Τα κέικ έχουν μια μαγεία. Από το πιο απλό, που φτιάχνουν οι μαμάδες σπίτι, μέχρι το πιο σύνθετο που μπορεί να βρει κανείς σε κάποιο ζαχαροπλαστείο. Είναι ιδανικά να συνοδέψουν τον πρωινό καφέ, το απογευματινό τσάι αλλά και να σταθούν μόνα τους. Μάλιστα οι Αμερικανοί τα κάνουν και τούρτες γενεθλίων. Ξέρετε αυτά τα ψηλά με τις στρώσεις από διάφορες κρέμες μέσα, τα οποία σκεπάζονται με σοκολάτα και ενίοτε με ζαχαρόπαστα. Οι ίδιοι κάνουν και ένα ακόμα κέικ αυτές τις μέρες, το rum cake, όπως ονομάζεται και είναι ένας σκέτος πειρασμός. Μοσχοβολάει βούτυρο, έχει γεύση από το ρούμι και στολίζεται μέσα έξω με πολλά αποξηραμένα φρούτα.

Ένα τέτοιο ετοιμάζει και ο Αρτέμης Παπαδόπουλος στο Φούρνο του Τάκη. Η όλη του προετοιμασία έχει ξεκινήσει πριν από ένα μήνα, όταν δηλαδή έφτιαξε τη βάση του. Μια βάση που περιλάμβανε, μεταξύ των βασικών υλικών του κέικ, πολλά αποξηραμένα φρούτα, χυμό μήλου, μαύρο ρούμι, μπόλικο βούτυρο και μαύρη muscovado ζάχαρη (είναι πλούσια σε μελάσα και ιδανική για κέικ). Από πότε μέχρι και σήμερα, κάθε τέσσερις – πέντε μέρες το «τάϊζε» με ένα μείγμα από βούτυρο (που το είχε κάνει κλαριφιέ), μαύρο ρούμι και σφένδαμο, πράγμα που το κάνει ζουμερό και ακόμα πιο βουτυράτο. Πριν το βάλει στη βιτρίνα, το στολίζει με ένα σωρό από αποξηραμένα φρούτα και γίνεται εντυπωσιακό.

Μπορεί η τιμή του να είναι υψηλή και το μέγεθος του σχετικά μικρό, όμως αξίζει να το δοκιμάσετε. Ένα μικρό κομμάτι του -γιατί δύσκολα θα φάτε μεγάλο ή δεύτερο- είναι αρκετό για να σας κάνει να αναστενάξετε από ευχαρίστηση. Μπορεί να κλείσει ιδανικά ένα από τα εορταστικά σας γεύματα και να το συνοδέψετε με κάποιο παλαιωμένο ρούμι, κονιάκ ή ένα ημίγλυκο επιδόρπιο οίνο. Όπως καταλαβαίνετε, η παραγωγή του είναι μικρή και μόνο για τις γιορτινές μέρες.

info
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, τηλ. 2109230052