Τηγανητά αυγά. Ένα τόσο ταπεινό πιάτο, που αν γίνει σωστά, δεν συγκρίνεται.

Ένα απλό φαγητό που ξυπνά αναμνήσεις

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλοτηγανισμένο αυγό; Είναι η ιδανική και γρήγορη λύση για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, ειδικά αν συνοδευτεί με μια φρέσκια σαλάτα. Αν, βέβαια, αποφασίσουμε να το σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες, τότε το σκηνικό αλλάζει! Το απλό πιάτο μετατρέπεται σε ένα απολαυστικό γεύμα που μας ταξιδεύει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, στα μεσημέρια που μοσχομύριζε το σπίτι από τα μαγειρέματα της μαμάς ή της γιαγιάς.

Είναι τα τηγανητά αυγά τόσο απλό όσο νομίζουμε;

Είστε όμως σίγουροι ότι ξέρετε να τηγανίζετε σωστά τα αυγά; Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά έχει τα μυστικά της. Οι περισσότεροι ακολουθούμε την κλασική τεχνική: ζεσταίνουμε ένα τηγάνι, προσθέτουμε λίγο βούτυρο ή λάδι, σπάμε μέσα το αυγό και το αφήνουμε να ψηθεί. Αν χρησιμοποιούμε λάδι, εφαρμόζουμε το παραδοσιακό κόλπο των μαμάδων μας —ρίχνουμε με ένα κουταλάκι ζεστό λάδι πάνω στο αυγό, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Ωστόσο, συχνά το αποτέλεσμα είναι απλά ικανοποιητικό, όχι τέλειο. Άλλες φορές το ασπράδι μένει άψητο σε σημεία, ενώ άλλες φορές ο κρόκος σκληραίνει υπερβολικά.

Το μυστικό για το τέλειο τηγανητό αυγό

Το μυστικό για να πετύχουμε τέλεια τα τηγανητά αυγά κρύβεται στη σωστή διαχείριση της θερμοκρασίας. Η διαδικασία είναι απλή: ξεκινάμε με κρύο τηγάνι και κρύο μάτι κουζίνας. Ρίχνουμε το λάδι και κατόπιν ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι, όσο το τηγάνι ζεσταίνεται σταδιακά, το αυγό ψήνεται αργά και ήρεμα, χωρίς να χάσει το σχήμα του, ενώ ο κρόκος παραμένει υπέροχα μελάτος και βελούδινος. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό και αξίζει τον κόπο!

Λάδι ή βούτυρο; Τι να επιλέξετε

Για αυτήν την τεχνική προτιμάμε λάδι και όχι βούτυρο, καθώς το βούτυρο καίγεται πιο γρήγορα και αλλοιώνει το ψήσιμο. Το λάδι επιτρέπει στο αυγό να μαγειρευτεί σωστά, χωρίς να αποκτήσει πικρή γεύση ή καφέ κηλίδες στο ασπράδι.

Το τέλειο αποτέλεσμα στο πιάτο σας

Με αυτή τη μέθοδο, τα τηγανητά αυγά θα τηγανίζετε θα μοιάζουν με μικρά γαστρονομικά θαύματα —και θα κλέβουν τις εντυπώσεις! Μικρές λεπτομέρειες κάνουν όλη τη διαφορά στην κουζίνα και μετατρέπουν το πιο απλό πιάτο σε μια πραγματική απόλαυση.

Δείτε επίσης: 

Τηγανητό αυγό, αγάπη μου: 15 συνταγές που τους ταιριάζει