Ακριβά ή πιο οικονομικά, μεγάλα ή μικρά, επαγγελματικά ή όχι, τα μαχαίρια δεν λείπουν από καμία κουζίνα αφού είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για το μαγείρεμα. Παρ΄ όλα αυτά συχνά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα κατά τη διαδικασία της κοπής γιατί τα μαχαίρα μας έχουν στομώσει και δεν κόβουν όπως πρέπει. Και ενώ υποθέτουμε ότι μπορεί να φταίει η κακή ποιότητα της λάμας δεν είναι πάντα έτσι, αφού συχνά το πρόβλημα ξεκινά από τα λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο. Αφού τα πλύνουμε, μαθαίνουμε και πως συντηρούμε σωστά τα καλά μας μαχαίρια.

Ας δούμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε:

Τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων: Ακόμα και αν ένα ο κατασκευαστής αναφέρει ότι μπορεί να ένα μαχαίρι μπορεί να πλυθεί πλυντήριο πιάτων, καλό είναι να το αποφύγουμε. Τα πλυντήρια πιάτων μπορούν να εκθέτουν τα μαχαίρια σε υψηλές θερμοκρασίες, σκληρά απορρυπαντικά και λειαντικές κινήσεις, που πιθανόν να καταστρέψουν τις λεπίδες και τις λαβές. Το πλύσιμο στο χέρι είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος.

Δεν τα πλένουμε αμέσως: Πολύ συχνά αφήνουμε τα μαχαίρια που έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ κι εκεί στον πάγκο της κουζίνας με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά αργότερα. Ωστόσο αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα πολλά ατυχήματα, όπως κοψίματα, ή πτώση του μαχαιριού που εκτός του ότι μπορεί να μας τραυματίσει, μπορεί και να καταστραφεί. Ούτε και το να το αφήνουμε μέσα σε σαπουνόνερο για να το καθαρίσουμε πιο μετά είναι ασφαλές και προσέχουμε πολύ με ποιο τρόπο τα πλένουμε.

Δεν τα στεγνώνουμε αμέσως: Η υπερβολική έκθεση στο νερό και το παρατεταμένο μούλιασμα μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση ή ρωγμή στις ξύλινες λαβές. Είναι σημαντικό να τα στεγνώνουμε αμέσως μετά το πλύσιμο, καθώς οποιοδήποτε μαχαίρι μπορεί να εμφανίσει σημεία σκουριάς. Τα μαχαίρια που δεν στεγνώνουν αμέσως ή που εκτίθενται στον αέρα μετά την κοπή αντικειμένων όπως τα εσπεριδοειδή, είναι πιο ευαίσθητα στη σκουριά, όπως επίσης και τα μαχαίρια που χρησιμοποιούνται για τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα. Μετά το πλύσιμο, στεγνώνουμε καλά με μια πετσέτα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παραμείνει νερό στη λεπίδα ή τη λαβή και τα αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος.

Παρ’ όλα αυτά, αν έχουμε μαχαίρια που εμφανίζουν σημάδια σκουριάς υπάρχουν τρόποι να διορθώσουμε τη ζημιά:

Μαγειρική σόδα: Φτιάχνουμε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, την απλώνουμε στα σκουριασμένα σημεία και την αφήνουμε να μείνει για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια τρίβουμε με ένα πανί ή σφουγγάρι, ξεπλένουμε καλά και στεγνώνουμε.

Ξίδι: Μουλιάζουμε τα σκουριασμένα μαχαίρια σε ξύδι για περίπου 30 λεπτά, μετά τα τρίβουμε με ένα σφουγγάρι και ξεπλένουμε καλά.

Λεμόνι: Ρίχνουμε χοντρό αλάτι επάνω στους λεκέδες σκουριάς και στη συνέχεια στύβουμε ένα λεμόνι από πάνω. Αφήνουμε να καθίσει για περίπου μία ώρα, στη μετά τρίβουμε και ξεπλένουμε καλά.

Αν θέλεις να μάθεις και άλλα διάβασε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να διατηρείς πάντα κοφτερά τα μαχαίρια της κουζίνας σου.