Πόσο συχνά καθαρίζετε το μπουκάλι σας και τι χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό του; Αν απαντήσατε σπάνια και μόνο νερό, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Μία πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α αναφέρει ότι κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού σας, οι μικροοργανισμοί σε αυτά πολλαπλασιάζονται και ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν καθαρά είναι το συχνό και σωστό πλύσιμό τους.
Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια;
Ο Carl Behnke, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Purdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ σε συνεργασία με τους συναδέλφους του σχεδίασαν μία μελέτη για να μάθουν αν τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού αποτελούν πηγή βακτηρίων.
Στη μελέτη συμμετείχαν απλοί πολίτες από το Πανεπιστήμιο, οι οποίοι έδωσαν τα μπουκάλια τους για την έρευνα και μίλησαν στην ομάδα του Behnke για τις συνήθειες τους αναφορικά με το πλύσιμο των μπουκαλιών τους. Πιο συγκεκριμένα, λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (συνολικά συμμετείχαν 90) είπαν ότι μοιράζονται το μπουκάλι τους με άλλα άτομα, ενώ το 15% είπε ότι δεν καθάριζε ποτέ τα μπουκάλια τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρουν ότι όσοι, έπλεναν το μπουκάλι τους με εργαλεία όπως μια βούρτσα ή χρησιμοποιούσαν πλυντήριο πιάτων, έτειναν να έχουν τις μικρότερες ποσότητες βακτηρίων στο εσωτερικό του μπουκαλιού τους, ωστόσο και πάλι τα αποτελέσματα δεν είχαν πολύ μεγάλες διαφορές.
Τι μικροοργανισμοί βρίσκονται στα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια;
Σε μια μελέτη, που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βρασμένο νερό βρύσης, διαπίστωσαν ότι οι πληθυσμοί βακτηρίων αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα στα μπουκάλια, όταν αυτά χρησιμοποιούταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αναφέρθηκε ότι κατά μέσο όρο, στο νερό βρέθηκαν περίπου 75.000 βακτήρια ανά χιλιοστόλιτρο το πρωί και περισσότερα από 1-2 εκατομμύρια ανά χιλιοστόλιτρο κατά τη διάρκεια 24 ωρών.
Παρότι ένα μέρος της βακτηριακής δραστηριότητας προέρχεται από το ίδιο το νερό, η επιμόλυνση γίνεται στην πραγματικότητα από εμάς όταν καταναλώνουμε το νερό από το μπουκάλι. Είτε παίρνετε το μπουκάλι σας στη δουλειά, στο γυμναστήριο, είτε απλά το κρατάτε στο σπίτι, από το εξωτερικό του μπουκαλιού σας μεταφέρονται μικροοργανισμοί στο εσωτερικό. Για παράδειγμα, αν δεν πλένετε τακτικά τα χέρια σας το μπουκάλι σας μπορεί να φιλοξενεί στο εξωτερικό του ακόμη και το βακτήριο E. coli.
Η μόλυνση δεν αφορά μόνο το νερό
Τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη μπορούν να εντείνουν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας, ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι τα μπουκάλια που περιείχαν τσάι, καφέ ή χυμό ήταν πιο μολυσμένα από τα μπουκάλια, που περιείχαν μόνο νερό. Μάλιστα, αν καταναλώσετε πρωτεϊνούχα ροφήματα θα πρέπει να πλύνετε πολύ καλά το μπουκάλι σας, αφού αυτά αποτελούν παράδεισο για διάφορα βακτήρια και μύκητες.
Πώς να καθαρίσετε σωστά το μπουκάλι σας
Για να καθαρίσετε τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, πάνω από 60°C (καθώς αυτή η θερμοκρασία σκοτώνει τους περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς) και υγρό απορρυπαντικό. Αφήστε το νερό με το σαπούνι για 10 λεπτά στο μπουκάλι και έπειτα θα πρέπει να ξεπνύνετε με ζεστό νερό. Ο καθαρισμός του μπουκαλιού θα πρέπει να γίνεται μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον αρκετές φορές την εβδομάδα. Τέλος, σύμφωνα με τον Behnke και τους συνεργάτες του, η χρήση πλυντηρίου πιάτων με κύκλο απολύμανσης θα μπορούσε να είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τον καθαρισμό των μπουκαλιών.
Δείτε επίσης
Ξέρετε γιατί τα μπουκάλια της μπίρας είναι πράσινα, καφέ ή διάφανα;
Το άρθρο της εβδομάδας
