Δεν λέμε ποτέ όχι σε ιδέες για σνακ, που καταναλώνονται έτσι όπως βγαίνουν από τον φούρνο ζεστά και λαχταριστά και μας σπάνε τη μύτη από τις απίθανες μυρωδιές που αναδύονται. Και αυτή η πρόταση που σας έχουμε είναι ακριβώς αυτό, ένα είδος εύκολου φοντί χωρίς να χρειάζεται την ειδική συσκευή. Αφού πρόκειται για ένα ψωμί γεμισμένο με τυριά, βούτυρο, σκόρδο και μυρωδικά, που ψήνεται στον φούρνο και είναι ότι πρέπει για να τσιμπολογηθεί από παρέα, μεγάλη ή μικρότερη, ακόμη κι από δύο άτομα!

Οπότε δείτε τη συνταγή που ακολουθεί και προσαρμόστε αναλόγως τις ποσότητες. Μπορείτε να ψήσετε από ένα μικρό καρβέλι μέχρι ένα μεγάλο ή περισσότερα, ανάλογα με τα άτομα που περιμένετε. Το καλό είναι ότι μπορείτε να έχετε αγοράσει τα υλικά και να το ετοιμάσετε αφού έρθουν οι καλεσμένοι σας, για να μοσχοβολίσει το σπίτι αρώματα από την κουζίνα και να το καταναλώσετε αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο, γιατί έτσι το απολαμβάνετε καλύτερα.

Πώς θα το φτιάξουμε

Καταρχήν θα πρέπει να προσέξουμε το ψωμί που θα διαλέξουμε. Πρέπει να είναι ένα καλό καρβέλι ή φρατζόλα, γαλλικού ή ιταλικού τύπου ή τουλάχιστον να είναι προζυμένιο. Κι αυτό γιατί χρειαζόμαστε τραγανή κόρα και ταυτόχρονα αφράτη ψίχα για να πετύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα. Όσο για το τυρί, σίγουρα θέλουμε κάποιο που να λιώνει ωραία, οπότε επιλέγουμε είτε cheddar (που έχει πιο έντονη γεύση τυριού) είτε μοτσαρέλα, που είναι πιο ήπιο γευστικά. Από εκεί και πέρα τι άλλο θα βάλετε εξαρτάται και από τα γούστα τα δικά σας και της παρέας σας αφού και ζαμπόν μπορεί άνετα να χωρέσει και να ταιριάξει στις εσοχές του ψωμιού.

Ακολουθεί η συνταγή:

Υλικά
1 μεγάλη φρατζόλα ψωμί ή καρβέλι, γαλλικού, ιταλικού τύπου ή προζυμένιο
1/2 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
χονδρό, ανεπεξέργαστο αλάτι
πιπέρι
2 φλιτζ. τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
2 φλιτζ. τριμμένο τυρί τσένταρ
φρέσκα μυρωδικά, όπως μαϊντανό, σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμύδι (προαιρετικά)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας (ή αντικολλητικού χαρτιού) με ένα πινέλο ή ψεκάζοντάς το με σπρέι λαδιού και κόβουμε ένα ίδιο κομμάτι αλουμινόχαρτου.
Χαράζουμε το ψωμί σταυρωτά δημιουργώντας μικρά κυβάκια, αλλά χωρίς να το κόβουμε πολύ βαθιά, ως το τέλος του καρβελιού. Τοποθετούμε πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας πρώτα το αλουμινόχαρτο και επάνω του το λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Αναμιγνύουμε το λιωμένο βούτυρο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Παίρνουμε σιγά -σιγά αυτό το μείγμα με ένα κουτάλι της σούπας και το ρίχνουμε στις σχισμές που έχουν δημιουργηθεί με το κόψιμο, χωρίζοντάς τες προσεχτικά με τα δάχτυλά μας.

Τυλίγουμε το ψωμί με το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε στον φούρνο για 10 περίπου λεπτά.

Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα δυο είδη τυριών μαζί με μια κουταλιά του γλυκού πιπέρι σε σκόνη.

Αφαιρούμε το ψωμί από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του στους 220°C. Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και το χαρτί ψησίματος και γεμίζουμε προσεχτικά τις σχισμές του με τυρί. Ψήνουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά, ώσπου να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν ωραίο, καστανό χρώμα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει εκτός φούρνου, το πασπαλίζουμε προαιρετικά με τα μυρωδικά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.