροχα με ψιλοκομμένο καρύδι και αρκετό μέλι.
Αμύντα 12, Παγκράτι, τηλ. 2107251116
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ρεμούνδος
Εδώ και 70 χρόνια ο φούρνος αυτός παραμένει πιστός στην ίδια συνταγή, ψήνοντας μελομακάρονα που λιώνουν σχεδόν πριν καν τα αγγίξεις. Θυμαρίσιο μέλι, κανέλα, γαρίφαλο – αρώματα που σε τραβούν μέσα σαν μαγνήτης. Και τώρα, στις γιορτές, η ουρά απ’ έξω ξεκινά από τα χαράματα.
Τήνου και Κυψέλης, Κυψέλη, τηλ. 210 8215 808
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
La Maison- Fine Pastry
Η κανέλα, το πορτοκάλι και το γαρίφαλο αναμειγνύονται με μια διακριτική νότα μοσχοκάρυδου, γεμίζοντάς τα υπέροχα αρώματα. Η εξωτερική τους υφή είναι τραγανή, ενώ το εσωτερικό παραμένει ζουμερό και σιροπιασμένο, προσφέροντας μια μαστιχωτή αίσθηση που σε κάνει να θέλεις αμέσως κι άλλο.
Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 216 7006 518
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Άρτιστον
Ο φούρνος αυτός, με ιστορία που ξεκινάει από το 1910, συνεχίζει να φτιάχνει κάθε χρόνο τα κλασικά μακρόστενα μελομακάρονα με ιδανική ισορροπία στο σιρόπι. Εκτός από αυτά, υπάρχει και μια εκδοχή σε στρογγυλό σχήμα γεμάτη τριμμένο καρύδι.
Σπ. Τρικούπη 61 και Μετσόβου, Εξάρχεια, τηλ. 210 8211029
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Yum guilt free
Φτιάχνονται με βρώμη, έχουν μικρό μέγεθος, πολλά μπαχαρικά και πορτοκαλένια επίγευση. Σιροπιάζονται με σφένδαμο τόσο όσο ώστε να είναι μαλακά εσωτερικά και τραγανά εξωτερικά.
Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 2109613374
Saray
Μεγάλο σε μέγεθος, ξανθό στο χρώμα και με πλούσια γεύση, το μελομακάρονο αυτό έχει τραγανή υφή εξωτερικά και μέσα είναι άκρως μαστιχωτό. Θυμίζει γλυκό ραβανί και τα μπαχαρικά του είναι σε ήπιους τόνους.
Λευκωσίας 45, Αθήνα, τηλ.: 210 8613489
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τυλιγάδης
Φτιάχνονται με αλεύρι βρώμης, έχουν μικρό σχήμα, δεν έχουν καθόλου ζάχαρη, δεν τους λείπουν τα καρυκεύματα ούτε η γεύση, είναι πλούσια μελωμένα και τρώγονται δύο – δύο.
Επτανήσου 72, Αγ. Παρασκευή, τηλ.: 210 6542789
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Kora
Μαλακά, μικρά, αρωματικά με φίνο σιρόπι. Έτσι είναι τα φετινά μελομακάρονα που φτιάχνουν εδώ. Τρώγονται χωρίς σταματημό για αυτό μην πάρετε ένα κουτί, θα το έχετε τελειώσει πριν φτάσετε σπίτι.
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3627855
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Django
Σπάνε λίγο την παράδοση μιας και διαθέτουν λίγο κατσικίσιο βούτυρο που τους δίνει επιπλέον γεύση. Είναι μαλακά, μελωμένα ιδανικά, έχουν ένα αλμυρό άγγιγμα και ωραία μπαχαράτη μυρωδιά (γλυκάνισος, κανέλα, γαρύφαλλο).
Βεΐκου 15, Κουκάκι, τηλ. 2114222029
Ο φούρνος Λυκαβηττός
Πολύ μικρές, εθιστικές, τραγανές μπουκιές που λιώνουν στο στόμα με πλούσιο άρωμα πορτοκάλι και κανέλα. Ο ξηρός καρπός από πάνω είναι πούδρα και διακριτικός.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7211348
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο φούρνος του Τάκη
Κλασική αξία. Μεγάλα σε μέγεθος και αυτά, με έντονα αρώματα από κανέλα και γαρίφαλο που όμως κρατούν το σιρόπι εσωτερικά και εξωτερικά είναι απολαυστικά τραγάνα.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ.: 210 9230052
Lido
Σε αυτό το μικρό ζαχαροπλαστείο με τις μεγάλες ουρές από κόσμο έξω, τα μελομακάρονα μοσχοβολούν κανέλα, γαρίφαλο και πορτοκάλι. Από πάνω «ντύνονται» πληθωρικά με ψιλοκομμένο καρύδι και κανείς δεν σταματά στο πρώτο.
Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ.: 210 7516898.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ντούρας
Μικρές μπουκιές μελομακάρονου που καρυκεύονται ιδανικά, μυρίζουν πορτοκάλι, έχουν ελαφρύ μέλωμα και μπόλικο τριμμένο καρύδι. Από αυτά που δεν θα θέλετε να τελειώσουν.
Επιδαύρου 87, Χαλάνδρι, τηλ. 2106853298
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Choc O Rock
Η συνταγή βασίζεται σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκο βούτυρο και ελληνικό ανθόμελο. Τα σμυρναίικα μελομακάρονα της Ρένας Οροκλού ξεχωρίζουν και γι’ αυτό κάθε χρόνο συγκεντρώνουν πιστούς φίλους που τα αγοράζουν σταθερά.
Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ.: 211 0122 512
Δείτε επίσης:
Τα μελομακάρονα γίνονται ακαταμάχητη πραλίνα – Πώς τη φτιάχνουμε εύκολα στο σπίτι