Μπορούμε να απολαύσουμε το αβοκάντο ψητό και εγγυόμαστε πως αυτή είναι η πιο νόστιμη εκδοχή του. Είτε είστε φαν της εξωτικής του γεύσης είτε όχι, αξίζει να το δοκιμάσετε. Η συνταγή είναι πολύ απλή και απαιτεί ελάχιστα υλικά και μόλις 10 λεπτά από τον χρόνο σας. Απολαύστε το στη γκριλιέρα ή στο BBQ ως θρεπτικό και νόστιμο συνοδευτικό στο κυριακάτικο -και όχι μόνο- τραπέζι.

Ακολουθεί η συνταγή:

Ψητό αβοκάντο στη γκριλιέρα
Υλικά
2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
1 κουτ. σούπας στυμμένο χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία
Κόβουμε τα αβοκάντο κατά μήκος στη μέση. Αφαιρούμε το κουκούτσι και καλύπτουμε αμέσως τη σάρκα με φρέσκο χυμό λάιμ. Χρησιμοποιούμε μια μαντεμένια σχάρα. Δεν προσθέτουμε λάδι στο τηγάνι, χρησιμοποιούμε μέτρια φωτιά και ελέγχουμε συχνά το αβοκάντο για να μην παραψηθεί. Γυρίζουμε τα αβοκάντο από την πίσω πλευρά και τα ψήνουμε για λίγα λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαλακώσει η σάρκα τους. Τα βγάζουμε από το γκριλ και σερβίρουμε με επιπλέον χυμό λάιμ και αλάτι, αν το επιθυμούμε.

Αβοκάντο στο BBQ

Αν αναρωτιόσασταν αν το αβοκάντο μπορεί να γίνει ψητό στο BBQ, σας έχουμε καλά νέα. Γιατί γίνεται το ίδιο νόστιμο (ίσως και λίγο περισσότερο) εύκολα και γρήγορα, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω:

-Καθαρίζουμε τις σχάρες. Προετοιμάζουμε τη φωτιά για ψήσιμο σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία (200-220°C), είτε με γκριλ αερίου είτε με κάρβουνο.
– Λαδώνουμε τις σχάρες και τοποθετούμε τα αβοκάντο με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε με το καπάκι ανοιχτό για 4 έως 6 λεπτά, μέχρι να γίνουν ελαφρώς μαλακά όταν τα πιέσουμε απαλά με τις λαβίδες.
-Τα αβοκάντο θέλουμε να μαλακώσουν και να έχουν σημάδια από τη σχάρα, αλλά να μην καούν. Η φλούδα θα πρέπει να είναι τραγανή και η σάρκα να έχει σημάδια από τη σχάρα.

2+1 ερωτήσεις για το ψητό αβοκάντο

Μπορούμε να προσθέσουμε καρυκεύματα για πιο έντονη γεύση;
Φυσικά! Το αβοκάντο συνδυάζεται τέλεια με ένα πλήθος βοτανικών γεύσεων. Πασπαλίστε το με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό, κόλιανδρο, μαϊντανό ή εστραγκόν ή δοκιμάστε το με λίγη καυτερή σάλτσα ή σάλτσα σόγιας.

Μπορούμε να ψήσουμε ένα άγουρο αβοκάντο;
Η θερμότητα μαλακώνει το αβοκάντο, συνεπώς δεν χρειάζεται να είναι εντελώς ώριμο. Προτιμήστε ωστόσο να μην χρησιμοποιήσετε ένα πολύ σκληρό αβοκάντο γιατί δε θα μαγειρευτεί σωστά.

Πώς το αποθηκεύουμε;
Το ψητό αβοκάντο είναι καλύτερο να το φάτε αμέσως ή να το χρησιμοποιήσετε σε άλλο πιάτο. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες χωρίς να οξειδωθεί πολύ. Αν χρειαστεί να το αποθηκεύσετε, βάλτε το στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για ένα βράδυ, ιδανικά με λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού ή λάιμ για να μην μαυρίσει. Αν έχετε αρκετό περισσευούμενο, μπορείτε να φτιάξετε πουρέ αβοκάντο και να τον καταψύξετε.