Εσείς πώς τοποθετείτε τα μαχαιροπίρουνά σας στην ειδική θήκη του πλυντηρίου πιάτων; Με τη λαβή προς τα κάτω ή προς τα πάνω; Μαζί θα μάθουμε τον ενδεδειγμένο τρόπο τοποθέτησής τους και για ποιο λόγο σας τον προτείνουμε.

Χωρίς αμφιβολία οι απόψεις για το πώς πρέπει να τοποθετούμε τα κουτάλια και τα πιρούνια μας στο πλυντήριο διίστανται. Μια άποψη θέλει να τα βάζουμε με το χερούλι τους προς τα κάτω, έτσι ώστε όταν ξεπλένονται και στεγνώνουν οι σταγόνες να κυλούν προς τις λαβές και να μην αφήνουν κηλίδες επάνω στις ασημένιες επιφάνειες. Από την άλλη μεριά, υπάρχει η άποψη που τα θέλει να μπαίνουν με τις λαβές να κοιτούν προς τα επάνω, κι αυτό για να μπορούν να απομακρυνθούν στο τέλος της πλύσης χωρίς το χέρι να έρχεται σε επαφή με τα ασημικά και τους μεταφέρει μικρόβια.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές πλυντηρίων πιάτων συμφωνούν στο εξής: θα πρέπει να τοποθετούμε τα μαχαίρια μας με τη λεπίδα προς τα κάτω και τη λαβή προς τα επάνω για λόγους ασφαλείας. Οι λεπίδες θα πρέπει να βρίσκονται στο κάτω μέρος όχι μόνο για να μην τραυματιστούμε κατά τη μεταφορά τους, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται αιχμηρές και σε γενικά καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, επειδή είναι γνωστό ότι το πλυντήριο πιάτων προκαλεί φθορές στις λεπίδες των μαχαιριών, καλό είναι τα καλά σας μαχαίρια να τα αφήνετε στην άκρη για πλύσιμο στο χέρι, ώστε να μην καταστραφούν.

Η τοποθέτηση των λαβών προς τα επάνω έχει και ένα άλλο επιχείρημα υπέρ της, όταν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να αδειάζουν μόνα τους το πλυντήριο είναι πιο ασφαλές να τα πιάνουν από τις λαβές για να τα βγάλουν από εκεί.

Κάτι τελευταίο: Δεν χρειάζεται να ομαδοποιούμε μαζί τα μαχαιροπίρουνα του ίδιου είδους δηλαδή να βάζουμε σε ένα σημείο όλα τα πιρούνια, σε άλλο τα κουτάλια και σε άλλο τα μαχαίρια. Κι αυτό γιατί όταν έχουμε ποικιλία σχημάτων και μεγεθών στα ασημικά μας το νερό κυλά ανάμεσά τους πιο ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πιο καθαρό αποτέλεσμα στο τέλος της πλύσης.