Η άνοιξη έχει μπει πλέον για τα καλά και το φρούτο που συνδέεται άρρηκτα με τη συγκεκριμένη εποχή είναι οι φράουλες! Οι περισσότεροι έχετε ήδη ξεκινήσει να τρώτε φράουλες, ενώ άλλοι περιμένετε λίγο ακόμα να μεστώσουν. Ωστόσο, όλοι γνωρίζετε καλά πόσο ευαίσθητο είναι αυτό το φρούτο και πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στη συντήρησή του, ώστε να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων.

Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να πετάξετε το μισό κουτί από τις φράουλες καθώς βρήκατε μούχλα μέσα σε αυτό;

Ποια είναι τα 3 λάθη που μπορούν να αποβούν μοιραία για το φρούτο μας;

Τις βυθίζουμε σε άφθονο νερό

Οι φράουλες δεν χρειάζονται πολύ νερό για να καθαρίσουν. Άλλωστε οι περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία βρίσκονται στο εξωτερικό τους περίβλημα, οπότε αν τις βυθίσουμε σε μεγάλη ποσότητα νερού ρισκάρουμε να χάσουμε και θρεπτικά συστατικά. Θέλουμε λίγο νερό, καθώς η υγρασία δεν τους κάνει καλό και πολύ καλό στέγνωμα, ώστε να μην κρατήσουν υγρασία.

Το ψυγείο, αυτός ο εχθρός

Είναι η αυτόματη κίνησή μας όταν τακτοποιούμε τα ψώνια από το μανάβικο να βάλουμε τις φράουλες στο ψυγείο. Κι όμως, αυτό είναι λάθος. Μπορεί η ζέστη να τις… σκοτώνει, αλλά δεν είναι εξίσου ανθεκτικές και στις κρύες θερμοκρασίες του ψυγείου. Ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος συντήρησης; Εκτός ψυγείου, καλυμμένες με ένα πανί και μακριά από ήλιο και υγρασία μπορούν να ζήσουν γύρω στις 3 ημέρες, μέχρι βέβαια να καλοκαιριάσει και να κάνει πολλή ζέστη στο σπίτι μας.
Η άλλη λύση είναι να τις κόψετε και να τις πασπαλίσετε με ζάχαρη και τότε να τις βάλετε στο ψυγείο. Η ζάχαρη λειτουργεί ως μέσο συντήρησης.
Αν δεν θέλετε να τους προσθέσετε ζάχαρη, αλλά κάνει και πολλή ζέστη στο σπίτι, επιλέξτε τα λιγότερα κρύα σημεία του ψυγείου σας για να τις φυλάξετε, όπως το συρτάρι των λαχανικών.

Μην καθαρίζετε τα κοτσανάκια τους

Όταν πλένετε τις φράουλες και στη συνέχεια τις αποθηκεύετε στο ψυγείο ή όπου αλλού έχετε αποφασίσει, μην κόβετε τα κοτσάνια τους. Τις αφήνετε έτσι εκτεθειμένες στην υγρασία, με αποτέλεσμα να χαλάσουν ακόμη πιο γρήγορα. Τα κοτσάνια τα αφαιρούμε την ώρα που θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε είτε για να τις καταναλώσουμε σκέτες είτε μέσα σε συνταγές. Μάλιστα είναι τέλεια ιδέα να τα εντάξουμε σε συνταγές για σιρόπια ή μαρμελάδες. Δίνουν άρωμα και γεύση στα μείγματά μας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις φράουλες και τη συντήρησή τους, σας έχουμε συγκεντρώσει τους τρόπους αποθήκευσής τους στην κατάψυξη ή το πώς τις πλένουμε σωστά.