Τελικά δεν είναι πλέον και τόσο δύσκολο να διοργανώσετε μια βραδιά φοντί στο σπίτι για δύο ή περισσότερα άτομα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ειδικό σκεύος για φοντί, καλής ποιότητας τυρί και μερικά άλλα βασικά συστατικά.

Τι είναι το φοντί
Fondue στα γαλλικά σημαίνει λιωμένο, οπότε συνήθως μιλάμε για λιωμένο τυρί ή λιωμένη σοκολάτα. Εμείς θα ασχοληθούμε με την πρώτη, αλμυρή εκδοχή, που είναι και η πιο διαδεδομένη παγκοσμίως. Κατάγεται από την ορεινή γαλλική περιοχή της Σαβοΐας, όπου ήταν ένας νόστιμος τρόπος να διατηρούνται οι αγρότες χορτάτοι κατά τη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών. Σιγά-σιγά έγινε δημοφιλές στα σύνορα με την Ελβετία, όπου πλέον θεωρείται ένα εθνικό πιάτο. Από εκεί διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και όπως είναι επόμενο και στη χώρα μας. Πλέον, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν το ειδικό σκεύος στο σπίτι τους, ενώ και για όσους δεν διαθέτουν ένα, είναι πολύ εύκολο να το προμηθευτούν πλέον, αφού πωλείται σε όλα τα καταστήματα οικιακών ειδών.

Τι χρειάζεται

Το ειδικό σκεύος για φοντί
Κάτι που είναι τελείως απαραίτητο για το φοντί; Το ειδικό σκεύος του. Στην Ελβετία προτιμούν τα σκεύη από πορσελάνη ή πηλό. Επιλέξτε ένα που έχει αρκετή χωρητικότητα και είναι αρκετά ανθεκτικό, έτσι ώστε να μπορεί να προθερμανθεί στον φούρνο πριν τοποθετηθεί στο τραπέζι πάνω στη φλόγα για φοντί. Συνήθως το σετ του φοντί περιλαμβάνει και τέσσερα έως έξι ανοξείδωτα πιρουνάκια, καθώς και μια βάση, πάνω στην οποία μπαίνει το ρεσώ που κρατά ζεστό το τυρί μας.

Μπαγιάτικο ψωμί
Ελαφρώς στεγνό και καλύτερα της προηγούμενης ημέρας ψωμί είναι ένα βασικό συστατικό του φοντί.

Πιρουνάκια φοντί
Τα περισσότερα σετ φοντί περιλαμβάνουν πιρουνάκια και μια βάση που θα κρατήσει το τυρί σας ζεστό για ώρες, αλλά αν χρησιμοποιείτε ένα φοντί που δεν τα διαθέτει, θα πρέπει να προμηθευτείτε επιπλέον τα πιρουνάκια.

Φλόγα
Αν αγοράσετε ένα σετ φοντί, πιθανόν να περιλαμβάνει μια βάση και έναν καυστήρα, που ίσως θα πρέπει να γεμίσετε με οινόπνευμα ή το ειδικό καυστικό τζελ. Αν πάλι φτιάξετε το δικό σας σετ μην βάλετε απλώς ένα κερί ή ρεσώ. Χρειάζεστε μια πιο δυνατή φλόγα για να δημιουργηθεί αυτή η κρούστα στον πάτο του σκεύους, αφού το περισσότερο τυρί έχει καταναλωθεί. Είναι μια λιχουδιά που δεν θέλετε να χάσετε.

Καρυκεύματα
Ζωντανέψτε το φοντί σας προσθέτοντας το αγαπημένο σας καρύκευμα στο τυρί. Σκόρδο, πάπρικα και μοσχοκάρυδο είναι πολύ δημοφιλή στην Ελβετία, αλλά κι ένα καλής ποιότητας χονδρό αλάτι μπορεί να προσθέσει νέες διαστάσεις γεύσης και υφής.

Τυρί
Οι κλασικές συνταγές για φοντί πάντα περιλαμβάνουν το τυρί Γκριγιέρ, που είναι μια ελβετική αγελαδινή γραβιέρα, ωστόσο συχνά χρησιμοποιούνται και μείγματα. Πολλοί χρησιμοποιούν Γρκιγιέρ και Βασερίν, ενώ δημοφιλές τυρί γι’ αυτόν τον σκοπό είναι και το φοντίνα.

Τρίφτης τυριού
Αν δεν προμηθευτείτε τα τυριά σας ήδη τριμμένα, το να επενδύσετε σε ένα καλό τρίφτη τυριού είναι επιβεβλημένο για πάρτι φοντί. Οι Ελβετοί αντί να ρίχνουν κύβους τυριού σε ένα μείγμα φοντί, προτιμούν να τρίβουν το τυρί τους για ένα πιο απαλό αποτέλεσμα και πιο άμεσο λιώσιμο.

Πιάτο φοντί
Για να διατηρείτε τα συστατικά σας χωριστά, χρησιμοποιήστε ένα πιάτο με χωρίσματα, το οποίο θα αποτρέψει για παράδειγμα να πέσει ένας κύβος ψωμιού μέσα στη σος.