Αυτό το διάστημα -και για πολύ ακόμα- η βασιλόπιτα αποτελεί η μεγάλη σταρ των ημερών! Όλοι αναρωτιόμαστε είτε πώς θα τη φτιάξουμε είτε από πού να την προμηθευτούμε. Αν έχεις αποφασίσει φέτος να τη φτιάξεις με τα χεράκια σου, τότε σου έχουμε συγκεντρώσει όλα τα μυστικά της επιτυχίας της, είτε επιλέξεις να φτιάξεις κέικ είτε τσουρέκι.
Δες παρακάτω όλα τα μυστικά:
Η σωστή επιλογή των υλικών
Επειδή μια φορά τον χρόνο φτιάχνουμε βασιλόπιτα και είναι και ένα γλυκό που θέλουμε οπωσδήποτε να πετύχει, φροντίζουμε ώστε τα υλικά που θα επιλέξουμε για να την παρασκευάσουμε να είναι τα καλύτερα. Μπορεί να έχουν ανέβει οι τιμές στα πάντα, αλλά ένα έξοδο παραπάνω δεν θα μας σώσει… Άλλωστε το κόστος παρασκευής της σε σχέση με το να την αγοράσουμε έτοιμη είναι πολύ πιο μειωμένο.
Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
Άλλο ένα βασικό λάθος που κάνουμε πολύ συχνά όταν φτιάχνουμε γενικώς γλυκά είναι ότι δεν κοιτάμε κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, αρκετές φορές και λόγω βιασύνης. Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο να έχουμε όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να αναμειχθούν σωστά και να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα.
Κοσκίνισμα του αλευριού
Στην ίδια λογική με το παραπάνω tip κινείται και αυτό. Όλες λίγο-πολύ οι συνταγές γράφουν ότι θέλουν κοσκινισμένο αλεύρι αλλά συνήθως το αγνοούμε καθώς είναι ένα επιπλέον βήμα σε μια ήδη χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο, η διαφορά στο αποτέλεσμα θα σας αποζημειώσει!
Ζύγισμα υλικών- Ακολουθούμε πιστά τη συνταγή
Το έχουμε ξαναπεί, όταν φτιάχνουμε γλυκά πρέπει να τηρούμε πιστά τις οδηγίες της εκάστοτε συνταγής. Ατάκες του τύπου «με το μάτι» ή «όσο πάρει», όπως μπορεί να σας έλεγε η γιαγιά σας, δεν θα έχουν το σωστό αποτέλεσμα. Άλλωστε τι σημαίνει όσο πάρει; Ή με το μάτι;
Σωστό χτύπημα των υλικών
Το χτύπημα των υλικών είναι το σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία της συνταγής, είτε είναι κέικ είτε τσουρέκι. Όταν η βασιλόπιτα είναι κέικ το βασικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να χτυπήσουμε πάρα πολύ καλά -για τουλάχιστον 10 λεπτά στο μίξερ- το βούτυρο με τη ζάχαρη, ρίχνοντας σταδιακά τα αυγά ώστε να έχουμε ένα αφράτο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά (στερεά και υγρά, εναλλάξ) συνεχίζοντας το χτύπημα. Το αποτέλεσμα στο τέλος θα είναι ένα αφράτο μείγμα, που θα φουσκώσει σωστά όταν ψηθεί.
Στην περίπτωση που επιλέξουμε να ετοιμάσουμε βασιλόπιτα-τσουρέκι, τότε η διαδικασία είναι λίγο πιο χρονοβόρα, καθώς δεν απαιτείται μόνο καλό ανακάτεμα των υλικών αλλά -και κυρίως- ξεκούραση της ζύμης. Η ζύμη πρέπει να μείνει καλά σκεπασμένη σε έναν ζεστό χώρο για τουλάχιστον 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τι κάνουμε για να μην κολλήσει η βασιλόπιτα στο ταψί μας;
Πάλι εδώ το κόλπο αφορά ό,τι θα κάναμε και αν φτιάχναμε ένα απλό κέικ. Ο κλασικός τρόπος είναι να αλείψουμε με μπόλικο βούτυρο το ταψί μας, σε όλη του την επιφάνεια και στην συνέχεια να ρίξ0υμε από πάνω αλεύρι, να το τινάξουμε ώστε να κολλήσει πάνω στο βούτυρο, δημιουργώντας έτσι το απαραίτητο στρώμα προστασίας για να μην κολλήσει το γλυκό μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό χαρτί και να στρώσουμε στο ταψί μας.
Το σωστό ψήσιμο
Κι εδώ είναι tips που ισχύουν στα περισσότερα γλυκά. Το βήμα της προθέρμανσης του φούρνου είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείπουμε, ώστε να ψηθεί σωστά το γλυκό μας. Και άλλο ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να μην ξεχνάμε είναι ότι δεν πρέπει να ανοίγουμε τον φούρνο καθόλου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να «καθίσει» η βασιλόπιτα αν πέσει απότομα η θερμοκρασία στον φούρνο και διακοπεί το ψήσιμο. Ειδικά τα πρώτα 20 λεπτά είναι πολύ κρίσιμα! Τον φούρνο μπορείτε να τον ανοίξετε για λίγο όταν πλησιάζει να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, σύμφωνα με τα λεπτά που αναγράφονται στη συνταγή σας.
Πώς καταλαβαίνουμε ότι η βασιλόπιτα έχει ψηθεί
Εδώ οι τρόποι διαφέρουν ανάλογα με το είδος της βασιλόπιτας που θα επιλέξουμε. Στο κέικ, το αλάνθαστο κόλπο της γιαγιάς είναι εκείνο με την οδοντογλυφίδα. Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρή, τότε η βασιλόπιτα είναι έτοιμη. Αν όχι, τότε την αφήνουμε να ψηθεί λίγο ακόμα. Αν τώρα επιλέξουμε τσουρέκι, τότε τσεκάρουμε καλά τους χρόνους ψησίματος και βεβαιωνόμαστε ότι έχει ροδίσει καλά προτού τη βγάλουμε από τον φούρνο.
Μην ξεχάσετε το φλουρί!
Το φλουρί είναι είτε ένα νόμισμα του 1 ευρώ ή 50 λεπτών που το τυλίγουμε σε ένα αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια το βυθίζουμε στη ζύμη, είτε προτού την ψήσουμε είτε αφού την έχουμε ψήσει.
Η διακόσμηση
Είτε επιλέξετε άχνη ζάχαρη, είτε σοκολάτα είτε φιλέ αμυγδάλου για να «γράψετε» πάνω στη βασιλόπιτα το 2024, να είστε πολύ προσεκτικοί να το σχεδιάσετε σωστά! Μην αλλάξετε άλλο έτος εσείς με τη δική σας βασιλόπιτα!
Σας δίνουμε και μερικές συνταγές:
Βασιλόπιτα κέικ από τον Στέλιο Παρλιάρο
Βασιλόπιτα με ανανά, αμύγδαλα και πορτοκάλι
Πολίτικη βασιλόπιτα
Βασιλόπιτα με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας
Και φυσικά αν θέλετε να φτιάξετε αλμυρή βασιλόπιτα, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε μια από τις παρακάτω συνταγές: