Τις Κυριακές που έχουμε περισσότερο χρόνο, μας αρέσει να μαζευόμαστε όλοι στο τραπέζι, να απολαμβάνουμε ένα καλοφτιαγμένο φαγητό και να το συνοδεύουμε με ένα καλό κρασί. Όταν, όμως, η συνταγή που θα επιλέξουμε περιλαμβάνει και αυτή κρασί στα υλικά της, τότε το πιάτο που θα προσφέρουμε στους αγαπημένους μας απογειώνεται γευστικά.
Γι’ αυτό, εμείς σας συμβουλεύουμε να επιλέξετε ένα εξίσου καλό κρασί για το μαγείρεμα και να μην καταφύγετε σε οικονομικές λύσεις, γιατί θα έχετε σημαντική διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Ιδανικά, θα μαγειρέψετε με το κρασί που θα συνοδεύσετε το πιάτο σας κι έτσι θα δέσουν τα αρώματά του ακόμα πιο αρμονικά στον ουρανίσκο σας.
Και αυτή τη φορά οι επιλογές μας έχουν ποικιλία από πρώτες ύλες. Σας προτείνουμε να δώσετε άρωμα από κρασί σε χοιρινές μπριζόλες και πανσέτες, αλλά και στο πιο φίνο ψαρονέφρι ή στο παραδοσιακό κοντοσούβλι. Ακόμη, έχουμε προτάσεις για κρασάτο κοτόπουλο, σουτζουκάκια, αρνί, ακόμα και κουνέλι ή χταπόδι και σουπιές.
Κρασάτες μπουκίτσες χοιρινού με φάβα πικάντικη και πράσο σοτέ
Ένα πιάτο με πληθωρική γεύση που ταιριάζει άψογα στη θαλπωρή και τις οικογενειακές μαζώξεις του κυριακάτικου τραπεζιού.
Κρασάτες πανσέτες με πιπεριά Φλωρίνης, μηλόξιδο, μέλι και μουστάρδα
Είναι νόστιμες, οικονομικές και μαγειρεύονται στο τηγάνι και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μέσα σε λίγα λεπτά. Για τις χοιρινές πανσέτες ο λόγος, που τις μαγειρεύουμε με μια γλυκόξινη σάλτσα και τις σερβίρουμε με λαχανάκια Βρυξελλών σοτέ, για να αποφύγουμε τις τηγανητές πατάτες.
Ψαρονέφρι με σάλτσα από ροζέ κρασί και μανιτάρια
Τα γαργαλιστικά αρώματα από το κρεμμύδι και τον κόλιανδρο, το χρώμα από το ροζέ κρασάκι και η γεμάτη γεύση από την κρέμα γάλακτος κάνουν το πιάτο αυτό μια εξαιρετική επιλογή για το Κυριακάτικο, αλλά και το γιορτινό τραπέζι σας.
Κοντοσούβλι κρασάτο
Ζουμερό και μερακλίδικο, το παραδοσιακό κοντοσούβλι είναι μεζές συνυφασμένος με το ελληνικό τραπέζι. Αν το φτιάξετε σε μια Κυριακάτικη σύναξη, σε συνδυασμό με ένα καλό κόκκινο κρασί, περιποιημένη χωριάτικη σαλάτα και φυσικά καλή παρέα, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα μείνει μπουκιά!
Χοιρινή κρασοτηγανιά με πιπεριές
Μια ζουμερή κρασάτη χοιρινή τηγανιά που θα απολαύσετε ιδανικά με λευκό κρασάκι, ούζο ή τσίπουρο σε μια παρεΐστικη σύναξη.
Χοιρινές μπριζόλες κρασάτες με κροκέτες ρυζιού
Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με απολαυστική σάλτσα κρασιού. Αντί για κλασικό πιλάφι θα τις συνοδεύσετε με τραγανές ρυζοκροκέτες.
Φασόλια με χοιρινό κρασάτο στον ταβά
Ταβάς είναι ένα βαθύ πήλινο σκεύος με καπάκι και χερούλια. Εκεί θα ψήσουμε τα φασόλια μαζί με το χοιρινό, φτιάχνοντας ένα πιάτο ξεχωριστής νοστιμιάς.
Σουτζουκάκια με 2 κιμάδες και πικάντικη κρασάτη σάλτσα
Τα αγαπημένα μας σουτζουκάκια εδώ φτιάχνονται με 2 κιμάδες και σερβίρονται με πικάντικη κρασάτη σάλτσα. Αυτό το πιάτο το αγαπάει το Κυριακάτικο τραπέζι.
Moσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα με κόκκινο κρασί και δεντρολίβανο
Η γάστρα δίνει εξαιρετικά ψητά, ζουμερά και με πλούσια γεύση, όπως αυτό το κρασάτο μοσχαράκι που μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή πιλάφι.
Αρνάκι με ξερά βερίκοκα και πατάτες με φρέσκια ρίγανη
Το αρνάκι με τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς, δίνοντας νόστιμα πιάτα για το οικογενειακό τραπέζι. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες πασπαλισμένες με ρίγανη.
Κοτόπουλο του κυνηγού (poulet sauté chasseur)
Κλασικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας, που συνδυάζει κοτόπουλο και μανιτάρια σε μία πλούσια, κρασάτη σάλτσα. Σερβίρετε με πουρέ πατάτας ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής σας.
Κοτόπουλο κρασάτο στο φούρνο με κρούστα 3 πιπεριών
Ένα άκρως εντυπωσιακό και πικάντικο πιάτο που φτιάχνεται πολύ εύκολα.
Coq Au Vin: Κόκορας κρασάτος από τη Γαλλία
Μια συνταγή από τη Βουργουνδία, που φυσικά ζητάει στα υλικά της μαρινάδας και το ομώνυμο κόκκινο ξηρό κρασί. Στα δικά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια Νάουσα (Ξινόμαυρο).
Κουνέλι κρασάτο με λεμόνι και δεντρολίβανο
Λόγω των περιορισμένων λιπαρών και την αυξημένη ποσότητα πρωτεΐνης και σιδήρου που περιέχει σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα, το κουνέλι αποκτά αυτόματα συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντί τους. Αν προσθέσετε το λευκό, νόστιμο και τρυφερό του κρέας είναι η τέλεια επιλογή για ένα νόστιμο πιάτο που θα ετοιμάσετε σχετικά γρήγορα.
Σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο
Η νηστεία γίνεται πιο νόστιμη με αυτές τις σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο. Τα μπαχαρικά δίνουν το πιο ωραίο αποτέλεσμα.
Χταπόδι κρασάτο με ζυμαρικά
Δίνουμε νέα πνοή στην κλασική συνταγή για χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, επιλέγοντας διαφορετικά κοντά ζυμαρικά, όπως σαλιγκαράκια.
Βουτυράτο πιλάφι με κρασάτα συκωτάκια πουλιών
Ένα γευστικό πιάτο με συκωτάκια πουλιών και πιλάφι, που ετοιμάζετε σχετικά εύκολα και ταιριάζει πολύ σε Κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια, αλλά και σε ένα ρομαντικό δείπνο με το ταίρι σας.
Ριζότο με Cabernet Sauvignon
Ένα κρασάτο ριζότο, με ωραίο κόκκινο χρώμα χάρη στο Cabernet Sauvignon, φίνο άρωμα γλυκάνισου και πολύ νόστιμη γεύση. Ιδανική επιλογή για ρομαντικό δείπνο ή ένα γιορτινό τραπέζι.